ادبیاتفرهنگ و هنر

معنی ضرب المثل تیشه به ریشه زدن به همراه داستان و تاریخچه

ریشه، داستان و مفهوم کامل حکایت تیشه به ریشه زدن و بررسی زمان کاربرد آن

معنی ضرب المثل تیشه به ریشه زدن ؛ برای مشاهده ریشه، داستان، مفهوم و اصطلاح انگلیسی این حکایت در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.

مطلب پیشنهادی: معنی ضرب المثل از دل برود هر آن که از دیده برفت

معنی ضرب المثل تیشه به ریشه زدن

کاربرد و مفهوم ضرب المثل تیشه به ریشه زدن

این حکایت اشاره به «از بین بردن چیزی از اصل و وجودش به طوری که نشانی از آن نماند» دارد. وقتی کسی از این جمله استفاده می کند یعنی با پای خودم به گور رفتم. گاهی از این حکایت برای بیان نابودی و فنا نیز استفاده می شود. سایر مفاهیم عبارتند از:

  • از هستی ساقط کردن
  • چیزی را از بیخ و بن از بین بردن
  • نماندن نام و نشانی از چیزی پس از نابودی

🔰 در زبان فارسی کنایه ای دیگر با این مضمون دارید که می گوید تیشه بپای خود زدن، این حکایت به معنی ضایع کردن خود و خود را از کار بازداشتن می باشد.

ریشه و تاریخچه استفاده از حکایت تیشه به ریشه زدن

وقتی می خواهند درختی را قطع کنند معمولا از تبر استفاده می کنند، تبر را به تنه یا ساقه درخت می زنند و در خت را می اندازد اما با تبر زدن درخت به طور کامل از بین نمی رود ، چرا که این درخت هنوز ریشه ای دارد که می تواند روی حتی تنه ای شکسته جوانه بزند و به حیات ادامه دهد. برای این که یک درخت را به طور کامل بین ببرند باید از ابزار دیگر به نام تیشه استفاده کرد. تیشه ابزاری است که برای کندن زمین و حتی زمین سفت به کار می رود و با تیشه می توان ریشه درخت را از خاک بیرون آورد و کار درخت را تمام کرد.

وقتی می خواهند درختی را قطع کنند، معمولاً از تبر استفاده می کنند، تبر را به تنه درخت می زنند و درخت را می اندازند، اما تبر درخت را کاملاً از بین نمی برد، زیرا درخت هنوز ریشه دارد و حتی می تواند روی یک تنه شکسته رشد کند و زنده بماند. برای از بین بردن کامل درخت باید از ابزار دیگری به نام تیشه استفاده کرد. تیشه وسیله ای است که حتی در زمین سفت فرو می رود و با آن می توان ریشه درخت را از خاک جدا کرد و کار درخت را تمام کرد.

اصطلاح از ریشه زدن برای زمانی به کار می رود که بخواهند کسی یا چیزی را به کلی از بین ببرند و فرصت ادامه زندگی را از او بگیرند. نمونه های زیادی از این اصطلاح در ادبیات فارسی وجود دارد که با هم بررسی می کنیم.

به تیشه روی خارا می خراشید
چو بید از سنگ مجرا می تراشید
نظامی

به تیشه کس نخراشد ز روی خارا گل
چنانکه بانگ درشت تو می خراشد دل
گلستان سعدی

در این محنت سرا یک عشق پیشه
نزد چون من به پای خویش تیشه
جامی

همچنین بخوانید
معنی ضرب المثل آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم
معنی ضرب المثل آب پاکی را روی دستش ریخت
معنی ضرب المثل نابرده رنج گنج میسر نمیشود

🔰 شما چه دیدگاهی نسبت به معنی ضرب المثل تیشه به ریشه زدن دارید؟ حتما آن را از بخش نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت + هجده =