سبک زندگی

جواب درس پانزدهم دین و زندگی یازدهم انسانی صفحه ۱۸۳ ، ۱۸۴ ، ۱۸۹ ، ۱۹۰ و ۱۹۱

گام به گام پاسخ و حل پرسش های فعالیت های صفحه 183 ، 184 ، 189 ، 190 و 191 درس 15 پانزدهم دینی یازدهم علوم انسانی

جواب درس پانزدهم دینی یازدهم انسانی ؛ در این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا با پاسخ و جواب سوالات تدبر در قرآن ، تفکیک و اندیشه و تحقیق صفحه ۱۸۳ ، ۱۸۴ ، ۱۸۹ ، ۱۹۰ و ۱۹۱ درس ۱۵ پانزدهم رهبری و مردم کتاب دین و زندگی ۲ پایه یازدهم ادبیات و علوم انسانی آشنا می شوید. در ادامه با ما همراه باشید.

پاسخ سوالات درس بعدی: جواب درس شانزدهم دین و زندگی یازدهم انسانی

جواب درس پانزدهم دین و زندگی یازدهم

پاسخ تدبر در قرآن صفحه ۱۸۳ و ۱۸۴ درس پانزدهم دینی یازدهم انسانی

یکی از آیاتی که مسئولیت‌های رهبری پیامبر اکرم (ص) را بیان می‌کند، آیهٔ ۱۵۹ سوره آل‌عمران است. خداوند در این آیه می‌فرماید:

فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَ شَاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُتَوَکِّلِینَ
به مهر الهی با آنان نرم شدی؛ اگر تندخو و سخت‌دل بودی، از گرد تو پراکنده می‌شدند، پس از آنان درگذر، و برای آنان، آمرزش طلب کن، و در این کار با آنان مشورت کن، و چون تصمیم گرفتی بر خدا توکّل نما که خدا توکل‌کنندگان را دوست دارد.

در آیهٔ اول سورهٔ احزاب نیز مسئولیت‌های دیگری برای پیامبر تعیین می‌کند:

یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ اتَّقِ اللَّهَ وَ لَا تُطِعِ الْکَافِرِینَ وَ الْمُنَافِقِینَ إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلِیمًا حَکِیمًا
ای پیامبر، از خدا پروا کن و از کافران و منافقان اطاعت مکن که خداوند، دانای حکیم است.

در آیات بالا تأمل کنید و ببینید چه مسئولیت‌هایی برای پیامبر اکرم (ص) تعیین کرده است.

پاسخ: ۱- گذشت از مردم
۲- طلب آمرزش برای مردم
۳- مشورت با مردم
۴- توکل بر خداوند
۵- پروای الهی
۶- عدم اطاعت از کافران و منافقان

جواب تفکیک صفحه ۱۸۹ و ۱۹۰ درس ۱۵ دین و زندگی یازدهم انسانی

بخش‌هایی از عهدنامهٔ مالک اشتر را که در اینجا آمده است، مطالعه کنید. سپس در جدولی که تنظیم شده است، در یک ستون، مسئولیت‌ها و در ستون دیگر، علت آنها نوشته شود.

بخش‌هایی از عهد نامهٔ مالک که در اینجا آمده است را مطالعه کنید و سپس مسئولیت‌ها و علت آنها را مشخص کنید.

۱- دل خویش را نسبت به مردم، مهربان کن و با همه، دوست و مهربان باش؛ چرا که مردم دو دسته‌اند: دسته‌ای برادر دینی تو و دسته‌ای دیگر در آفرینش همانند تو هستند.

۲- در به دست آوردن رضایت عموم مردم سعی و تلاش کن نه در جلب رضایت خواص؛ که با وجود رضایت عمومی، خشم خواص به تو آسیبی نمی‌رساند و با خشم عموم مردم، رضایت خواص سودی نمی‌بخشد.

۳- کسانی را که از دیگران عیب‌جویی می‌کنند، از خود دور کن؛ زیرا در نهایت مردم عیب‌هایی دارند و مدیر جامعه باید بیش از همه در پنهان کردن آنها بکوشد.

۴- در قبول و تصدیق سخن‌چین شتاب مکن؛ زیرا سخن‌چین در لباس نصیحت ظاهر می‌شود، اما خیانتکار است.

۵- با ترسو مشورت نکن که در انجام دادن کارها، روحیه تو را سست می‌کند.

۶- هرگز نیکوکار و بدکار در نظرت یکسان نباشند؛ زیرا در این صورت، نیکوکاران به کار خیر، بی‌رغبت و بدکاران به کار بد، تشویق می‌شوند.

۷- عده‌ای افراد مورداطمینان را انتخاب کن تا دربارهٔ وضع طبقات محروم تحقیق کنند و به تو گزارش دهند. سپس برای رفع مشکلات آنها عمل کن …، زیرا این گروه [افراد محروم] بیش از دیگران به عدالت نیازمندند.

۸- اگر با دشمن پیمان بستی از پیمان شکنی دشمن غافل نباش، که دشمن گاهی از این راه تو را غافل گیر می‌کند.

شمارهوظیفهٔ کارگزارعلت پیشنهاد آن وظیفه
۱دوست و مهربان بودن با همه مردممردم دو دسته‌اند: دسته‌ای برادر دینی تو و دسته‌ای دیگر در آفرینش همانند تو
۲به دست آوردن رضایت عموم مردم نه در جلب رضایت خواصبا وجود رضایت عمومی، خشم خواص به تو آسیبی نمی‌رساند و با خشم عموم مردم، رضایت خواص سودی نمی‌بخشد.
۳دوری کردن از افرادی که عیب‌جویی می‌کننددر نهایت مردم عیب‌هایی دارند و مدیر جامعه باید بیش از همه در پنهان کردن آن بکوشد.
۴شتاب نکردن در قبول و تصدیق سخن ‌چینی.سخن چین در لباس نصیحت ظاهر می ‌شود، اما خیانت کار است.
۵مشورت نکردن با ترسودر انجام کارها روحیه را سست می‌کند.
۶یکسان نبودن نیکوکار و بدکار در نظرتدر این صورت، نیکوکاران به کار خیر، بی‌رغبت و بدکاران به کار بد، تشویق می‌شوند.
۷انتخاب کردن افراد مورد اطمینان برای گزارش وضع طبقات محرومافراد محروم بیش از دیگران به عدالت نیازمندند.
۸غافل نشدن از پیمان شکنی دشمندشمن گاهی از این راه غافل‌گیر می‌کند

جواب اندیشه و تحقیق صفحه ۱۹۱ درس پانزدهم دینی یازدهم انسانی

۱- تفاوت‌های اصلی جمهوری اسلامی با سایر حکومت‌های جمهوری را بیان کنید. 

پاسخ: جمهوری اسلامی ایران با سایر حکومت‌های جمهوری در چندین جنبه تفاوت دارد. این تفاوت‌ها عبارتند از:

مبنای حقوقی: در جمهوری اسلامی، مبنای حقوقی اسلام است که بر اساس آن، قوانین و مقررات باید با اصول و مبانی دینی سازگار باشند. در حالی که در سایر حکومت‌های جمهوری، مبنای حقوقی ممکن است قانون اساسی یا قوانین دیگر باشد.

نظام سیاسی: در جمهوری اسلامی، نظام سیاسی بر اساس ولایت فقیه است که به معنای تعیین رهبری و مدیریت امور کشور توسط فقیه حاکم است. در حالی که در سایر حکومت‌های جمهوری، نظام سیاسی بر اساس دموکراسی و انتخابات آزاد است.

تعیین رهبر: در جمهوری اسلامی، تعیین رهبر به عهده خبرگان منتخب مردم است که باید از نظر علمی و عادلانه بودن ویژگی‌های ترجیحی را داشته باشند. در حالی که در سایر حکومت‌های جمهوری، رهبری توسط مردم انتخاب می‌شود.

مشارکت مردم: در جمهوری اسلامی، مشارکت مردم در امور سیاسی و اجتماعی بسیار مهم است و مردم حق رأی دارند. در حالی که در سایر حکومت‌های جمهوری، مشارکت مردم ممکن است کمتر باشد.

به طور کلی، جمهوری اسلامی ایران با سایر حکومت‌های جمهوری در بسیاری از جنبه‌ها تفاوت دارد و این تفاوت‌ها بر اساس مبانی دینی و فرهنگی جامعه ایران شکل گرفته‌اند.

پاسخ دیگر: جمهوری اسلامی بر اساس قوانین اسلام تشکیل می‌شود و قانون‌گذاران وظیفه دارند بر محور دستورات الهی قانون تنظیم کنند و مسئولان باید در این چارچوب، جامعه را اداره نمایند اما جمهوری‌‌ها و دمکراسی‌های رایج در جهان، به خصوص در کشورهای غربی، که مبتکر این قبیل دمکراسی‌ها هستند، هدف خود را بیشتر برآوردن تمایلات و خواسته‌های دنیوی مردم قرار داده‌اند و نسبت به ارزش‌های الهی کم‌‌توجه یا بی‌توجه‌اند.

۲- هر کدام از کلمات زیر بیانگر کدام ویژگی از حکومت کشور ماست؟
«جمهوری» – «اسلامی»

پاسخ: «جمهوری»: از آن جهت که رأی و دخالت مردم ما در حکومت، نقش محوری دارد.
«اسلامی»: از آنجا که بینش و تفکر عموم مردم کشور اسلام است، به طور طبیعی جمهوری کشور ما اسلامی شده است.

پاسخ سوالات درس قبلی: جواب درس چهاردهم دین و زندگی یازدهم انسانی

توجه: شما دانش آموزان عزیز پایه یازدهم انسانی متوسطه دوم اگر می خواهید به راحتی به تمام مطالب آموزشی کتاب دین و زندگی (۲) پایه یازدهم رشته علوم انسانی دسترسی داشته باشید، تنها کافیه جواب درس مورد نظرتان را به همراه عبارت « ماگرتا » در گوگل جست و جو کنید.

در انتها امیدواریم که مقاله حل فعالیت های درس پانزدهم کتاب دین و زندگی پایه یازدهم انسانی متوسطه دوم ، برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد و توانسته باشید تا از آن استفاده و بهره برده باشید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده + 6 =