جواب درس دوم دین و زندگی دهم انسانی صفحه ۱۹، ۲۰، ۲۱، ۲۳، ۲۴ و ۲۵
گام به گام پاسخ و حل فعالیت های صفحه 19 ، 20 ، 21 ، 23 ، 24 و 25 درس 2 دوم دینی دهم علوم انسانی
جواب درس دوم دینی دهم انسانی ؛ در این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا با پاسخ و جواب تدبر ، اندیشه و تحقیق و سوالات متن و پرسش های صفحه ۱۹ ، ۲۰ ، ۲۱ ، ۲۳ ، ۲۴ و ۲۵ درس ۲ دوم پر پرواز کتاب دین و زندگی ۱ پایه دهم ادبیات و علوم انسانی آشنا می شوید. در ادامه با ما همراه باشید.
بعدی: جواب درس سوم دین و زندگی دهم انسانی
جواب تدبر صفحه ۱۹ درس دوم دین و زندگی دهم انسانی
با توجه به ترجمهی آیات زیر بگویید هر آیه به کدامیک از آثار دیگر بهرهگیری انسان از عقل اشاره دارد؟
🟧 آنها هنگامی که مردم را به نماز فرا میخوانید، آن را به مسخره و بازی میگیرند؛ این به خاطر آن است که آنها گروهی هستند که تعقل نمیکنند. سورهی مائده، آیهی ۵۸
پاسخ: دوری از جهل و نادانی
🟧 و میگویند: اگر ما گوش شنوا داشتیم یا تعقل میکردیم، در میان دوزخیان نبودیم. سورهی مُلک، آیهی ۱۰
پاسخ: تشخیص راه خوب از بد
جواب سوالات متن صفحه ۱۹ ، ۲۰ ، ۲۱ و ۲۳ درس دوم دینی دهم انسانی
۱- پروردگار، به ما نیرویی عنایت کرده تا با آن بیندیشیم و مسیر درست زندگی را از راههای غلط تشخیص دهیم. حقایق را دریابیم و از جهل و نادانی دور شویم.
نام این توانایی چیست؟ …………………………………………….
پاسخ: نام این توانایی شناخت یا بینش است.
۲- خداوند، ما را صاحب اراده و اختیار آفرید و مسئول سرنوشت خویش قرار داد. سپس راه رستگاری و راه شقاوت را به ما نشان داد تا با استفاده از سرمایهی عقل راه رستگاری را برگزینیم و از شقاوت دوری کنیم.
اِنّا هَدَیناهُ السَّبیلَ اِمّا شاکِرًا وَ اِمّا کَفورًا سورهی انسان، آیهی ۳
ما راه را به او نشان دادیم یا سپاسگزار خواهد بود و یا ناسپاس
برای این ویژگی، نام مناسب انتخاب کنید: ……………………………………
پاسخ: نام مناسب برای این ویژگی اراده و اختیار است.
۳- او سرشت ما را با خود آشنا کرد و گرایش به خود را در وجود ما قرار داد. از اینرو هرکس در خود مینگرد و یا به تماشای جهان مینشیند، خدا را مییابد و محبتش را در دل احساس میکند.
امیرمؤمنان علی (ع) میفرماید:
«هیچ چیزی را مشاهده نکردم، مگر اینکه خدا را قبل از آن، بعد از آن و با آن دیدم».
گاهی غفلتها سبب دوری ما از او و فراموشی یاد او میشود، ولی باز که به خود باز میگردیم، او را در کنار خود مییابیم و میگوییم:
دوست نزدیکتر از من به من است / وین عجبتر که من از وی دورم
چه کنم با که توان گفت که او / در کنار من و من مهجورم
برای این ویژگی، نام مناسب انتخاب کنید: ……………………………………
پاسخ: نام مناسب برای این ویژگی خودآگاهی است.
۴- خدای متعال، شناخت خیر و نیکی و گرایش به آن و شناخت بدی و زشتی و بیزاری از آن را در وجود ما قرار داد، تا به خیر و نیکی روآوریم و از گناه و زشتی بپرهیزیم. از اینروست که همهی ما فضائلی چون صداقت، عزت نفس و عدالت را دوست داریم و از دورویی، حقارت نفس، ریا و ظلم بیزاریم.
وَ نَفسٍ وَ ما سَوّاها فَاَلهَمَها فُجورَها وَ تَقواها
سوگند به نفس و آن که سامانش بخشید آنگاه بدکاریها و تقوایش را به او الهام کرد.
برای این ویژگی، نام مناسب انتخاب کنید: ……………………………………
پاسخ: نام مناسب برای این ویژگی فطرت است.
۵- گرایش انسان به نیکیها و زیباییها سبب میشود که در مقابل گناه و زشتی واکنش نشان دهد و آنگاه که به گناه آلوده شد، خود را سرزنش و ملامت کند و در اندیشهی جبران آن برآید. قرآن کریم، عامل درونی این حالت را «نفس لوامه»، یعنی نفس سرزنشگر، نامیده و به آن سوگند خورده است.
وَ لا اُقسِمُ بِالنَّفسِ اللَّوّامَةِ سورهی قیامت، آیهی ۲
و سوگند به نفس ملامتکننده
نام دیگر این عامل درونی را بنویسید: ……………………………………….
پاسخ: نام دیگر این عامل درونی وجدان است.
صفحه ۲۳: ۲- همچنین، خداوند از عاملی بیرونی خبر میدهد که خود را برتر از آدمیان میپندارد و سوگند یاد کرده است که فرزندان آدم را فریب دهد و از رسیدن به بهشت باز دارد. کار او وسوسه کردن و فریب دادن است و جز این، راه نفوذ دیگری در ما ندارد. این خود ما هستیم که به او اجازهی وسوسه میدهیم یا راه فریب را بر او میبندیم.
همین دشمن، در روز قیامت که فرصتی برای توبه باقی نمانده است، به اهل جهنم میگوید:
«خداوند به شما وعدهی حق داد؛ اما من به شما وعدهای دادم و خلاف آن عمل کردم. البته من بر شما تسلطی نداشتم؛ فقط شما را به گناه دعوت کردم. این خودتان بودید که دعوت مرا پذیرفتید. امروز خود را سرزنش کنید نه مرا. نه من میتوانم به شما کمکی کنم و نه شما میتوانید مرا نجات دهید».
نام این دشمن چیست؟ …………………………………………………
پاسخ: نام این دشمن شیطان است.
پاسخ تدبر صفحه ۲۴ درس دوم دین و زندگی دهم انسانی
با توجه به ترجمه آیات زیر بگویید شیطان از چه راههایی انسان را فریب میدهد؟
🟧 شیطان میخواهد به وسیلهی شراب و قمار، در میان شما دشمنی و کینه ایجاد کند و شما را از یاد خدا و نماز باز دارد… سورهی مائده، آیهی ۹۱
پاسخ: غافل کردن انسان از راه خدا
🟧 … و شیطان، هر کاری را که [گناهکاران] میکردند، در نظرشان زینت داد. سورهی انعام، آیهی ۴۳
پاسخ: زیبا و لذت بخش نشان دادن گناه
🟧 کسانی که بعد از روشن شدن هدایت برای آنها، پشت به حق کردند، شیطان اعمال زشتشان را در نظرشان زینت داده و آنان را با آرزوهای طولانی فریفته است. سورهی محمّد، آیهی ۲۵
پاسخ: سرگرم کردن انسان به آرزوهای سراب گونهی دنیا
جواب اندیشه و تحقیق صفحه ۲۵ درس دوم دینی دهم انسانی
۱- آیا وجود شیطان، مانع اختیار و اراده ما در تصمیمگیریها میشود؟
پاسخ: خیر. عامل اصلی انحراف یا دعوت به بدی در انسان، شیطان نیست بلکه خود انسان است که توانایی تصمیمگیری و انتخاب را دارد و میتواند به وسوسهها پاسخ دهد یا از آنها دوری کند. شیطان تنها تحریک کننده است که قدرت دخالت مستقیم در تصمیمهای انسان ندارد و تنها میتواند راههای فریب را بهروی او ارائه دهد.
۲- چه رابطهای میان «تواناییها و سرمایهها» و «هدف» وجود دارد؟
پاسخ: برای دستیابی به هر هدف، ضروری است که شخص دارای تواناییها و سرمایههایی باشد که با آن هدف سازگار باشد. اگر فردی هدفی را در نظر دارد، اما توانایی و سرمایههای لازم برای دستیابی به آن هدف را نداشته باشد، هدف انتخاب شده تحقق پذیر نخواهد بود.
۳- خداوند، شیطان را از درگاه خود راند و برای همیشه او را طرد کرد، چون فرمان خدا را برای سجده بر انسان اطاعت نکرد. حال، دیدگاه و احساس خود را نسبت به انسانهایی که حاضر نیستند در برابر خدا سجده کنند و بندگی شیطان را میپذیرند، بیان کنید.
پاسخ: خدای متعال، علاوه بر اینکه عوامل رشد و کمال را به ما نشان داده، عوامل سقوط و گناه و دور ماندن از هدف را نیز به ما معرفی کرده است. حال اینکه بعضی از انسان ها اسیر هوای نفس شده و بندگی شیطان را می کنند، جز اینکه به خود ظلم می کنند و لذت های زودگذر دنیوی را به آرامش روحی و روانی و از همه مهمتر بهشت و لقای خدا ترجیح می دهند، کار دیگری انجام نمی دهند.
در نهایت متاسفانه این گروه از انسان ها به دلیل فرو رفتن در هوس ها از یاد خداوند غافل شده اند و بندگی شیطان را پذیرفته اند.
قبلی: جواب درس اول دین و زندگی دهم انسانی
توجه: شما دانش آموزان عزیز پایه دهم انسانی متوسطه دوم اگر می خواهید به راحتی به تمام مطالب آموزشی کتاب دین و زندگی (۱) پایه دهم رشته علوم انسانی دسترسی داشته باشید، تنها کافیه جواب درس مورد نظرتان را به همراه عبارت « ماگرتا » در گوگل جست و جو کنید.
در انتها امیدواریم که مقاله جواب فعالیت های درس ۲ دوم کتاب دین و زندگی پایه دهم انسانی متوسطه دوم ، برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد و توانسته باشید تا از آن استفاده و بهره برده باشید