سبک زندگی

جواب سوالات درس ششم فلسفه یازدهم ❤️ امکان شناخت

توضیح و حل سوال های تمرینات صفحه درس 6 ششم کتاب فلسفه یازدهم انسانی

جواب سوالات درس ششم فلسفه یازدهم انسانی ؛ در این مطلب به پاسخ و جواب سوالات تفکر ، حل یک مسئله و به کار ببندیم صفحه ۴۵ ، ۴۷ و ۴۹ درس ۶ ششم «امکان شناخت» کتاب فلسفه پایه یازدهم رشته انسانی پرداخته ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، همراه ما باشید.

همچنین بخوانید: جواب سوالات درس پنجم فلسفه یازدهم

جواب سوالات درس ششم فلسفه یازدهم انسانی
جواب سوالات درس ششم فلسفه یازدهم انسانی

جواب تفکر صفحه ۴۵ درس ۶ فلسفه یازدهم

۱- بسیار پیش آمده که ما یک مسئله ریاضی را حل کرده‌ایم، امّا بعد متوجه شده‌ایم که در حل آن مسئله راه را اشتباه رفته‌ایم. سپس راه دیگری را انتخاب کرده و به پاسخ صحیح رسیده‌ایم. اینکه انسان می‌تواند به خطای خود پی‌ببرد نشانه چیست؟

پاسخ: دلیلی بر توانایی انسان برای شناختن است. همچنین انسان اشتباه خود را اصلاح می کند. یعنی علم بعدی خود را با علم قبلی مقایسه می کند و متوجه می‌شود که این دانش نسبت به دانش قبل درست است.

۲- بسیار پیش آمده که ما در موضوعی با فردی دیگر اختلاف نظر داشته باشیم و هر دو تلاش کنیم به کمک استدلال و توضیح، طرف مقابل را به دیدگاه خود نزدیک کنیم. این تلاش نشانه پذیرش چه حقیقتی است؟

پاسخ: کاری که ما هنگام گفت‌وگو با طرف مقابل می‌کنیم، خودش حاوی چند پیام در زمینه شناخت است:

یکی اینکه: دو فردی که دو نظر دربارهٔ یک موضوع دارند، هر دو قبول دارند که یکی از این دو نظر درست است، نه هر دو. البته ممکن است هر دو اشتباه باشند.
دوم اینکه: هر دو قبول دارند که راهی برای تشخیص درستی یا نادرستی این نظرات هست.
سوم اینکه: هر دو می‌دانند که می‌توانند دیدگاه درست خود را به دیگری انتقال دهند و به او اثبات کنند که نظرش صحیح نیست و نظر طرف مقابل صحیح است.
چهارم اینکه: بالاخره هر دو قبول دارند که امکان شناخت برای انسان هست.

پاسخ حل یک مسئله صفحه ۴۷ درس ششم فلسفه یازدهم

گذشتگان چنین می‌اندیشیدند که رنگ یکی از خواص و ویژگی‌های هر جسم است؛ یعنی یک جسم، همان‌طور که طول و عرض و ضخامت دارد، یکی از رنگ‌ها را هم دارد. امروزه درباره رنگ اجسام اختلاف نظرهایی پدید آمده است. مهم‌ترین اختلاف این است که آیا اشیا واقعا به همان رنگی هستند که ما می‌بینیم؟ برخی فیزیک‌دان‌ها گفته‌اند: نه؛ زیرا ممکن است یک چیز در دو حالت و از دو زاویه متفاوت با دو رنگ مختلف دیده شود. عده‌ای از همین اختلاف نظر نتیجه گرفته‌اند که انسان توانایی شناخت پدیده‌ها را ندارد. آیا می‌توان از این نمونه نتیجه گرفت که امکان شناخت اشیا برای انسان نیست؟

پاسخ حل یک مسئله صفحه ۴۷ درس ۶ فلسفه یازدهم
پاسخ حل یک مسئله صفحه ۴۷ درس ۶ فلسفه یازدهم

پاسخ: از وجود اختلاف نظر دربارهٔ یک موضوع، ممکن است کسی این نتیجه را بگیرد که انسان توانایی تشخیص درست واقعیات را ندارد. امّا اگر به نوع رفتار انسان در این موارد نظر کنیم، در می‌یابیم که انسان واقعاً توانایی درک حقایق را دارد. در همین مثال ذکر شده، نکات زیر قابل ذکر است:

الف) دانشمندان کنونی دریافته‌اند که دیدگاه دانشمندان قبلی درست نبوده است و همین دریافت، قدمی رو به جلو است.
ب) برخی از امور واقعیت پیچیده‌ای دارند و ممکن است شناخت دقیق آنها سال‌ها و یا قرن‌ها طول بکشد.
ج) تلاش دانشمندان برای رفع همین اختلاف نشانه آن است که گرچه با یک مسئلهٔ مشکل مواجه‌اند، امّا بالاخره روزی مشکل حل خواهد شد.

حل به کار ببندیم صفحه ۴۹ درس ۶ فلسفه یازدهم

۱- نمونه‌هایی از پیشرفت دانش را ذکر کنید که با تکمیل دانش قبلی صورت گرفته باشد.

پاسخ: دانشمندان پس از کشف پنی‌سلین به تدریج باکتری‌ها و آنتی بیوتیک‌های بیشتری را شناسایی کرده‌اند و انتظار دارند که در آینده نیز عوامل بیماری زا و مواد درمانی دیگری را بشناسند.

۲- نمونه‌هایی از پیشرفت دانش را ذکر کنید که با تصحیح دانش قبلی رخ داده باشد.

پاسخ: حکما در گذشته معتقد بودند که زمین مسطح (صاف) است، اما بعدها پی بردند که این نظر اشتباه بوده و زمین کروی است.

۳- چرا کسی که گرفتار شک مطلق در شناخت می‌شود و می‌گوید هیچ شناختی ممکن نیست، خودش به امکان شناخت اقرار کرده است؟

پاسخ: شکاکیت مطلق یعنی در اصل دانستن همه دانسته ها، و وقتی کسی می گوید: «هیچ شناختی ممکن نیست». در حقیقت به نوعی به امکان شناخت باور دارد؛ زیرا همین گزاره که «شناخت امکان ندارد» خود بیانگر این نکته است که می‌توان درباره مسئله شناخت به «شناخت» رسید؛ پس فرد دچار تناقض می شود؛ چرا که با بیان این گزاره به امکان شناخت اقرار کرده است.

همچنین بخوانید: جواب سوالات درس چهارم فلسفه یازدهم

توجه: شما دانش آموز پایه یازدهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب فلسفه یازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.

✅ در انتها امیدواریم که مقاله جواب سوالات درس ۶ ششم کتاب فلسفه پایه یازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 🌹

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − سه =