کله جوش چیست ؟ کله جوش یا کال جوش یکی از غذاهای سنتی ایرانی است. بسیاری از محلی ها به آن کل جوش نیز می گویند. کله جوش اصل با کشک، گردو و نعنا تهیه می شود. این غذای خوشمزه را همراه با انواع نان و به صورت تیلیت میل می کنند. ماده اصلی تشکیل دهنده آن کشک است. اما رایج است که بعضی آن را با ماست محلی و ترش نیز تهیه میکنند. کله جوش با ماست مانند کله جوش با کشک بسیار لذیذ است و تفاوت چندانی در طعم ندارند. اما در نحوه پخت کمی متفاوت است که در قسمت نکته ها به آن اشاره خواهد شد. همچنین می توان از ترکیب ماست چکیده و کشک استفاده کرد. کله جوش با کشک و ماست هم طعم بی نظیری دارد. از دیگر غذاهایی که با کشک تهیه می شود می توان به آبگوشت کشک که غذای محلی خطه لرستان است اشاره کرد.
کل جوش این غذای خوشمزه، بسیار مقوی بوده و طبع گرم و خشک دارد. مصرف آن برای افراد بلغمی بسیار مناسب می باشد. این غذا به دلیل داشتن کشک، بمب کلسیم است. علم پزشکی می گوید جذب کلسیم در کنار چربی ها بیشتر می شود. در نتیجه کال جوش که غذای نسبتا چربی است به خصوص وقتی آن را با گوشت تهیه کنید، جذب کلسیم در آن بسیار بالا می باشد. این غذا در شهرهای مختلف با کمی تفاوت طبخ می شود. با دستور پخت ماگرتا همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه کله جوش
کشک ساییده | 500 گرم |
پیاز بزرگ | 2 عدد |
گردو | 100 گرم |
نعنا خشک | به مقدار لازم |
نمک و فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
دستور پخت کال جوش سنتی
ابتدا دو عدد پیاز را خلالی خرد کرده و سرخ کنید تا طلایی شود.
کمی زردچوبه به آن اضافه کنید.
نعناع خشک را ابتدا با استفاده از دست کاملا پودر کنید و به پیاز داغ اضافه نمایید. پس از ۲۰ ثانیه آن را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید با حرارت روغن آماده شود.
دو لیوان کشک را با حدود یک لیوان آب جوش مخلوط کرده و به پیاز داغ اضافه کنید.
پس از آنکه غذا یکی چند جوش زد، گردوی خرد شده و مقداری نمک و فلفل به آن اضافه کنید. چند دقیقه بعد کله جوش حاضر است.
بهتر است این نوع کله جوش را با نان سنگک سرو کنید. زیرا این غذا به صورت تلیت استفاده میشود و بافت نان سنگک هنگام تلیت کردن نسبت به سایر انواع نانها منسجمتر باقی میماند.
کشک سرشار از کلسیم است و از آنجا که از این ماده غذایی به عنوان طعم دهنده اصلی کله جوش استفاده میشود، این غذا حاوی مقادیر قابل توجهی از کلسیم است که به تقویت و سلامت استخوانها کمک میکند. همانطور که گفته شد در طرز تهیه کله جوش به شیوه اول از گوشت نیز استفاده میشود، گوشت قرمز پروتئین و آهن بالایی دارد، در نتیجه این غذا را میتوانید به عنوان یک وعده غذایی کامل و مقوی نیز استفاده کنید.
• این روش را می توانید با کشک هم درست کنید. و در روش بالا از ماست استفاده کنید.
• بعضی افراد کل جوش را به صورت غلیظ دوست دارند و بعضی افراد رقیق، بعضی ترش و بعضی ها دوست ندارند ترش باشد که این کاملا سلیقه ای است.