مطلب پیشنهادی :
ad
+
سبک زندگی

سوالات متن درس هشتم دینی دوازدهم انسانی با جواب

نمونه سوال و جواب متن و پرسش های تشریحی و تعریف کنید و نقطه چین درس 8 هشتم دین و زندگی پایه دوازدهم رشته انسانی

سوالات متن درس هشتم دینی دوازدهم انسانی با جواب ؛ در این مقاله پاسخ و جواب نمونه سوال های تشریحی و تعریف کنید و جای خالی مهم امتحانی متن درس ۸ هشتم بازگشت کتاب دین و زندگی ۳ دوازدهم رشته ادبیات و علوم انسانی متوسطه دوم را قرار داده ایم. در ادامه با بخش دین و زندگی دوازدهم انسانی ماگرتا همراه ما باشید.

سوالات درس قبلی: سوالات متن درس هفتم دینی دوازدهم انسانی

سوالات متن درس هشتم دینی دوازدهم انسانی با جواب
سوالات متن درس هشتم دینی دوازدهم انسانی با جواب

پاسخ تمرینات این درس: جواب درس هشتم دین و زندگی دوازدهم انسانی

نمونه سوال های امتحانی متن درس 8 هشتم دین و زندگی دوازدهم انسانی با جواب

۱) چه نوع تصمیم هایی توبه نام دارند؟

پاسخ: تصمیم‌های جدید همواره برای تکمیل پیما‌ن‌های قبلی و پیمودن ادامهٔ راه نیست، بلکه گاه برای بازگشت از مسیری است که چندی به غلط پیموده شده و آثار زیان باری برجای گذاشته است. این گونه تصمیم‌ها «توبه» نام دارد.

۲) انقالب علىه خود به چه معناست؟

پاسخ: در میان مخلوقات، انسان موجودی است که علاوه بر ایستادگی در برابر موانع بیرونی، می‌تواند در برابر موانع درونی نیز ایستادگی کرده و حتی علیه خود انقلاب کند؛ بدین معنا که می‌تواند با پیروی از عقل، علیه تمایلات ناپسند خود قیام کند و انقلاب نماید.

۳) توبه در لغت و در اصطلاح دینی به چه معناست؟

پاسخ: توبه در لغت به معنای بازگشت است و در اصطلاح دینی، به معنای بازگشت از گناه به سوی خداوند و قرار گرفتن در دامن عفو و غفران اوست.

۴) توبه چه زمانی رخ می دهد؟

پاسخ: این حالت وقتی رخ می‌دهد که انسان از گناه پشیمان شده و قصد انجام آن را نداشته باشد.

۵) با بازگشت بنده گناهکار،‌ چه نتایجی برای او حاصل می شود؟

پاسخ: با بازگشت بندهٔ گناهکار، خداوند نیز به سوی او باز می‌گردد و درهای رحمتش را به رویش می‌گشاید و آرامش را به قلب او باز می‌گرداند.

۶) چه زمانی توبه انجام شده و گناه بخشیده می شود؟

پاسخ: همین که انسان بعد از انجام گناه، در دل احساس پشیمانی کند و زبان حالش این باشد که: «چقدر بد شد! چرا به فرمان خدا بی توجهی کردم؟ دیگر این کار را انجام نمی‌دهم». توبه انجام شده و گناه بخشیده می‌شود.

۷) چه کسی توبه نکرده است؟

پاسخ: با زبان «استغِفرُاللّه» بگوید اما در قلبش پشیمان نباشد و قصد انجام دوبارهٔ آن گناه  را داشته باشد، چنین کسی توبه نکرده است.

۸) عمل پیرایش یا تخلیه را تعریف کنید.

پاسخ: گناه، آلودگی است و توبه، پاک شدن از آلودگی‌هاست. توبه گناهان را از قلب خارج می‌کند و آن را شست وشو می‌دهد. به همین جهت این عمل را «پیرایش» یا «تخلیه» نیز می‌گویند.

۹) طبق سخن رسول خدا (ص) کسی که از گناه توبه کرده، مانند چه کسی است؟

پاسخ: همانند کسی است که هیچ گناهی نکرده است.

۱۰) امام باقر (ع) می‌فرماید: «برای توبه کردن …………. کافی است.»

پاسخ: پشیمانی

۱۱) امیرمومنان علی (ع) درباره توبه چه می فرمایند؟

پاسخ: توبه دل‌ها را پاک می‌کند و گناهان را می‌شوید.

۱۲) پیام های آیه «قُل یا عِبادِیَ الَّذینَ اَسرَفوا عَلیٰ اَنفُسِهِم لا تَقنَطوا مِن رَحمَةِ اللّٰه اِنَّ اللّٰهَ یَغفِرُ الذُّنوبَ جَمیعًا اِنَّهُ هُوَ الغَفورُ الرَّحیمُ» را بنویسید.

پاسخ: این آیه بشارت به بندگان گناهکار و پشیمان است.
رحمت خداوند عام و فراگیر است.
توبه سبب پیرایش گناهان است.
انسان نباید هیچ وقت از رحمت خدا ناامید شود.

۱۳) آیا توبه فقط گناهان را پاک می کند؟ توضیح دهید.

پاسخ: توبه نه تنها گناه را پاک می‌کند، بلکه اگر ایمان و عمل صالح نیز به دنبال آن بیاید، گناهان را به حسنات تبدیل می‌کند. خداوند می‌فرماید: «کسی که باز گردد و ایمان آورد و عمل صالح انجام دهد، خداوند گناهان آنان را به حسنات تبدیل می‌کند زیرا خداوند آمرزنده و مهربان است.»

۱۴)  توبه در …….. آسان‌تر است و خداوند توبهٔ …………. را بسیار دوست دارد.

پاسخ: جوانی – جوانان

۱۵) چه کسی نزد پیامبر محبوب است؟

پاسخ: «کسی نزد من محبوب‌تر از جوان توبه کار نیست.»

۱۶) آیا در توبه همیشه باز است؟ توضیح دهید.

پاسخ: درِ توبه همیشه باز است، اما توفیق توبه همواره میسر نیست. باید لحظه‌های توفیق را شکار کرد و خود را در دامن مهر خداوند انداخت.

۱۷) تکرار توبه، اگر واقعی باشد، چه نتایجی در پی دارد؟

پاسخ: تکرار توبه، اگر واقعی باشد، نه تنها به معنی دور شدن از خداوند نیست، بلکه موجب محبوب شدن انسان نزد خداوند و جلب رحمت او می‌شود.

۱۸) خداوند کسانی را که زیاد ……… می‌کنند، دوست دارد و پاکیزگان را دوست دارد.

پاسخ: توبه

۱۹) چرا خداوند کسی را که فورا از گناه خود ناراحت می شود و بسیار توبه می کند، دوست دارد؟

پاسخ: زیرا می‌بیند چنین فردی، با اینکه در دام گناه افتاده، امّا قلبش نزد اوست و به سرعت از عمل خود پشیمان می‌شود.

۲۰) حیله های شیطان برای دور کردن انسان از توبه را نام ببرید و هر کدام را توضیح دهید.

پاسخ: ۱- ناامید کردن از رحمت الهی: ابتدا انسان را با این وعده که «گناه کن و بعد توبه!» به سوی گناه می‌کشاند و وقتی که او آلوده شد، از رحمت الهی مأیوسش می‌سازد و می‌گوید «آب که از سر گذشت چه یک وجب، چه صد وجب.» در این حالت، انسان با خود می‌گوید که کار از کار گذشته و پروندهٔ عملم نزد خداوند آن قدر سیاه است که دیگر توبه‌ام پذیرفته نیست. درحالی که آدمی، هرقدر هم که بد باشد، اگر واقعاً توبه کند و نادم و پشیمان شود، حتماً خداوند توبه‌اش را می‌پذیرد.

۲- به تأخیر انداختن توبه (تسویف): «تسویف» از ریشهٔ «سَوف» و به معنای امروز و فردا کردن و کار امروز را به فردا انداختن است. به عبارت دیگر، فرد گنهکار دائماً به خود می‌گوید «به زودی توبه می‌کنم.» و این گفته را آن قدر تکرار می‌کند، تا اینکه دیگر میل به توبه در او خاموش می‌شود.

۳- گام به گام کشاندن به سوی گناه: روش دیگر شیطان برای کشاندن انسان به شقاوت این است که او را گام به گام و آهسته به سمت گناه می‌کشاند تا در این فرایند تدریجی، متوجه زشتی گناه و قبح آن نشود و اقدام به توبه نکند. برای مثال، شیطان از همان ابتدا، انسان را به رابطهٔ نامشروع با جنس مخالف دعوت نمی‌کند، بلکه در گام اول سخن از یک دوستی ساده به میان می‌آورد، دوستی‌ای که فقط در حد صحبت و درد دل کردن است. اما در گام‌های بعدی و به صورت تدریجی چنان این دوستی را پیش می‌برد که فرد خود را غرق در فساد و آلودگی می‌بیند.

۲۱) شیطان چگونه انسان را به سوی گناه می کشاند؟

پاسخ: ابتدا انسان را با این وعده که «گناه کن و بعد توبه!» به سوی گناه می‌کشاند و وقتی که او آلوده شد، از رحمت الهی مأیوسش می‌سازد و می‌گوید «آب که از سر گذشت چه یک وجب، چه صد وجب.»

۲۲) تسویف به چه معناست؟

پاسخ: «تسویف» از ریشهٔ «سَوف» و به معنای امروز و فردا کردن و کار امروز را به فردا انداختن است. به عبارت دیگر، فرد گنهکار دائماً به خود می‌گوید «به زودی توبه می‌کنم.» و این گفته را آن قدر تکرار می‌کند، تا اینکه دیگر میل به توبه در او خاموش می‌شود.

۲۳) این حیله شیطان، به تاخیر انداختن توبه یا تسویف بیشتر برای گمراه کردن چه کسانی به کار می رود، توضیح دهید.

پاسخ: این حیلهٔ شیطان، بیشتر برای گمراه کردن جوانان به کار می‌رود. به او می‌گوید تو هنوز جوانی و فرصت توبه داری، بالاخره در آینده می‌توانی توبه کنی. امّا این یک دام است و سبب عادت جوان به گناه می‌شود، به طوری که ممکن است ترک گناه برایش سخت گردد.

۲۴) چه زمانی دیگر معلوم نیست که انسان میل به توبه پیدا می کند؟ توضیح دهید.

پاسخ: درست است که هر وقت برگردیم خدا قبولمان می‌کند، اما اگر انسانی غرق گناه شود، دیگر معلوم نیست که میل به توبه پیدا کند. شاید گناه به قدری بر روحش غلبه کند که هیچ وقت قلبش از گناه پشیمان نشود و وقتی که پشیمانی قلبی نباشد توبه‌ای صورت نگرفته است.

۲۵) چرا شیطان انسان را گام به گام و آهسته به سمت گناه می کشاند؟ مثال بزنید.

پاسخ: تا در این فرایند تدریجی، متوجه زشتی گناه و قبح آن نشود و اقدام به توبه نکند. برای مثال، شیطان از همان ابتدا، انسان را به رابطهٔ نامشروع با جنس مخالف دعوت نمی‌کند، بلکه در گام اول سخن از یک دوستی ساده به میان می‌آورد، دوستی‌ای که فقط در حد صحبت و درد دل کردن است. اما در گام‌های بعدی و به صورت تدریجی چنان این دوستی را پیش می‌برد که فرد خود را غرق در فساد و آلودگی می‌بیند.

۲۶) مراحل تکمیلی توبه را نام ببرید و هر کدام را توضیح دهید.

پاسخ: ۱- تلاش در جهت دور شدن از گناه: توبه کننده تلاش می‌کند دیگر به سراغ گناهی که از آن پشیمان شده است نرود؛ زیرا انجام آن مساوی با شکستن توبه است که در آن صورت باز هم باید توبه کند. به عبارت دیگر، اگر توبه کننده حقیقتاً توبه کرده باشد، گرچه ممکن است به آن گناه علاقه‌ای هم داشته باشد، سعی خواهد کرد در عمل از آن دوری نماید؛ یعنی از افراد، مکان‌ها و موقعیت‌هایی که می‌توانند زمینه ساز شکل گیری گناه باشند، دوری می‌کند.

۲- جبران حقوق الهی و حقوق مردم: توبه کننده تلاش می‌کند حقوقی را که با گناه خود ضایع کرده است جبران نماید. دسته‌ای از این حقوق، مربوط به خداوند است. مهم‌ترین حق خداوند نیز، حق اطاعت و بندگی اوست. توبه کننده باید بکوشد کوتاهی‌های خود را در پیشگاه خداوند جبران کند؛ برای مثال، نمازها یا روزه‌های از دست داده را به تدریج قضا نماید و عبادت‌های ترک شده را به جا آورد.

۲۷) چرا توبه کننده تلاش می کند دیگر به سراغ گناهی که از آن پیشمان شده است نرود؟

پاسخ: زیرا انجام آن مساوی با شکستن توبه است که در آن صورت باز هم باید توبه کند. به عبارت دیگر، اگر توبه کننده حقیقتاً توبه کرده باشد، گرچه ممکن است به آن گناه علاقه‌ای هم داشته باشد، سعی خواهد کرد در عمل از آن دوری نماید؛ یعنی از افراد، مکان‌ها و موقعیت‌هایی که می‌توانند زمینه ساز شکل گیری گناه باشند، دوری می‌کند.

۲۸) روش دیگر شیطان برای کشاندن انسان به شقاوت این است که او را ………………….. به سمت گناه می‌کشاند.

پاسخ: گام به گام و آهسته

۲۹) از مراحل تکمیلی توبه، جبران حقوق الهی را با ذکر مثال توضیح دهید.

پاسخ: توبه کننده تلاش می‌کند حقوقی را که با گناه خود ضایع کرده است جبران نماید. دسته‌ای از این حقوق، مربوط به خداوند است. مهم‌ترین حق خداوند نیز، حق اطاعت و بندگی اوست. توبه کننده باید بکوشد کوتاهی‌های خود را در پیشگاه خداوند جبران کند؛ برای مثال، نمازها یا روزه‌های از دست داده را به تدریج قضا نماید و عبادت‌های ترک شده را به جا آورد.

دسته‌ای دیگر، حقوق مردم است. توبه کننده باید بکوشد اگر ستمی بر مردم کرده است آن را جبران نماید و حقوق مادی یا معنوی آنها را در حد توان ادا کند و رضایت صاحبان حق را به دست آورد و اگر به آنان دسترسی ندارد، به نیابت از آنان صدقه دهد و برایشان دعای خیر و طلب آمرزش نماید.

۳۰) از مراحل تکمیلی توبه، جبران حقوق مردم را توضیح دهید.

پاسخ: توبه کننده باید بکوشد اگر ستمی بر مردم کرده است آن را جبران نماید و حقوق مادی یا معنوی آنها را در حد توان ادا کند و رضایت صاحبان حق را به دست آورد و اگر به آنان دسترسی ندارد، به نیابت از آنان صدقه دهد و برایشان دعای خیر و طلب آمرزش نماید.

۳۱) توجه کنیم که حقوق ……. انسان‌ها بسیار مهم‌تر از حقوق ………. آنان است.

پاسخ: معنوی – مادی

۳۲) چرا حقوق معنوی انسان‌ها بسیار مهم‌تر از حقوق مادی آنان است؟ توضیح دهید.

پاسخ: اگر با دروغ، غیبت و تهمت آبروی انسانی ریخته شده، اگر قلب پدر یا مادری بر اثر بی حرمتی فرزندی شکسته شده، اگر با توزیع کتاب یا راه انداختن یک شبکه اجتماعی گمراه کننده در فضای مجازی، فساد و تباهی در جامعه گسترش یافته، اگر رفتار ناپسند برخی افراد سبب بدبینی دیگران به دین شده، در واقع حقوق معنوی افراد ضایع شده است و باید فرد توبه کننده به جبران حقوق از دست رفته بپردازد.

۳۳) چند مورد از انحراف های اجتماعی که باید در همان مراحل ابتدایی خود اصلاح شوند را نام ببرید.

پاسخ: رباخواری، رشوه گرفتن، بی توجهی به عفاف و پاکدامنی، ظلم کردن و ظلم پذیری و اطاعت از غیر خدا از جملهٔ این بیماری‌ها و انحراف‌هاست.

۳۴) مهمترین راه اصلاح و معالجه از انحراف اجتماعی چیست؟

پاسخ: انجام دادن وظیفه امر به معروف و نهی از منکر است.

۳۵) کوتاهی در انجام دادن وظیفه امر به معروف و نهی از منکر سبب چیست؟

پاسخ: گناهان اجتماعی، قوی‌تر و محکم‌تر می‌شوند و در تمام سطوح جامعه نفوذ می‌کنند.

۳۶) چرا انحراف هاى اجتماعى باىد در همان مراحل ابتداىى خود اصلاح شوند؟

پاسخ: تا گسترش نیابند و ماندگار نشوند.

۳۷) چرا توبه در جوانی بسیار آسان تر از زمان پیری است؟ توضیح دهید.

پاسخ: دورهٔ جوانی دورهٔ انعطاف پذیری، تحوّل و دگرگونی و دورهٔ پیری دورهٔ کم شدن انعطاف و تثبیت خوی‌ها و خصلت‌هاست. اگر در دورهٔ جوانی خصلت‌هایی در انسان پدید آمد و ماندگار شد خارج کردن آنها در پیری بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود. صفات ناپسندی که در ما پدید می‌آیند، شبیه ریشه‌های نهالی هستند که در ابتدا نفوذ کمی در خاک دارد اما هر قدر زمان می‌گذرد، نفوذ آن بیشتر می‌شود و قوی‌تر می‌گردد تا جایی که کندن آن درخت بسیار سخت می‌شود. از این‌رو، توبه در جوانی بسیار آسان‌تر از زمان پیری است.

۳۸) تا چه زمانى برای توبه کردن مهلت دارىم؟

پاسخ: سراسر عمر ظرف زمان توبه است، امّا بهترین زمان برای توبه، دوره‌ای است که امکان توبه بیشتر و انجام آن آسان‌تر و جبران گذشته راحت‌تر است.

۳۹) انسان می تواند علیه خود انقلاب کند یعنی می تواند با پیروی از عقل، علیه تمایلات ناپسند خود قیام کند.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۴۰) توبه در لغت به معنای احساس پشيمانی است.

پاسخ: این جمله غلط است.

۴۱) به عمل خروج و شستشوی گناهان از قلب انسان پیرایش یا تخلیه می گويند.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۴۲) در توبه همیشه باز نیست و توفیق توبه هم همواره ميسر است.

پاسخ: این جمله غلط است.

۴۳) شیطان انسان را به تسویف می کشاند، تسویف از ر یشه سوف و به معنای امروز و فردا کردن است.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۴۴) اولین مرحلە از مراحل تکمیلی توبه عدم اصرار بر گناه است.

پاسخ: این جمله غلط است.

۴۵) توبە اجتماعی یعنی اگر جامعە در برخی ابعاد از مسير توحید و اطاعت از خداوند خارج شود.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۴۶) سراسر عمر ظرف زمان توبه نیست بلکه دوران جوانی بهترین زمان است.

پاسخ: این جمله غلط است.

۴۷) توبه در لغت به معنای بازگشت است و درمورد بندگان به معناى بازگشت از ……………. به سوی ……………… است.

پاسخ: گناه – خداوند

۴۸) گناه آلودگى است و …………….. پاک کننده از آلودگی هاست.

پاسخ: توبه

۴۹) با توبه همه گناهان حتی …………… هم آمرزیدە می شود.

پاسخ: شرک

۵۰) توبه کننده تلاش می کند حقوقی را كه با ……….. خود ضایع کرده جبران نماید.

پاسخ: گناه

۵۱) توبه نه تنها گناه را پاک می كند بلكه اگر ………… و ………. نیز به دنبال آن بیاید، گناهان را به حسنات تبدیل می کند.

پاسخ: ایمان – عمل صالح

۵۲) توبه، گناهان را از قلب خارج می کند و آن را شستشو می دهد به همين جهت اين عمل را ……………. یا ………………. نیز می گویند.

پاسخ: پیرایش – تخلیه

۵۳) تسویف ازریشه سوف و به معنای ……………. و ………………. كردن و كار امروز را به فردا انداختن است

پاسخ: امروز – فردا

۵۴) روش دیگر شیطان برای کشاندن انسان به ……………… این است که او را گام به گام و آهسته به سمت گناہ می کشاند.

پاسخ: شقاوت

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

سوالات درس بعدی: سوالات متن درس نهم دینی دوازدهم انسانی

نمونه سوالات متن درس ۸ هشتم کتاب دینی دوازدهم انسانی متوسطه دوم با جواب را در این مقاله مشاهده کردید. امیدوارم از آن استفاده کرده باشید و از صفحات دیگر ماگرتا دیدن نمایید. برای بهتر پیدا کردن جواب ها در آخر کلمات جستجو شده داخل گوگل کلمه ماگرتا را قرار دهید. همچنین سوالات خود را در بخش دیدگاه بنویسید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − یازده =