مطلب پیشنهادی :
ad
+
سبک زندگی

سوالات متن درس اول فلسفه دوازدهم انسانی

نمونه سوال های امتحانی تشریحی و جای خالی درس 1 یک کتاب فلسفه 2 پایه دوازدهم انسانی با جواب

نمونه سوالات متن درس ۱ اول «هستی و چیستی» کتاب فلسفه ۲ پایه دوازدهم رشته علوم انسانی متوسطه دوم را می توانید در ادامه این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، مشاهده نمایید.

همچنین بخوانید: جواب درس اول فلسفه دوازدهم انسانی

سوالات متن درس اول فلسفه دوازدهم انسانی
سوالات متن درس اول فلسفه دوازدهم انسانی

نمونه سوال های متن امتحانی درس 1 اول فلسفه دوازدهم

۱) یکی از مباحث اولیه فلسفه چیست؟ چرا؟

پاسخ: یکی از مباحث اوّلیه فلسفه، درک دو مفهوم «هستی» و «چیستی» (وجود ماهیت) و تعیین نسبت میان آنهاست؛ این دو مفهوم از پرکاربردترین مفاهیم میان انسان‌ها هستند و معمولاً در کنار هم به کار می‌روند.

۲) انسان در هر چیزی که مشاهده می کند چند جنبه می یابد؟ نام ببرید

پاسخ: دو جنبه می یابد: ۱- حیثیت موجود بودن ۲- حیثیت چیستی داشتن.

۳) وقتی می گوییم هستی و چیستی دو جنبه یک چیزند، به چه معناست؟ با مثال توضیح دهید.

پاسخ: وقتی می‌گوییم «هستی» و «چیستی» دو مفهوم از یک چیزند، به این معنا نیست که آنها دو جزء از یک موجودند که با هم ترکیب یا جمع شده‌اند؛ آن‌گونه که اکسیژن و هیدروژن دو جزء تشکیل دهنده آب هستند.

۴) چه تفاوتی در حمل «وجود» بر انسان با حمل »حیوان ناطق« بر انسان وجود دارد؟

پاسخ: در عبارت «انسان حیوان ناطق است»، انسان، به وسیله «حیوان ناطق» تعریف شده است؛ یعنی «حیوان» و «ناطق» از اجزای تعریفی انسان هستند و چیستی او را تشکیل می‌دهند و بیان کننده ذات و حقیقت انسان می‌باشند؛ یعنی ذاتِ انسان چیزی جز همان «حیوان ناطق» نیست. به همین جهت، این دو مفهوم از یکدیگر جدایی ناپذیرند؛ یعنی هر انسانی حیوان ناطق است و هر حیوان ناطقی انسان است. اصولاً لفظ «انسان» برای «حیوان ناطق» به کار می‌رود.

امّا رابطه دو مفهوم «وجود» و «انسان» این‌گونه نیست. برای اینکه مفهوم «وجود» را بر مفهوم «انسان» حمل کنیم، نیازمند دلیل هستیم تا بتوانیم بگوییم «انسان موجود». حال ممکن است این دلیل از طریق حس و تجربه شناسایی شود یا از طریق عقل محض. سایر ماهیت‌ها و چیستی‌ها نیز نسبت به مفهوم وجود همین حالت را دارند.

۵) نظریه مغایرت وجود و ماهیت باعث شکل گیری چه برهانی از سوی ابن سینا شده است؟

پاسخ: به علت توجه خاص ابن‌سینا، این بحث با عنوان «مغایرت وجود و ماهیت» و یا عنوان‌هایی مشابه، مقدمۀ طرح مباحث جدیدی قرار گرفت؛ به گونه‌ای که گفته‌اند «فرق بین ماهیت و وجود بی‌تردید یکی از اساسی‌ترین آرا و عقاید فلسفی در تفکر اسلامی است.» این نظر، پایه یکی از برهان‌های ابن‌سینا در اثبات وجود خدا به نام برهان «وجوب و امکان» نیز می‌باشد.

۶) منظور از مکتب تومیسم در فلسفه اروپا چیست؟

پاسخ: یکی از فیلسوفان بزرگ اروپا به‌نام «توماس آکوئیناس»، که با فلسفه ابن‌سینا آشنا بود، اصل مغایرت وجود و ماهیت را در اروپا گسترش داد و زمینه‌ساز گفت و‌ گوهای فراوانی در آنجا شد. او همچون ابن‌سینا این نظر را پایه برهان‌های خود در خداشناسی قرار داد و پایه‌گذار مکتب فلسفی «تومیسم» در اروپا شد که هنوز هم به نام وی در جریان است.

۷) چه چیز باعث شد تا فلاسفه غرب مجدداً با فلسفه ارسطویی آشنا شوند؟

پاسخ: نتیجه آشنایی فلاسفه اروپایی با دیدگاه های «ابن سینا» و تا حدودی «ابن رشد» در قرون وسطی تا رنسانس، فرصتی فراهم آورد تا فلاسفه غرب از طریق ابن سینا و ابن رشد مجدداً با فلسفه ارسطویی آشنا شوند.

۸) ……… و ………. دو فیلسوف بزرگ مسلمان هستند که به بحث مغایرت وجود با ماهیت پرداخته اند.

پاسخ: توماس آکوئیناس – ابن سینا

۹) یکی از فیلسوفان بزرگ اروپا به‌نام …………….، که با فلسفه ابن‌سینا آشنا بود.

پاسخ: «توماس آکوئیناس»

۱۰) ………..، فیلسوف بزرگ مسلمان، به نسبت میان «وجود» و «ماهیت» توجه ویژه‌ای کرد و در تمایز میان این دو مفهوم، نکاتی را مطرح نمود.

پاسخ: فارابی

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

همچنین بخوانید: سوالات متن درس اول جامعه شناسی دوازدهم انسانی

توجه: شما دانش آموز پایه دوازدهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب فلسفه دوازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.

✅ در انتها امیدواریم که مقاله نمونه سوالات متن درس ۱ اول کتاب فلسفه پایه دوازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش دیدگاه بیان کنید. 💕

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − چهار =