تحقیق در مورد سلول و سازمان بندی آن : هر ساخته زندهای که در بدن موجودات زنده قرار دارد از سلول (یاخته) تشکیل میشود. با ما در بخش تحقیق ماگرتا همراه باشید.
تحقیق پیشنهادی : تحقیق درمورد یاخته های پشتیبان در بافت عصبی
سلول چیست؟
سلول واحد کارکردی و بنیادی ساختاری، همه ارگانیسمهای موجودات زنده (اندام گانها) است.
به زبان ساده، سلول (یاخته) کوچکترین واحد سازنده بدن موجودات زنده است.
اندازه سلولها
یاختهها در اندازه و اشکال متفاوتی وجود دارند. به عنوان مثال، یاختههای عصبی و یاختههای ماهیچهای که امکان دارد بسیار دراز باشند.
در بین موجودات مختلف اندازه سلولها متفاوت است. مثلاً، قطر کوچکترین باکتری ۰/۱ میکرومتر است و میتوان گفت هزاران بار کوچکتر از اغلب سلولهای یوکاریوتی است. همچنین معمولاً اندازه سلولهای یوکاریوتی بین ۱۰ تا ۱۰۰ میکرومتر است.
انواع سلول
سلولها انواع مختلفی دارد. به عنوان مثال، بدن انسانها دارای سلولهای استخوانی، خونی، پوست و حتی باکتری است.
در هر حال تمامی یاختههای انسان و یا هر موجود دیگری از دو نوع کلی یوکاریوتی یا پروکاریوتی هستند.
ویژگی انواع سلول ها
● یوکاریوتها
معمولاً این نوع یاخته در موجودات چند سلولی وجود دارد. البته بعضی از یوکاریوتهای تک سلولی نیز یافت میشوند.
● پروکاریوتها
یاخته پروکاریوت، معمولا موجودات تک سلولی و میکروسکوپی است و غالبا از سلولهای یوکاریوتی کوچکتر هستند.
وظیفه سلول
اصطلاح فیزیولوژی سلولی، بعضی اوقات برای توصیف مطالعه فرایندها و عملکردهای سلولی به کار برده میشود. در ادامه وظایف سلول را بیان میکنیم.
- سنتز پروتئین و چربی (لیپید)
- محافظت از بدن در برابر آسیبها و بیماریها
- تکثیر و تقسیم سلولی
- تنفس
- انتقال یون
- به عنوان مانعی برای عبور انواع مختلف مواد به داخل و خارج سلول
- ارائه پشتیبانی ساختاری برای بافتها
- متابولیسم
چگونگی تقسیم سلول ها
در تقسیم سلولی یک سلول والد تقسیم میشود و دو یا چند سلول دختر به وجود میآید. تقسیم سلولی یک فرایند حیاتی است به دلیل اینکه رشد، ترمیم و تولید مثل را ممکن میسازد.
تقسیم سلولی در یوکاریوتها
تقسیم سلولی در یوکاریوتها به دو شکل میتوز یا میوز امکان پذیر است. نتیجه تقسیم میتوز دو سلول ژنتیکی یکسان و نتیجه تقسیم میوز چهار سلول ژنتیکی غیر یکسان خواهد بود.
سازمان بندی سلول
اجزای مختلف سلول به طور عمده از، غشای سیتوپلاسمی، سیتوپلاسم و هسته تشکیل شدهاند که به تفسیر هر کدام میپردازیم.
غشای سیتوپلاسمی
به لایهای بسیار نازک و انعطاف پذیری که اطراف سلول را فرا گرفته غشای سیتوپلاسمی میگویند. این غشا علی رغم نازک بودنش، از خروج محتویات سلول و مخلوط شدن آنها با مواد اطراف جلوگیری میکند. به علاوه از ورود و خروج مواد به داخل و خارج سلول نظارت خواهد کرد و شبیه دیواری بین فضای خارجی سلول و فضای داخلی آن است.
سیتوپلاسم
سیتوپلاسم به نظر میرسد شبیه مایع غلیظی باشد که حاوی انواع مختلف مواد از جمله میتوکندری، آنزیمها و دستگاه گلژی و بسیاری دیگر از مواد است.
هسته
داخلیترین اجزای سلول، هسته است. در هر سلولی، هسته نقش مدیریت تغییرات شیمیایی که در داخل سیتوپلاسم اتفاق میافتد را بر عهده دارد. توجه داشته باشید هر سلول یک هسته دارد و معمولا (گاهی به شکلهای دیگر مانند بیضی) کروی شکل و توسط سیتوپلاسم احاطه میشود.
از جمله وظایف هسته میتوان به کنترل تقسیم سلولی اشاره کرد در واقع اگر سلول دارای هسته نباشد، قادر به تولید مثل نخواهد بود.
تحقیقات پیشنهادی : تحقیق در مورد صنعت نساجی
و
تحقیق درباره دیابت
و
تحقیق درباره آنفولانزا
به پایان تحقیق در مورد سلول و سازمان بندی آن، رسیدیم؛ اگر دیدگاهی در این رابطه دارید حتما آن را از بخش نظرات با سایر کاربران به اشتراک بگذارید.