فرهنگ و هنر

جواب فعالیت های درس ۱۰ تاریخ دهم انسانی ⚡️ اشکانیان و ساسانیان

گام به گام درس دهم تاریخ دهم انسانی و پاسخ فعالیت و پرسش های نمونه درس 10 اشکانیان و ساسانیان با راه حل

جواب فعالیت های درس ۱۰ تاریخ دهم انسانی : گام به گام درس دهم تاریخ (۱) ایران و جهان باستان پایه دهم رشته انسانی که شامل جواب فعالیت ها و پرسش های نمونه درس 10 اشکانیان و ساسانیان از فصل سوم ایران در عصر باستان ؛ سرآغاز هویت ایرانی در صفحه های ۹۲ ، ۹۳ ، ۹۴ ، ۹۵ ، ۹۷ و ۹۸ است را در ادامه در بخش آموزش و پرورش ماگرتا آماده کرده ایم.

پاسخ درس بعدی : جواب فعالیت های درس ۱۱ تاریخ دهم انسانی

گام به گام درس ۱۰ تاریخ انسانی دهم
گام به گام درس ۱۰ تاریخ انسانی دهم

جواب فعالیت های درس ۱۰ تاریخ دهم انسانی

در ادامه با پاسخ درس ده تاریخ ۱ رشته انسانی پایه دهم داریم :

جواب فعالیت ۱ صفحه ۹۲ تاریخ انسانی دهم

با توجه به مطالب درس، توضیح دهید که تغییر پایتخت‌های اشکانی چه ارتباطی با رویدادها و تحولات سیاسی و نظامی داشته است؟

در پی تسخیر نواحی بیشتر توسط اشکانیان و گسترش حکومت این حکومت، پایتخت ها نیز تغییر یافت تا پادشاهان ساسانی بر نواحی تازه فتح شده تسلط بیشتری داشته باشند. علاوه بر این، جنگ اشکانیان با سلوکیان و اخراج کامل آنها از ایران نزدیک به 100 سال به طول انجامید و اختلافات مرزی و جنگ با روم باعث شد پایتخت به تدریج از شرق و شمال شرقی به غرب تغییر مکان دهد.

جواب فعالیت ۲ صفحه ۹۳ تاریخ انسانی دهم

با مقایسۀ نقشه‌های قلمرو هخامنشیان و اشکانیان، بگویید: محدودۀ جغرافیایی سلسله‌های مذکور چه تفاوت‌هایی دارند؟

قلمرو هخامنشیان بسیار وسیع تر از اشکانیان بود و از آفریقا (مصر) و آسیای صغیر تا مرزهای یونان و از غرب تا افغانستان و بخش هایی از پاکستان کنونی امتداد داشت. بین النهرین، سوریه و فنیقیه نیز بخشی از این قلمرو بزرگ بودند، در حالی که قلمرو اشکانیان محدود به فلات ایران بود و قسمت هایی از بین النهرین و همچنین سوریه، مصر و فنیقیه خارج از قلمرو اشکانی بودند.

جواب فعالیت ۳ صفحه ۹۴ تاریخ انسانی دهم

با استفاده از نقشه‌های تاریخی و با راهنمایی دبیر محترم، دربارۀ پایتخت‌های ایران از زمان هخامنشیان تا پایان دورۀ ساسانیان و تغییر مکان آنها، با هم گفت‌و‌گو کنید.

با توجه به تاریخ درخشان تمدن در این منطقه و اینکه بسیاری از راه های ارتباطی فلات ایران به غرب آسیای صغیر، سوریه و شمال آفریقا از این منطقه می گذشت. همچنین مراکز بزرگ اقتصادی، تجاری و کشاورزی در شهرهایی مانند بابل وجود داشت.

جواب فعالیت ۴ صفحه ۹۵ تاریخ انسانی دهم

نقشه‌های قلمرو ساسانیان و هخامنشیان را با یکدیگر مقایسه کنید، و بگویید از نظر وسعت چه تفاوتی با هم دارند؟

قلمروهای هخامنشی بسیار گسترده تر از ساسانیان بود، به طوری که دریای سرخ، دریای سیاه و مدیترانه بخشی از امپراتوری هخامنشیان بود، اما امپراتوری ساسانی به سمت غرب تا بین النهرین امتداد داشت و بخش هایی از آسیای صغیر، سوریه و مصر را در بر نمی گرفت.

جواب فعالیت ۵ صفحه ۹۷ تاریخ انسانی دهم

الف- به نظر شما، مطالب این سنگ نوشته چه اهمیت و ارزشی برای مورّخان و پژوهشگران دارد؟

بسیاری از شرایط جنگ ها و پیامدهای آن، تا حدودی ساختارهای اداری و مقامات مهم دوره هخامنشی را آشکار می کند. این کتیبه همچنین حاوی حروف خاصی است که در فونت های دیگر یافت نمی شود. این کتیبه منبعی کهن برای بررسی ساختار زبان پهلوی و زبان اشکانی است. همچنین محتوای آن بازگو کننده مرزهای ایران و پیروزی های ایران در برابر رومیان است و منبعی برای درک وقایع سیاسی و نظامی آن دوره است.

ب- محتوای این سنگ نوشته در کدام گروه از منابع تاریخی (دست اوّل یا دست دوم) طبقه‌بندی می‌شود؟ چرا؟
دست اول به دلیل اینکه از زبان کسانی است که در همان زمان بوده‌اند.

جواب فعالیت ۶ صفحه ۹۸ تاریخ انسانی دهم

الف- با راهنمایی دبیر محترم و با توجه به مطالبی که در در‌س‌های 9 و 10 خواند‌ه‌اید، دربارۀ قدرت سیاسی نظامی ایران در دوران ساسانیان در جهانِ آن روز، گفت وگو نمایید.

در زمان ساسانیان، ایران امپراتوری بزرگ غرب آسیا محسوب می شد که در برابر نفوذ روم شرقی (بیزانس) بر آسیا و ارمنستان مقاومت می کرد. همچنین از نفوذ و ورود اقوام بیابانی از شرق و شمال شرق فلات ایران به ایران و غرب جلوگیری کرد. دولت ساسانی با در اختیار گرفتن بسیاری از دولت های کوچک منطقه، امپراتوری بزرگ جهانی را به وجود آورد که در آن عناصر و اجزای سیاسی و اجتماعی این مناطق تحت حاکمیت یک حکومت مرکزی مقتدر گرد هم آمدند. ایران به مرکزی برای انتقال و تبادل فرهنگ و تمدن از غرب به شرق و بالعکس تبدیل شده بود.

ب- با استفاده از جدول شاهان ساسانی که دبیر محترم در اختیار شما قرار می‌دهد، نمودار خط زمان سلسلۀ ساسانیان را رسم کنید.

جواب فعالیت ۶ سوال ب صفحه ۹۸ تاریخ انسانی دهم

جواب پرسش های نمونه صفحه ۹۸ درس دهم تاریخ انسانی دهم

1- چه عواملی به بروز حرکت‌های استقلال طلبی در مناطق شرقی قلمرو سِلوکیان کمک کرد؟

توجه عمده به نواحی غربی سرزمین ها و رقابت و درگیری با حکومت بطلمیوسی (یکی از جانشینان اسکندر) در مصر، منجر به عدم کنترل و تسلط کافی بر متصرفات شرقی شد. این امر باعث شد تا افراد یا خانواده هایی در نواحی شمال شرقی فلات ایران به تدریج به قدرت برسند و به استقلال از دولت سلوکی بیاندیشند.

2- موقعیت حکومت اشکانیان در دوران پادشاهی مهرداد یکم و مهرداد دوم را شرح دهید.

اولین فرمانروای اشکانی برای حفظ قلمرو خود، گاه مجبور می شد اطلاعاتی درباره سلوکیان فاش کند، اما مهرداد اول با تسلط بر مناطق وسیعی در سراسر ایران، قدرت و قلمرو حکومت اشکانی را به میزان قابل توجهی افزایش داد. در دوران سلطنت او، سلسله اشکانیان از یک حکومت محلی به پادشاهی قدرتمند در شرق فلات ایران تبدیل شد. مهرداد دوم نیز از پادشاهان شایسته و مدبر اشکانی بود. با فتوحات مهرداد دوم، پادشاهی اشکانیان به پایان رسید و پایه های قدرت و سلطنت آنها مستقر شد. در زمان مهرداد دوم سفرای چین به ایران آمدند و پس از این سفارتخانه ها بود که با تکمیل جاده ابریشم روابط تجاری دو کشور توسعه یافت. در این دوره بود که اشکانیان تا رود فرات پیشروی کردند و با امپراتوری روم همسایه شدند.

3- دلایل بروز جنگ‌های پی در پی میان امپراتوری روم و ایران را در دوران اشکانی و ساسانی بررسی نمایید.

رقابت های سیاسی، اقتصادی و نظامی امپراتوری روم با دولت های اشکانی و ساسانی. به عنوان مثال، امپراتوری روم با حذف رژیم اشکانی و ساسانی به دنبال تسلط مستقیم بر تجارت ابریشم بود. دلیل دیگر تلاش رومیان برای اعمال نفوذ سیاسی و نظامی به ویژه مذهبی در ارمنستان و گرجستان بود. این مناطق تحت نفوذ ایران بود. اهداف توسعه طلبانه رومیان در بین النهرین نیز اختلافات را افزایش داد. امپراتوری روم در تلاش بود تا با تبلیغ مسیحیت در ایران جایگاهی در میان ایرانیان پیدا کند. حتی رومیان نیز با دشمنان شرقی ایران مانند ترکان ارتباط برقرار کردند تا با کمک آنها ارتش ایران را شکست دهند.

4- حکومت ساسانی در اواخر دوران خود با چه مسائل و مشکلات داخلی مواجه بود؟

بی ثباتی اوضاع سیاسی و کشتار اعضای سلسله ساسانی، شورش های مکرر فرماندهان و دخالت آنها در درگیری های سیاسی، نارضایتی توده ای به دلیل تبعیض و نابرابری در جامعه، کاهش قدرت اقتصادی دولت ساسانی در اثر طغیان دجله. و رودهای فرات، هجوم مکرر قبایل بیابانی به مرزهای ایران که در اواخر حکومت ساسانی افزایش یافت.

پاسخ درس قبلی : جواب فعالیت های درس ۹ تاریخ دهم انسانی

⭐️ اگر سوالی در رابطه با جواب فعالیت ها و پرسش های نمونه درس ۱۰ تاریخ انسانی دهم دارید آن را از قسمت دیدگاه بپرسید. همچنین جهت مشاهده گام به گام سایر درس های کتاب کافیست شماره درس را به همراه عبارت ماگرتا در گوگل جست و جو کنید.

طهرانی

بنیانگذار مجله اینترنتی ماگرتا و متخصص سئو ، کارشناس تولید محتوا ، هم‌چنین ۱۰ سال تجربه سئو ، تحلیل و آنالیز سایت ها را دارم و رشته من فناوری اطلاعات (IT) است . حدود ۵ سال است که بازاریابی دیجیتال را شروع کردم. هدف من بالا بردن سرانه مطالعه کشور است و اون هدف الان ماگرتا ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 11 =