معنی ضرب المثل گشتم نبود نگرد نیست به همراه داستان
مفهوم حکایت قدیمی و پرکاربرد گشتم نبود نگرد نیست به همراه داستان
معنی ضرب المثل گشتم نبود نگرد نیست، این حکایت یکی از قدیمی ترین ضرب المثل های ایرانی است که کاربردهای مختلفی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه با ماگرتا همراه باشید.
مطلب پیشنهادی: جوینده یابنده است یعنی چه
مفهوم حکایت گشتم نبود نگرد نیست و زمان کاربرد آن
این ضرب المثل موقعی به کار می رود که دنبال یک چیزی گشته ای ولی پیدایش نکردی. وقتی بقیه هم دنبال آن می گردند می گویی گشتم نبود نگرد نیست و وقتت را تلف نکن. همچنین این ضرب المثل کنایه از ناامیدی شخص از پیدا کردن چیزی است.
مثلا از اینکه تمام دوستانش بی معرفت شده و در هنگام سختی، او را ترک کرده اند، بسیار دلش گرفته و از روی ناراحتی می گوید: دیگر رفیق با معرفت پیدا نمی کنی! من که سالها گشتم نبود، تو هم نگرد که نیست! انگشترم را دیروز توی کافه جا گذاشتم. کلی دنبالش گشتم دیگر پیدایش نکردم. بیخودی تو هم دنبالش نگرد! گشتم نبود نرو که نیست!
گاهی این ضرب المثل را برای شوخی به کار می برند مثل جاهایی که معمولا مامان ها چیزی را قایم می کنند اما نه خودشان پیدایش می کنند نه کسی می تواند جایش را پیدا کند! این جاست که این مَثل را با شوخی می گویند؛ یعنی دیگر امیدی به پیدا شدنش نداشته باش.
داستان ضرب المثل گشتم نبود نگرد نیست
روزی شاگردی پیش عارفی می رود و از او می خواهد راز و رمز انسان کامل بودن را به او یاد بدهد که می خواهم مثل شما یک انسان کامل شوم. عارف که مرد بزرگی بود، به شاگرد گفت : در دوران ما انسان کامل وجود ندارد. من همه عمر دنبال چنین انسانی می گشتم و پیدا نکردم. تو هم بگردی چنین کسی را پیدا نخواهی کرد، هر انسانی نقصی دارد و این گونه تواضع خود را به شاگرد تازه کار نشان داد.
✅ در این بخش معنی ضرب المثل گشتم نبود نگرد نیست را بررسی کردیم، شما می توانید از بخش دیدگاه نظرتان را در مورد این حکایت با ما به اشتراک بگذارید.
همچنین بخوانید:
معنی ضرب المثل در ناامیدی بسی امید است
و
معنی ضرب المثل هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد