فرهنگ و هنر

سوالات متن درس هشتم تاریخ دهم انسانی با جواب

گام به گام نمونه سوال و جواب متن و پرسش های تشریحی و تعریف کنید و نقطه چین درس 8 هشت سپیده دم تمدن ایرانی کتاب تاریخ کلاس دهم رشته انسانی با جواب

سوالات متن درس هشتم تاریخ دهم انسانی با جواب ؛ در این مقاله پاسخ و جواب نمونه سوال های تشریحی و تعریف کنید و جای خالی مهم امتحانی متن فصل و درس ۸ هشتم سپیده دم تمدن ایرانی کتاب تاریخ دهم رشته ادبیات و علوم انسانی متوسطه دوم را قرار داده ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.

همچنین بخوانید: جواب فعالیت های درس ۸ تاریخ دهم انسانی

سوالات متن درس هشتم تاریخ دهم انسانی با جواب
سوالات متن درس هشتم تاریخ دهم انسانی با جواب

نمونه سوال های متن 8 هشتم تاریخ دهم انسانی با جواب

نمونه سوالات متن درس هشتم تاریخ دهم انسانی :

۱) مهد یکی از کهن ترین و غنی ترین تمدن ها کجاست؟

پاسخ: فلات ایران، مهد یکی از کهن‌ترین و غنی‌ترین تمدن‌ها است.

۲) چرا برای مطالعه و شناخت کامل تاریخ و تمدن ایران تاگزیر از توجه به جغرافیایی آن هستیم؟

پاسخ: عوامل جغرافیایی تأثیر بسزایی در پیدایش تمد‌ن‌های نخستین و سیر رویدادها و تحولات تاریخی در سرزمین‌ها و کشورهای مختلف جهان داشته است. تاریخ و تمدن کهن ایران نیز به طرز چشمگیری از شرایط و عوامل جغرافیایی تأثیر پذیرفته است. از این رو، برای مطالعه و شناخت کامل تاریخ و تمدن ایران، ناگزیر از توجه به جغرافیای آن هستیم.

۳) چرا نواحی کوهپایه ای سرزمین های پست ایران محیط مناسبی برای زندگی انسان و برپایی سکونتگاه های روستایی و شهری بودند؟

پاسخ: نواحی کوهپایه‌ای و سرزمین‌های پست ایران، براساس میزان بارندگی و رطوبت آنها، از گذشته‌های بسیار دور محیط مناسبی برای زندگی انسا‌ن‌ها و برپایی سکونتگا‌ه‌های روستایی و شهری بود‌ه‌اند.

۴) موقعیت جغرافیایی ایران از چه جهاتی بر وضعیت تاریخ و تمدن در ایران تاثیرگذار بوده است؟

پاسخ: موقعیت جغرافیایی فلات ایران نیز تأثیر زیادی بر تاریخ و تمدن آن داشته است. ایران به واسطة موقعیت جغرافیایی خاص خود در جنوب غربی آسیا، پل ارتباطی میان شرق و غرب جهان باستان محسوب می‌شد. در عصر باستان، مهم‌ترین را‌ه‌های زمینی و دریایی که تمد‌ن‌ها و کشورهای بزرگ را به یکدیگر متصل می‌کردند، از میهن ما می‌گذشتند و خلیج فارس و دریای مَکران نقش مهمی در برقراری ارتباط تجاری، سیاسی، نظامی و فرهنگی میان سرزمین‌های دور و نزد یک جهانِ آن روز داشتند. چنین موقعیت جغرافیایی، ایران را به کانون مبادلات فرهنگی، هنری و اقتصادی در جهانِ باستان تبدیل کرده و موجب شده بود که ایرانیان نقش فعّال و مؤثری در انتشار و گسترش فرهنگ و تمدن به عهده گیرند. از سوی دیگر، کشور ما به خاطر موقعیت جغرافیایی خود، پیاپی در معرض مهاجر‌ت‌ها و هجوم اقوام مختلف و حمله‌های نظامی حکومت‌های خارجی قرار داشت.

۵) سابقه حضور انسان در فلات ایران مربوط به چه دوره ای است؟‌

پاسخ: سابقهٔ حضور انسان در فلات ایران به طور دقیق روشن نیست، اما بعضی از پژوهشگران احتمال مهاجرت گرو‌ه‌هایی از جمعیت‌های انسانی را از آفریقا، آسیای مرکزی، قفقاز و شبه قارهٔ هند به سوی سرزمین ما، در دوران پارینه سنگی قدیم مطرح کرد‌ه‌اند.

۶) کهن ترین نشانه و آثاری که از حضور انسان در ایران کشف شده مربوط به کجاست؟

پاسخ: کهن‌ترین نشانه و آثاری که از حضور انسان در ایران تاکنون کشف شده، مربوط به بستر کَشَف رود در نزدیکی مشهد در خراسان رضوی است.

۷) تا ۱۲ هزار سال پیش نواحی کوهپایه ای و دشت های ایران جولانگاه چه انسان هایی بود؟

پاسخ: تا ۱۲ هزار سال پیش، نواحی پایکوهی و دشت‌های ایران جولانگاه انسا‌ن‌هایی بوده که در پی شکار جانوران و گردآوری مواد خوراکی گیاهی بود‌ه‌اند.

۸) نخستین مردمانی که حدود ۱۲ هزار سال پیش رو به کشاورزی کردند ساکنان کدام مناطق بودند؟‌

پاسخ: کاو‌ش‌های باستا‌ن شناسی اخیر در محوطهٔ باستانی چُغاگُلان در شهرستان مهران نشان داده است که ساکنان نواحی کوهپایه‌ای زاگرس جزء نخستین مردمانی در جهان بود‌ه‌اند که حدود ۱۲ هزار سال پیش شروع به کشت گیاهانی مانند جو و گندم و اهلی نمودن جانورانی مثل بز و گوسفند کردند.

۹) ساکنان نخستین سکونتگاه ها و روستاهای ایران در چه زمینه هایی به فعالیت می پرداختند؟

پاسخ: ساکنان این سکونتگا‌ه‌ها با گسترش و پیشرفت مهارت‌های ابزارسازی شان، علاوه بر آنکه فعّالیت‌های کشاورزی و دامداری خود را گسترش بخشیدند، در زمینهٔ صنایع و هنرهای گوناگونی مانند سفالگری، فلزکاری، بافندگی، خانه‌ سازی نیز به پیشرفت‌ها و موفقیت‌های چشمگیری دست یافتند.

۱۰) یکی از دستاوردهای ساکنان فلات ایران پیش از تاریخ سفالگری است درباره آن توضیح دهید.

پاسخ: مردم ایران از حدود ۸ هزار سال پیش در ساختن ظروف و ابزارهای سفالی پیشرفت قابل توجهی یافتند، اما با اختراع چرخ سفال در ۶ هزار سال پیش، دگرگونی بزرگی در ساخت ظروف سفالی به وجود آمد. ظروف سفالی ساده و نقش‌دار متنوعی از سکونتگا‌ه‌های باستانی ایران به دست آمده است. این ظروف در سرزمین‌های دیگر، از جمله بین النهرین مشتریان فراوانی داشت.

۱۱) بقایای کوره های ذوب و قالب گیری مس در کدام سکونتگاه های ایران پیدا شده است؟

پاسخ: بقایای کوره‌های ذوب و قالب گیری مس در برخی سکونتگاه‌های کهن مانند شهداد، تَل اِبلیس و تپه یحیی در استان کرمان و تپهٔ زاغه در قزوین

۱۲) مفرغ های کدام منطقه بهترین نمونه از صنعت و هنر فلزکاری ایران به شمار می روند؟

پاسخ: مفرغ های لرستان، بهترین نمونه از صنعت و هنر فلزکاری ایران به شمار می‌روند.

۱۳) از مراکز مهم تولید و صدور سنگ صابون به مناطق دور و نزدیک کجاست؟

پاسخ: اشیا و ظروف سنگ صابونی، یکی دیگر از مصنوعاتی است که توسط مردم برخی از سکونتگاه‌های کهن به ویژه جیرفت و تپه یحیی در استان کرمان، با مهارت و ظرافت تمام ساخته می‌ شد. شواهد باستان شناسی نشان می‌دهد که سکونتگاه‌های مذکور از مراکز عمدة تولید و صدور سنگ صابون به مناطق دور و نزدیک بوده‌اند.

۱۴) درباره خانه سازی ساکنان فلات ایران پیش از تاریخ توضیح دهید.

پاسخ: به نظر می‌رسد که ساکنان فلات ایران نیز مانند مناطق دیگر جهان، در ابتدای یکجانشینی، سرپنا‌ه‌ها و کلبه‌هایی نه چندان مقاوم از سنگ، چوب و شاخ و برگ درختان و گیاهان می‌ساختند. آنان اندک اندک آموختند که با استفاده از گِل و سنگ و سرانجام خِشت، بناهای محک متری بسازند. آنها سطح دیوارها را با کاهگِل می‌پوشاندند و گاه رنگ آمیزی می‌کردند و سقف خانه‌ها را معمولاً با تیرهای چوبی می‌پوشاندند.

۱۵) نخستین شهرهای فلات ایران را نام ببرید.

پاسخ: شوش و چُغامیش در خوزستان؛ شهداد و جیرفت در کرمان؛ شهر سوخته در سیستان و سیَلک در کاشان از جملهٔ این شهرها بودند.

۱۶) سرزمین های ایلام شامل چه مناطقی بود؟

پاسخ: سرزمین اصلی ایلامیان شامل جلگهٔ خوزستان و مناطق کوهستانی زاگرس جنوبی و میانی بود.

۱۷) چرا فرمانروایان سومری و اکدی پیاپی به سرزمین ایلامی ها لشکرشی می کردند؟

پاسخ: از آنجا که اقتصاد بین النهرین نیازمند منابع طبیعی و معدنی فلات ایران بود، فرمانروایان سومری و اَکدی پیاپی به سرزمین ایلامی‌ها لشکرکشی می‌کردند.

۱۸) حکومت ایلام چگونه تاسیس شد؟

پاسخ: تاخت و تازها، سرانجام سبب شد که حاکمان کوچک و مستقل ایلامی در حدود 2600 ق.م. با یکدیگر متحد شوند و پادشاهی ایلام را تأسیس کنند.

۱۹) روابط حکومت ایلام با همسایگان بین النهرین و دیگر مناطق ایران چگونه بود؟ و پیامد آن چه بود؟

پاسخ: حکومت و تمدن ایلام، همواره با همسایگان بین النهرینی خود مانند سومریان، اَکدیان، بابلیان و آشوریان ارتباط تنگاتنگ سیاسی، فرهنگی و تجاری داشت. قلمرو ایلام بارها مورد هجوم سپاهیان بین النهرین قرار گرفت و استقلال خود را از دست داد؛ اما ایلامیان دوباره قدرت می‌گرفتند. پادشاهان ایلام نیز هرگاه فرصتی به دست می‌آوردند به بین النهرین لشکرکشی می‌کردند. ایلام همچنین با دیگر مناطق فلات ایران و سرزمین‌های مجاور آن مانند آسیای صغیر و هند، روابط تجاری داشت. تما‌س‌ها و ارتباط‌های سیاسی و تجاری موجب شکل گیری روابط فرهنگی میان این سرزمین‌ها شد و دین، فرهنگ، خط و زبان آنها را تحت تأثیر قرار داد.

۲۰) حکومت ایلام بر اثر یورش چه قومی دچار انحطاط شد؟

پاسخ: حکومت ایلام، سرانجام پس از قرن‌ها سلطنت، بر اثر یورش ویرانگر آشوریان در قرن 7ق.م. دچار انحطاط و فروپاشی شد.

۲۱) درباره شهر و شهرنشینی در ایلام توضیح دهید؟

پاسخ: در قلمرو ایلام، شهرنشینی رونق داشت. شوش در مرکز جلگهٔ خوزستان، یکی از پایتخت‌های ایلامیان بود. این شهر که کیی از کهن‌ترین شهرها و مراکز تمدنی جهان به شمار می‌رود، در دوران حکومت ایلامی‌ها به اوج شکوفایی اقتصادی رسید و پیشه‌ها و صنایع مختلفی مانند سفالگری، فلزکاری و بافندگی در آن شهر رونق یافتند. شهر بزرگ و آباد شوش که در نتیجة یورش آشوربانیپال با خاک یکسان شده بود، در دوران سلسلهٔ هخامنشیان دوباره شکوه و عظمت دیرین خود را بازیافت. ایلامیان در بخش شرقی قلمرو خود، واقع در استان فارس امروزی نیز پایتخت دیگری به نام اَنشان یا اَنزان داشتند. از دیگر شهرهای ایلام، می‌توان به سیمَش اشاره کرد که احتمالاً بر جای خرم آباد کنونی قرار داشته است.

ادامه سوالات متن درس هشتم تاریخ دهم انسانی :

۲۲) یکی از پایتخت های ایلام که در مرکز جلگه خوزستان قرار داشت چه نام داشت؟

پاسخ: شوش

۲۳) ویژگی های شهر شوش را نام ببرید.

پاسخ: شوش در مرکز جلگهٔ خوزستان، یکی از پایتخت‌های ایلامیان بود. این شهر که کیی از کهن‌ترین شهرها و مراکز تمدنی جهان به شمار می‌رود، در دوران حکومت ایلامی‌ها به اوج شکوفایی اقتصادی رسید و پیشه‌ها و صنایع مختلفی مانند سفالگری، فلزکاری و بافندگی در آن شهر رونق یافتند. شهر بزرگ و آباد شوش که در نتیجة یورش آشوربانیپال با خاک یکسان شده بود، در دوران سلسلهٔ هخامنشیان دوباره شکوه و عظمت دیرین خود را بازیافت.

۲۴) پایتخت ایلامی ها در بخش شرقی قلمروشان در استان فارس امروزی چه نام داشت؟

پاسخ: ایلامیان در بخش شرقی قلمرو خود، واقع در استان فارس امروزی نیز پایتخت دیگری به نام اَنشان یا اَنزان داشتند.

۲۵) معماری در دوره ایلام چگونه بود؟

پاسخ: در دورهٔ ایلام، معماری پیشرفت چشمگیری کرد و استفاده از آجر در ساختن بناها رایج شد. معبد چُغازنبیل در نزدیکی شهر شوش، شاهکار معماری آن دوره به شمار می‌رود. این معبد با استفاده از خشت خام در چند طبقه بنا شده است و روکشی از آجرنوشته‌ها و آجرهای لعاب دار دارد.

۲۶) شاهکار معماری دوره ایلام را نام ببرید و ویژگی های آنها را بنویسید.

پاسخ: معبد چغازنبیل در نزدیکی شهر شوش این معبد با استفاده از خشت خام در چند طبقه بنا شده است و روکشی از آجر نوشته ها و آجرهای لعابدار دارد.

۲۷) وضعیت دین و اعتقادات ایلامی ها چگونه بود؟

پاسخ: ایلامیان به خدایان متعددی اعتقاد داشتند و از آنان برای پیشرفت در کار خود کمک می‌خواستند. به عقیدهٔ مردمان ایلام قدیم، خدایان دارای نیرویی ماوراء طبیعی بودند که آنان را بر انجام هر کاری قادر و توانا می‌ساخت. از جمله محبو‌ب‌ترین خدایان ایلامی، اینشوشیناک به معنی خدای شهر شوش بود. معبد چغازنبیل، ستایشگاه این خدا محسوب می‌شد. الهه‌های مادر نیز بسیار مقدس بودند و مقام رفیعی در سلسله مراتب خدایان ایلامی داشتند. ایلامیان این الهه‌ها را به عنوان مادر خدایان می‌پرستیدند و برای آنان معابدی ساخته بودند. در کاو‌ش‌های باستانی شوش، پیکر‌های گلی فراوانی که به الهه معروف‌اند، کشف شده که دلالت بر احترام و تقدس آنها نزد مردم دارد. از دیگر مراکز تمدنی ایران نیز پیکر‌های از الهه‌های مادر به دست آمده که نشان می‌دهد عقیده به این الهه‌ها در ایران فراگیر بوده است. در ایلام، کاهنان آداب و تشریفات دینی را زیر نظر کاهن بزرگ به جا می‌آوردند.

۲۸) موقعیت زنان در جوامع باستانی فلات ایران چگونه بود؟

پاسخ: یکی از ویژگی‌های مهم تمدن ایلامی و در واقع تمدن کهن ایرانی، مقام و منزلت والایی است که زنان داشته‌اند. به طور کلی در جوامع باستانی فلات ایران، زنان موقعیت اجتماعی ممتازی داشتند و دارای قدرت و نفوذ فراوان بودند. زنان در عمده ترین کارهای جامعه، دارای نقش اساسی و تعیین کننده بودند.

۲۹) نقش و پیکره های برجای مانده از دوره ایلامی ها نشان دهنده چیست؟

پاسخ: نقوش و پیکره‌های برجای مانده از دورهٔ ایلامی نشان می‌دهد که زنان در امور اجتماعی و اقتصادی و مراسم رسمی سیاسی و دینی حضور چشمگیری داشته‌اند.

۳۰) نقش زنان در تمدن ایلام و نیز تمدنهای باستانی فلات ایران را بیان کنید؟

پاسخ: یکی از ویژگی های مهم تمدن ایلامی و در واقع تمدن کهن ایرانی، مقام و منزلت والایی است که زنان داشته اند. بطور کلی در جوامع باستانی فلات ایران، زنان موقعیت اجتماعی ممتازی داشتند و دارای قدرت و نفوذ فراوان بودند. زنان در عمده ترین کارهای جامعه دارای نقش اساسی و تعیین کننده بودند. نقوش و پیکره های برجای مانده از دوره ایلامی نشان می دهد که زنان در امور اجتماعی و اقتصادی و مراسم رسمی سیاسی و دینی حضور چشمگیری داشته اند.

۳۱) در ایلام کاهنان آداب و تشریفات دینی را زیر نظر کاهن بزرگ به جا می آوردند.

۳۲) از جمله محبوب ترین خدایان ایلامی اینشوشیناک به معنی خدای شهر شوش بود.

۳۳) خداپرستی ایلامیان باستان چگونه بود؟

پاسخ: آنان به خدایان متعددی اعتقاد داشتند و از آنان برای پیشرفت در کار خود کمک می خواستند. به عقیده مردمان ایلام قدیم، خدایان دارای نیرویی موراء طبیعی بودند که آنان را بر انجام هر کاری قادر و توانا می ساخت.

۳۴) پیشرفت معماری در تمدن ایلام را توضیح دهید؟

پاسخ: در دوره ایلام، معماری پیشرفت چشمگیری کرد و استفاده از آجر در ساختن بناها رایج

۳۵) پایتخت ایلامیان در استان فارس کنونی چه نام داشت؟

پاسخ: شهر انشان یا انزان

۳۶) نام شهری در ایلام باستانی که حدود خرم آباد کنونی بوده است؟

پاسخ: سیمش (سیماش)

۳۷) پایتخت ایلامیان در جلگه خوزستان کدام شهر بود؟

پاسخ: شوش

۳۸) دوران تاریخی فلات ایران با کدام تمدن آغاز می شود؟

پاسخ: با تاریخ و تمدن ایلام

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

همچنین بخوانید: سوالات متن درس هفتم تاریخ دهم انسانی

سوالات متن درس ۸ هشتم کتاب تاریخ دهم انسانی متوسطه دوم با جواب را در این مقاله مشاهده کردید. امیدوارم از آن استفاده کرده باشید و از صفحات دیگر ماگرتا دیدن نمایید. برای بهتر پیدا کردن جواب ها در آخر کلمات جستجو شده داخل گوگل کلمه ماگرتا را قرار دهید. همچنین سوالات خود را در بخش دیدگاه بنویسید. 😍

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

‫6 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × دو =