اخبارعلمی

جواب در میان تارنماها و خود را بیازمایید صفحه ۱۳ شیمی دهم فصل اول تجربی و ریاضی

توضیح و حل سوال های در میان تارنماها و خود را بیازمایید صفحه 13 فصل اول کتاب شیمی دهم رشته تجربی و ریاضی فیزیک

جواب در میان تارنماها خود را بیازمایید صفحه ۱۳ شیمی دهم تجربی و ریاضی ؛ در این مقاله به پاسخ و جواب سوالات تمرین تحقیق در میان تارنماها و خودرابیازمایید صفحه 13 فصل اول کیهان زادگاه الفبای هستی کتاب شیمی دهم تجربی و ریاضی فیزیک متوسطه دوم پرداخته ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.

بعدی: جواب با هم بیندیشیم صفحه ۱۵ شیمی دهم
جواب باهم بیندیشیم صفحه ۱۶ شیمی دهم
جواب پیوند با ریاضی صفحه ۱۷ شیمی دهم
جواب خود را بیازمایید صفحه ۱۹ شیمی دهم
جواب خود را بیازمایید و کاوش کنید صفحه ۲۱ شیمی دهم

جواب در میان تارنماها و خود را بیازمایید صفحه ۱۳ شیمی دهم

جواب در میان تارنماها صفحه ۱۳ فصل اول شیمی دهم

با مراجعه به منابع علمی معتبر مانند وبگاه «آیوپاک» و وبگاه «انجمن شیمی ایران» درباره دسته بندی عنصر‌ها به روش‌های دیگر، اطلاعاتی جمع آوری و نتایج خود را به کلاس گزارش کنید.

پاسخ: دانشمندان با مطالعه خواص عناصر متوجه شدند که علی‌رغم تفاوت‌های موجود، بین برخی عناصر شباهت‌های فیزیکی و شیمیایی وجود دارد. این تفاوت‌ها و شباهت‌ها از الگو و نظم خاصی پیروی می‌کنند.

طبقه‌بندی عناصر با توجه به تشابه برخی از آن‌ها با یکدیگر و الگوی موجود در تغییرات خواص امکان‌پذیر بود. دانشمندان تلاش کردند عناصر را بر اساس این الگوها در دسته‌های مختلف قرار دهند تا درک بهتری از خواص آن‌ها به دست آورند.

اولین طبقه‌بندی‌ها:

  • آنتوان لاووازیه در سال ۱۷۸۹ عناصر را به دو دسته فلزات و نافلزات تقسیم کرد.
  • دوبرینر دانشمند دیگری است که عناصر را در دسته‌های سه‌تایی به جدول زیر تقسیم‌بندی کرد:
نمونه‌هایی از سه تایی‌های دوبراینر
 سه تایی اولسه تایی دومسه تایی سوم
 نامجرم اتمینامجرم اتمینامجرم اتمی
عنصر اولکلسیم۴۰/۱کلر۳۵/۵گوگرد۳۲/۱
عنصر سومباریم۱۳۷/۳ید۱۲۶/۹تلور۱۲۷/۶
 میانگین ۸۸/۷میانگین ۸۱/۲میانگین ۷۹/۹
عنصر دوماسترونسیم۸۷/۶برم۷۹/۹سلنیم۷۹/۰

نیوزلند براساس قانون اکتاو (گام های موسیقی) هفت عنصر را در هفت دسته هفت تایی دسته بندی کرد. در این دسته بندی خواص فیزیکی و شیمیایی در عنصر هشتم تکرار می‌شد.(طبق جدول زیر)

قانون اکتاوهای نیوزلند
۷۶۵۴۳۲۱
FONCBBeLi
ClSpSiAlMgNa
      K

دیمیتری مندلیف، شیمیدان روس، اولین دانشمندی بود که عناصر را بر اساس خواص مشابه طبقه‌بندی کرد. مندلیف به تغییرات تناوبی خواص عناصر توجه داشت و با بیان قانون تناوبی، جدول خود را ارائه داد.

مندلیف در تنظیم جدول تناوبی دو اصل را رعایت کرد:

  1. اصل تشابه خواص عناصر: عناصر با خواص مشابه در زیر هم در یک ستون قرار گرفتند.
  2. افزایش تدریجی جرم اتمی عناصر در ردیف‌های کنار هم: خواص عناصر به طور تدریجی تغییر می‌کرد.

مندلیف عناصر شناخته شده زمان خود را در چند ردیف (دوره) براساس افزایش جرم اتمی از چپ به راست مرتب کرد، به گونه‌ای که عناصر با خواص مشابه زیر هم در یک ستون قرار گیرند.

این کار باعث پیش‌بینی خانه‌های خالی متعدد برای عناصری شد که در زمان مندلیف کشف نشده بودند. در نتیجه، محققان قدم بزرگی در کشف این عناصر برداشتند.

ایراد جدول مندلیف: در جدول مندلیف، چند مورد بی‌نظمی دیده می‌شد. مندلیف مجبور بود برای رعایت اصل تشابه، عناصر سنگین‌تر را قبل از عناصر سبک‌تر قرار دهد.

قانون تناوبی مندلیف: اگر عناصر به ترتیب افزایش جرم اتمی در کنار هم در ردیف قرار گیرند، خواص فیزیکی و شیمیایی آنها به طور تناوبی تکرار می‌شود.

جدول تناوبی امروزی: بعدها هنری موزلی با کشف عدد اتمی (تعداد پروتون‌های هسته) نشان داد که عدد اتمی معیار مناسب‌تری برای مرتب‌سازی عناصر در جدول تناوبی است. بر این اساس، موزلی معیار چیدمان عناصر را تغییر داد.

در جدول تناوبی امروزی، عناصر بر مبنای افزایش عدد اتمی (نه جرم اتمی) مرتب شده‌اند.

قانون تناوبی جدول امروزی: هر گاه عناصر را براساس افزایش عدد اتمی در کنار یکدیگر قرار دهیم، خواص فیزیکی و شیمیایی آنها به طور تناوبی تکرار می‌شود.

پاسخ و حل خود را بیازمایید صفحه ۱۳ شیمی دهم فصل اول

۱) با استفاده از جدول دوره‌ای، موقعیت (دوره و گروه) عنصرهای آلومینیم (13Al) ، کلسیم (20Ca) ، منگنز (25Mn) و سلنیم (34Se) را تعیین کنید.

پاسخ: در جدول زیر پاسخ این سوال را مشاهده کنید:

گروهدورهعنصر
‍۱۳۳۱۳Al
۲۴۲۰Ca
۷۴۲۵Mn
۱۶۴۳۴Se

۲) هلیم (2He)، عنصری است که تمایل به انجام واکنش شیمیایی ندارد. پیش‌بینی کنید کدام یک از عنصرهای زیر رفتاری مشابه با آن دارد؟ چرا؟

آ) 18Ar ب) 6C پ) 16S

پاسخ: گزینه آ) 18Ar ، چون در جدول دوره‌ای هم گروه هلیم است.

۳) امت فلوئور (9F)، در ترکیب با فلزها به یون فلوئورید (F) تبدیل می شود. امت کدام یک از عنصرهای زیر می‌تواند آنیونی با بار الکتریکی همانند یون فلوئورید تشکیل دهد؟ چرا؟

آ) 37Rb ب) 35Br پ) 15P

پاسخ: گزینه ب) 35Br ، چون این عنصر هم گروه فلوئور است.

۴) از اتم آلومینیم (13Al)، یون پایدار Al3 شناخته شده است. پیش‌بینی کنید امت کدام یک از عنصرهای زیر می‌تواند به کاتیونی مشابه Al3 در ترکیب‌ها تبدیل شود؟

آ) 19K ب) 31Ga پ) 7N

پاسخ: گزینه ب) 31Ga ، چون هر دو دارای الکترون ظرفیتی بوده و در یک گروه قرار دارند.

قبلی: جواب باهم بیندیشیم صفحه ۹ شیمی دهم
جواب با هم بیندیشیم صفحه ۶ شیمی دهم
جواب خودرابیازمایید صفحه ۵ شیمی دهم
جواب خود را بیازمایید صفحه ۳ شیمی دهم

توجه: شما دانش آموز پایه دهم رشته های نظری ریاضی فیزیک و تجربی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و سوالات فصل های اول و دوم و سوم کتاب شیمی دهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.

✅ در انتها امیدواریم که مقاله پاسخ و جواب سوال های در میان تارنماها و خود را بیازمایید صفحه ۱۳ فصل اول شیمی دهم تجربی و ریاضی ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × یک =