سوالات متن درس سیزدهم دینی یازدهم انسانی با جواب
نمونه سوال و جواب متن و پرسش های تشریحی و تعریف کنید و نقطه چین درس 13 سیزدهم دین و زندگی پایه یازدهم رشته انسانی
سوالات متن درس سیزدهم دینی یازدهم انسانی با جواب ؛ در این مقاله پاسخ و جواب نمونه سوال های تشریحی و تعریف کنید و جای خالی مهم امتحانی متن درس ۱۳ سیزدهم در انتظار ظهور کتاب دین و زندگی ۲ یازدهم رشته ادبیات و علوم انسانی متوسطه دوم را قرار داده ایم. در ادامه با بخش دین و زندگی یازدهم انسانی ماگرتا همراه ما باشید.
سوالات درس قبلی: سوالات متن درس دوازدهم دینی یازدهم انسانی
پاسخ تمرینات این درس: جواب درس سیزدهم دین و زندگی یازدهم انسانی
نمونه سوال های امتحانی متن درس 13 سیزدهم دین و زندگی یازدهم انسانی با جواب
۱) کدام عقیده در اسلام و به خصوص در تشیع، اعتقادی عمیق و استوار است؟
پاسخ: عقیده به «موعود» و «منجی»
۲) عقیده به موعود و منجی در میان ارادتمندان به اهل بیت (ع) چگونه است؟
پاسخ: این عقیده در میان ارادتمندان به اهلبیت چنان ریشه دارد که آثار و جلوههای آن در زندگی روزانهشان مشاهده میشود.
۳) عقیده به …………………. در اسلام و به خصوص در تشیع، اعتقادی عمیق و استوار است.
پاسخ: «موعود» و «منجی»
۴) زندگی انسان ها همواره صحنه کدام مبارزه بوده و هست؟
پاسخ: مبارزه حق و باطل
۵) در جبهه حق چه افرادی حضور دارند؟
پاسخ: در جبهه حق، خداپرستانی حضور دارند که در راه عدالت و دفاع از حقوق محرومان و مستضعفان تلاش کردهاند و صفحات تاریخ را زیبایی و شکوه بخشیدهاند.
۶) در جبهه باطل چه افرادی حضور دارند؟
پاسخ: در جبههٔ باطل، خودخواهان و خودپرستانی بودهاند که شرک و ستمگری پیشه ساخته و برای رسیدن به امیال خود، از انسانها بهرهکشی کردهاند و فساد و بیبندوباری را رواج دادهاند.
۷) چرا خداپرستان معتقدند که اداره جهان به دست حق طلبان خواهد افتاد؟
پاسخ: خداپرستان معتقدند که چون خداوند حکیم، جهان را اداره میکند، جامعهٔ بشری بالاخره به سمت کمال خواهد رفت و حق و عدل بر باطل و ظلم، پیروز خواهد شد و ادارهٔ جهان به دست حقطلبان خواهد افتاد.
۸) پیامبران الهی، برای تحقق این وعده الهی «پیروزی حق بر باطل در آینده تاریخ» از یک طرح الهی سخن گفته اند؟ آن را بنویسید.
پاسخ: آنان اعلام کردهاند که گرچه مستکبران نمیخواهند، اما روزی جامعهٔ بشری آمادهٔ پذیرش حق خواهد شد و یک رهبر و ولیّ تعیین شده از جانب خداوند ظهور میکند و حکومتی عادلانه در جهان تشکیل میدهد.
۹) آیا همه پیامبران الهی در اصل الهی بودن پایان تاریخ و ظهور ولی خدا اتفاق نظر دارند؟
پاسخ: بله، این عقیدهٔ اصلی همه پیامبران الهی است، اما تعلیمات هر پیامبری، جز پیامبر خاتم، دستخوش دگرگونی شد؛ یکی از این دگرگونیها، مربوط به چگونگی ظهور و تشکیل حکومت جهانی بود. با وجود این، همه در اصلِ الهی بودن پایان تاریخ و ظهور ولی خدا برای برقراری حکومت جهانی اتفاق نظر دارند.
۱۰) اعتقاد به منجی در بین پیروان پیامبران چه فرصت ارزشمندی را فراهم می کند؟
پاسخ: اعتقاد به منجی در بین پیروان پیامبران، فرصت ارزشمندی است برای همکاری میان آنها و تلاش برای تحقق آرمانهای بزرگ همه پیامبران الهی، مانند خداپرستی، عدالت، اخلاق و نفی حاکمیت کفر و ستم بر جهان. این همکاری سبب نزدیکی و همدلی حقطلبان و مانع توطئههای ستمگران میشود.
۱۱) دیدگاه مسلمانان درباره موعود را بنویسید.
پاسخ: ما مسلمانان نیز مانند پیروان سایر ادیان الهی عقیده داریم که در آخرالزمان منجی انسانها، ظهور خواهد کرد و جهان را به نهایت عدل خواهد رساند. این منجی، امام مهدی است که از نسل پیامبر اکرم (ص) میباشد.
۱۲) نظر اهل سنت را درباره امام مهدی (عج) بنویسید.
پاسخ: در کتابهای حدیثی اهل سنت تأکید شده که امام «مهدی» از نسل پیامبر اکرم (ص) و حضرت فاطمه (س) است، البته آنان معتقدند که امام مهدی (ع) هنوز به دنیا نیامده است.
۱۳) عقیده شیعیان درباره موعود را توضیح دهید.
پاسخ: ما شیعیان معتقدیم که بنا بر سخنان صریح پیامبر اکرم و ائمه اطهار (ع)، موعود و منجی انسانها، دوازدهمین امام و فرزند امام حسن عسکری است و با توجه خاص خداوند، به حیات خود ادامه میدهد تا اینکه به اذن خداوند ظهور میکند و حکومت جهانی اسلام را تشکیل میدهد.
۱۴) مشخص بودن پدر و مادر امام زمان (عج) چه فایده ای دارد؟
پاسخ: مشخص بودن پدر و مادر امام زمان (عج)، این فایده را دارد که اگر ماجراجویان فریبکاری بخواهند خود را مهدی موعود معرفی کنند، به زودی شناخته میشوند و مردم هوشیار، فریب آنها را نمیخورند.
۱۵) اعتقاد به زنده بودن حضرت مهدی (عج) و حضور ایشان در جامعه چه فوایدی دارد؟
پاسخ: اوّل اینکه، پیروان آن حضرت، از یکسو، امام خود را حاضر و ناظر بر خود مییابند و میدانند که ایشان از حال مسلمانان آگاهاند و از فداکاریها و مجاهدت مؤمنان اطلاع دارند و از سوی دیگر، آنان میتوانند خواستههای خود را با امام خود همانند دوستی صمیمی در میان بگذارند و برای بهدست آوردن رضایت ایشان، تلاش کنند.
دوم اینکه، جامعه به صورتهای گوناگون از هدایتهای امام و از ولایت معنوی ایشان برخوردار میگردد.
۱۶) مسئولیت های منتظران حضرت مهدی (عج) را فقط نام ببرید.
پاسخ: ۱- تقویت معرفت و محبّت به امام
۲- پیروی از فرمانهای امام عصر
۳- آماده کردن خود و جامعه برای ظهور
۴- دعا برای ظهور امام
۱۷) چه افرادی محبت بیشتری به پیامبر و امام دارند؟
پاسخ: پیامبر و امام از پدر و مادر نیز برای مؤمنان مهربانترند و آنان که چنین معرفتی را به دست آوردهاند، محبّت بیشتری به پیامبر و امام دارند.
۱۸) چرا در عصر غیبت، ضرورت تقویت معرفت و محبت مهم است؟
پاسخ: ضرورت تقویت معرفت و محبت بدان جهت است که عصر غیبت، عصر تردیدهاست. در این دوره، فتنههای گوناگون و اندیشههای رنگارنگ پیدا میشوند و بیایمانی را تبلیغ میکنند. مؤمن حقیقی، با افزایش معرفت خود، تردیدها را کنار میزند و با یقین، برای فردای روشن آماده میشود.
۱۹) طبق سخن پیامبر اکرم (ص) بزرگترین مردمان در ایمان و یقیق چه کسانی هستند؟
پاسخ: «بزرگترین مردمان در ایمان و یقین، کسانیاند که در روزگاران آینده زندگی میکنند، آنان پیامبرشان را ندیدهاند، امام آنها در غیبت است و فقط به سبب خواندن قرآن کریم و احادیث معصومین [و تفکر در آنها] ایمان میآورند».
۲۰) عوامل موثر در شناخت و محبت به امام زمان (ع) و از بین رفتن تردیدها را بنویسید.
پاسخ: شناخت جایگاه امام در پیشگاه الهی، آشنایی با شیوهٔ حکومت داری ایشان به هنگام ظهور، آشنایی با ویژگیهای ایشان در سخنان معصومین
۲۱) افزایش معرفت به امام عصر (ع) و تقویت محبتی که به دنبال آن میآید، وظیفهٔ هر ……………. است.
پاسخ: مسلمانی
۲۲) پیامبر اکرم در سخنانی ضمن معرفی همه امامان، درباره امام عصر چه می فرماید؟
پاسخ: «هرکس که دوست دارد خدا را در حال ایمان کامل و مسلمانی مورد رضایت او ملاقات کند، ولایت و محبّت امام عصر را بپذیرد».
۲۳) سه مورد از دستورات حضرت مهدی (عج) که پیروان ایشان به دنبال انجام آنها هستند را بنویسید.
پاسخ: مراجعه به عالمان دین، عمل به احکام فردی و اجتماعی دین و مقابله با طاغوت
۲۴) یکی از علائم پیروی از امام عصر (عج) را بنویسید.
پاسخ: تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت و برکنارکردن حاکمان ستمگر
۲۵) یکی از مسئولیت های منتظران حضرت مهدی (عج) آماده کردن خود و جامعه برای ظهور است، آن را توضیح دهید.
پاسخ: منتظر، عصر غیبت را عصر آماده باش برای یاری امام میداند و خود را سربازی برای یاری آن حضرت به حساب می آورد. او هرلحظه منتظر است ندای امام در جهان طنین انداز شود و مردم را برای پیوستن به حق فراخواند.
۲۶) امام صادق (ع) در توصیف یاران امام زمان چه می فرماید؟
پاسخ: «یاران مهدی مردمانی مقاوم، سرشار از یقین به خدا و استوارتر از صخرهها هستند؛ اگر به کوهها روی آورند، آنها را متلاشی میکنند.»
۲۷) امام علی (ع) دربارهٔ کسانی که با امام زمان بیعت میکنند، چه می فرماید؟
پاسخ: «امام با این شرط با آنها بیعت میکند که در امانت خیانت نکنند، پاکدامن باشند، اهل دشنام و کلمات زشت نباشند، به ظلم و ستم خون ریزی نکنند، به خانهای هجوم نبرند، کسی را به ناحق آزار ندهند، ساده زیست باشند و بر مَرکبهای گران قیمت سوار نشوند، لباسهای فاخر نپوشند، به حقوق مردم تجاوز نکنند، به یتیمان ستم نکنند، دنبال شهوت رانی نباشند، شراب ننوشند، به پیمان خود عمل کنند، ثروت و مال را احتکار نکنند … و در راه خدا به شایستگی جهاد نمایند».
۲۸) ……………… تلاش میکند که در عصر غیبت، پیرو امام خود باشد و از ایشان تبعیت کند.
پاسخ: منتظر حقیقی
۲۹) چه کسانی می توانند در هنگام ظهور حضرت مهدی (عج) ویژگی های مورد نظر ایشان را داشته باشند؟
پاسخ: کسانی که قبل از ظهور آن امام، در صحنه فعالیتهای اجتماعی و نبرد دائمی حق و باطل، در جبهه حق حضوری فعال داشته باشند و با ایستادگی در مقابل شیاطین درون و برون، ویژگیهایی همچون شجاعت، عزت نفس و پاک دامنی را در خود پرورانده باشند.
۳۰) کسانی که در عصر غیبت تنها با گریه و دعا سر کنند، در روز ظهور چگونه هستند؟
پاسخ: در روز ظهور، به علت عدم آمادگی، مانند قوم موسی (ع) به امام مهدی (ع) خواهند گفت: «تو و پروردگارت بروید و بجنگید، ما اینجا مینشینیم».
۳۱) ویژگی های یک منتظر حقیقی را بنویسید.
پاسخ: منتظر، تسلیم وضع موجود نمیشود؛ به امید آیندهای روشن تلاش میکند؛ از یأس و ناامیدی سخن نمیگوید. منتظر، به همان اندازه که به آینده امید دارد و مشتاق امام زمان است، از گذشته نیز درس میآموزد و عاشق سیدالشهدا است و به حماسهٔ بزرگش عشق میورزد.
۳۲) چند مورد از ویژگی های امام زمان (عج) را نام ببرید.
پاسخ: یاران امام، پیشتازان تحول جهانی و سازندگان تمدن اسلامیاند. هستهٔ مرکزی این یاران 313 نفر، به تعداد یاران پیامبر اکرم (ص) در جنگ بَدر هستند که بنا به فرموده امام باقر (ع) تعدادی از آنان از زناناند. همچنین در احادیث آمده است که بیشتر یاران امام را جوانان تشکیل می دهند. بکوشیم که با ایجاد آمادگی در خود از یاران نزدیک امام عصر باشیم.
۳۳) در حقیقت، انتظار، یک ……….. است، یک ………… است.
پاسخ: عمل – قیام
۳۴) برخی جامعه شناسان گفته اند، پویایی جامعه شیعه در طول تاریخ، به دو عامل وابسته بوده است، آنها را نام ببرید.
پاسخ: ۱- گذشتهٔ سرخ؛ یعنی اعتقاد به عاشورا، آمادگی برای شهادت و ایثار.؛
۲- آیندهٔ سبز؛ یعنی انتظار برای سرنگونی ظالمان و گسترش عدالت در جهان، زیر پرچم امام عصر (ع).
۳۵) کدام عمل، از برترین اعمال عصر غیبت است؟
پاسخ: در انتظار ظهور بودن
۳۶) چرا در انتظار ظهور بودن، خود از برترین اعمال عصر غیبت است؟
پاسخ: یرا فرج و گشایش واقعی برای دینداران با ظهور آن حضرت حاصل میشود.
۳۷) امام علی (ع) در رابطه با دعا برای ظهور امام زمان (عج) چه می فرماید؟
پاسخ: «منتظر فرج الهی باشید و از لطف الهی مأیوس نشوید و بدانید که محبوبترین کارها نزد خداوند، انتظار فرج است».
۳۸) امام عصر (ع) چه زمانی ظهور می کند؟ توضیح دهید.
پاسخ: امام عصر (ع) زمانی ظهور میکند که مردم جهان از همهٔ مکتبهای غیرالهی و مدعیان برقراری عدالت در جهان ناامید شدهاند و با تبلیغی که منتظران واقعی کردهاند، دلهای مردم به سوی آن منجی الهی جلب شده است. بیشتر مردم همین که ندای امام و طرفداران ایشان را میشنوند، با شوق به سوی آن حضرت میشتابند. اما مستکبران و ظالمان در مقابل امام میایستند که در نهایت شکست میخورند و حکومت جهانی امام تشکیل میشود.
۳۹) حکومت و جامعه ای که امام عصر (عج) می سازد، چگونه است؟
پاسخ: حکومتی که امام عصر تشکیل میدهد و جامعهای که میسازد، همان حکومت و جامعهای است که آرمان پیامبران الهی بوده و در طول تاریخ برای تحقق آن مبارزه کردهاند و بسیاری از انبیا و اولیا و زنان و مردان آزادهٔ جهان در راه آن، به شهادت رسیدهاند. به عبارت دیگر، با تشکیل حکومت امام عصر (ع) همهٔ اهداف انبیا تحقق مییابد.
۴۰) اهدافی که در جامعه حضرت مهدی (ع) با تشکیل حکومت ایشان محقق خواهد شد را نام ببرید.
پاسخ: ۱- عدالت گستری
۲- آبادانی
۳- شکوفایی عقل و علم
۴- امنیت کامل
۵- فراهم شدن زمینه رشد و کمال
۴۱) طبق سخن پیامبر (ص) با ظهور امام عصر (عج)، خداوند زمین از چه پر خواهد کرد؟
پاسخ: «با ظهور امام عصر خداوند زمین را از قسط و عدل پر خواهد کرد، بعد از اینکه از ظلم و جور پر شده باشد».
۴۲) در جامعه مهدوی کدام قطب و طبقه وجود ندارد؟
پاسخ: در جامعهٔ مهدوی، قطب مرفّه و قطب فقیر، طبقهٔ مستکبر و طبقهٔ مستضعف وجود ندارد.
۴۳) برخی از ویژگی های جامعه مهدوی را بنویسید.
پاسخ: در جامعهٔ مهدوی خبری از فقر و بینوایی نیست. حس تعاون و یاری دادن به یکدیگر در همه جا دیده میشود. مردم به قدری نسبت به یکدیگر اطمینان دارند که اجازهٔ برداشت از اموال شخصی خود را به دیگری میدهند.
۴۴) از اهداف جامعه مهدوی، آبادانی را توضیح دهید.
پاسخ: براساس وعده قرآن کریم که فرموده است: «اگر اهالی شهرها ایمان آورده و تقوا پیشه کرده بودند، درهای برکات از آسمان و زمین را بر آنها میگشودیم».
برکت و آبادانی همهٔ سرزمینها را فرا میگیرد. برای مثال، اگر کسی سرزمینهای بین عراق و شام را که بسیاری از قسمتهای آن در حال حاضر کویری است، بپیماید، همه را سرسبز و خرم خواهد دید.
۴۵) امام باقر دربارهٔ وضعیت اقتصادی مردم پس از ظهور، چه می فرماید؟
پاسخ: «آن چنان میان مردم مساوات برقرار میکند که نیازمندی پیدا نخواهد شد تا به او زکات داده شود».
۴۶) از اهداف جامعه مهدوی، شکوفایی عقل و علم را توضیح دهید.
پاسخ: این دوران زمان کامل شدن عقلهای آدمیان است و با لطف و توجه ویژهای که امام زمان (ع) به همه انسانها میکند عقل آنان کامل میشود. مردم به کسب دانش و فهم اسرار هستی علاقه نشان میدهند و از رازهای هستی یکی پس از دیگری پرده برمیدارند. اگر دانشی که بشر از ابتدای خلقتش تا زمان ظهور به دست آورده، به اندازهٔ دو حرف از بیستوهفت حرف باشد، در عصر مهدوی به تعداد سایر حروف بر دانش بشر افزوده میشود.
۴۷) از اهداف جامعه مهدوی، امنیت کامل را توضیح دهید.
پاسخ: یکی از اهداف مبارزات گسترده انسانهای آزاده، تلاشهای مصلحان اجتماعی و مجاهدت مجاهدان و مبارزان راه حق، این بوده است که انسانها با امنیت کامل در کنار هم زندگی کنند .امام عصر (ع) این آرزوی بشر را محقق میکند. در آن دوران، اگر کسی از شرق یا غرب عالم، شب یا روز، زن یا مرد و به تنهایی به سمت دیگر حرکت کند، احساس ناامنی و ترس نمیکند، از دزدی اموال و ثروت دیگران خبری نیست.
۴۸) از اهداف جامعه مهدوی، فراهم شدن زمینه رشد و کمال را توضیح دهید.
پاسخ: از همهٔ موارد فوق مهمتر اینکه، در جامعهٔ مهدوی زمینههای رشد و تکامل همهٔ افراد فراهم است. انسانها بهتر میتوانند خدا را بندگی کنند، فرزندان صالح به جامعه تقدیم نمایند و خیرخواه دیگران باشند. بدین ترتیب، انسانها به هدفی که خدا در خلقت برای آنها تعیین کرده، بهتر و آسانتر میرسند.
۴۹) زندگی انسان ها همواره صحنه مبارزه حق و باطل بوده و هست.
پاسخ: این جمله صحیح است.
۵۰) تعلیمات هر پیامبری، حتی پیامبر خاتم، دستخوش دگرگونی شده است.
پاسخ: این جمله غلط است.
۵۱) اهل سنت معتقدند که امام مهدی (ع) هنوز به دنیا نيامده است.
پاسخ: این جمله صحیح است.
۵۲) امام عصر زمانی ظھور می کند که مردم جهان از همه مکتب های غیرالهی و مدعیان برقراری عدالت در جهان ناامید نشده اند.
پاسخ: این جمله غلط است.
۵۳) با تشكيل حكومت امام عصر (ع) همه اهداف انبيا تحقق می يابد.
پاسخ: این جمله صحیح است.
۵۴) در جامعه مهدوی زمینه های رشد و تکامل همه افراد فراهم است.
پاسخ: این جمله صحیح است.
۵۵) در جبهه حق، خداپرستانی حضور دارند که در راه عدالت و دفاع از حقوق ………….. تلاش کرده اند.
پاسخ: محرومان و مستضعفان
۵۶) در کتابهای حدیثی اهل سنت تأکید شده که امام «مهدی» از نسل …………………… است.
پاسخ: پيامبر اكرم (ص) و حضرت فاطمه (ع)
۵۷) در دوران غیبت …………………. و اندیشه های رنگارنگ پیدا می شوند و بی ایمانی را تبليغ مى كنند.
پاسخ: فتنه های گوناگون
۵۸) تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت و …………………….. یکی از علائم پیروی از امام عصر(ع) است.
پاسخ: برکنار کردن حاکمان ستمگر
۵۹) در انتظار ظهور بودن، خود از بر ترین ……………………. است.
پاسخ: اعمال عصر غيبت
۶۰) در جامعه مهدوی، قطب مرفه و قطب فقير، …………………….. وجود ندارد.
پاسخ: طبقه مستكبر و طبقه مستضعف
نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.
سوالات درس بعدی: سوالات متن درس چهاردهم دینی یازدهم انسانی
نمونه سوالات متن درس ۱۳ سیزدهم کتاب دینی یازدهم انسانی متوسطه دوم با جواب را در این مقاله مشاهده کردید. امیدوارم از آن استفاده کرده باشید و از صفحات دیگر ماگرتا دیدن نمایید. برای بهتر پیدا کردن جواب ها در آخر کلمات جستجو شده داخل گوگل کلمه ماگرتا را قرار دهید. همچنین سوالات خود را در بخش دیدگاه بنویسید.