کسب و کارمهارت

چگونه یک سخنران خوب باشیم 🗣 ۹ تکنیک جدید برای بالا بردن فن بیان

چطور فن بیان خوبی داشته باشیم تا بتوانیم یک سخنران خوب باشیم

شاید شما نیز تا به حال عبارت “چگونه یک سخنران خوب باشیم” را در گوگل جستجو کرده باشید و مقالات زیادی خوانده باشید. سخنرانی یکی از مهارت های اصلی در قرن 21 میلادی می باشد که هر شخصی متناسب با سنش باید آن را یاد بگیرد. اگر می خواهید به موفقیت های بزرگ برسید، باید مهارت سخنرانی را به خوبی فرا بگیرید!

در هر شرایط و جایگاهی که باشید، ممکن است گاهی مجبور به سخنرانی در مقابل گروهی از افراد شوید. مهم نیست تعداد اعضای این گروه چند نفر باشند، مهم این است که شما بتوانید یک سخنرانی عالی انجام دهید!

✅ در این مقاله از بخش مهارت ماگرتا به موضوع مهم سخنرانی و تکنیک های تبدیل شدن به یک سخنران خوب می پردازیم. با ما همراه باشید!

اهمیت سخنرانی

در قرن 21، داشتن مدرک تحصیلی به تنهایی نشان دهنده سواد و دانش یک فرد نیست. بلکه مهارت هایی همچون سخنرانی هستند که می توانند برای یک فرد در جامعه ارزش آفرینی کنند.

در واقع توانایی سخنرانی در مقابل جمع، یکی از ملاک ها برای ارزشمندی افراد می باشد. اگر نتوانید پیام خود را به درستی به دیگران انتقال دهید، شکست می خورید!

اگر نتوانید دیگران را با صحبت هایتان متقاعد کنید، نباید انتظار موفقیت ( در هر زمینه ای ) را بکشید. امروز، کلام شما می تواند برایتان معجزه کند. پس یادگیری مهارت سخنرانی و ارائه مطلب را در دستور کار خود قرار دهید.

سخنرانی تنها برای این نیست که شما را تبدیل به یک فرد محبوب و مشهور در بین اعضای یک گروه یا جامعه کند. هنگامی که بتوانید به خوبی سخنرانی کنید، به طور شگفت انگیزی اعتماد به نفس شما نیز افزایش می یابد. ممکن است در ابتدا سخنرانی در مقابل یک جمع بزرگ برایتان سخت باشد، اما به مرور زمان از این ترس کاسته خواهد شد.

برایان تریسی کتابی در حوزه سخنرانی و فن بیان دارد که عنوان کتاب، در یک جمله اهمیت سخنرانی را به خوبی نشان داده است: حرف بزن تا برنده شوی!

چگونه یک سخنران خوب باشیم

برای تبدیل شدن به یک سخنران خوب، باید تلاش زیادی انجام دهید. سخنرانی چیزی نیست که از همان بدو تولد به صورت حرفه ای بتوانید آن را انجام دهید. بلکه مهارتی است که باید برای یادگیری آن، ماه ها و حتی سال ها وقت بگذارید!

اما، مسیر یادگیری و تبدیل شدن به یک سخنران خوب، در کنار سختی هایی که دارد، بسیار لذت بخش است. و شما با یادگیری حتی یک تکنیک آن قدر ذوق زده می شوید که احساس می کنید از همان لحظه می توانید در مقابل 10000 نفر به صورت حرفه ای سخنرانی کنید!

برای پاسخ به سوال چگونه یک سخنران خوب باشیم ، باید بسیار تمرین کنید و نکات مهمی را رعایت کنید که در زیر به چند مورد اساسی اشاره می کنیم:

1. برای شروع، بارها و بارها صدای خودتان را ضبط کنید!

اگر در ابتدای یادگیری مهارت سخنرانی هستید، باید یک تمرین فوق العاده ساده اما قدرتمند را انجام دهید. برای انجام این تمرین، روزانه 10 بار صدای خودتان را ضبط کنید.

سخنرانی خوب در جلسه
سخنرانی خوب در جلسه

صبر کنید! همینطور الکی 10 بار را ضبط نکنید. سعی کنید هر بار که ضبط می‌کنید، از بار قبل بهتر باشید. به عنوان مثال، بار سومی که دارید ضبط می کنید، باید خیلی بهتر از دفعه اول تان باشد.

همین طور ادامه دهید تا به دهمین ضبط تان برسید. پس از پایان، صدای اول و آخرتان را با هم مقایسه کنید. احتمالا، شگفت زده می شوید. زیرا تمرین اول و آخرتان، حتی یک ذره نیز به هم شباهت ندارند! حالا فرض کنید که اگر این تمرین را 3 ماه انجام دهید، چه اتفاقی می افتد؟

2. نترسید!

تقریبا می توان گفت که همه افراد هنگامی که می خواهند در مقابل جمع صحبت کنند، ترس تمام وجودشان را می گیرد. این یک مسئله طبیعی است! شاید باورتان نشود، حتی سخنران های حرفه ای که سال هاست مشغول به این کارند نیز در ابتدای سخنرانی شان کمی می ترسند.

یک سخنرانی خوب باید چگونه باشد
یک سخنرانی خوب باید چگونه باشد

البته این ترس با استفاده از تکنیک هایی، خیلی سریع از بین می رود. معمولا 5 دقیقه اول سخنرانی بسیار ترسناک است! برای حل این مشکل، می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:

  • نفس عمیق بکشید و به اعصاب تان مسلط باشید!
  • به خودتان ایمان داشته باشید و عبارت ” من می توانم ” را بارها با خود تکرار کنید!
  • به ترس فکر نکنید!
  • فکر کنید تمامی حضار، از اعضای خانواده تان هستند!

قبل از شروع سخنرانی، و در ابتدای سخنرانی این تکنیک های قدرتمند را اجرا کنید و از نتایج آن شگفت زده شوید!

3. قبل از شروع سخنرانی، حداقل 3 بار متن خود را مرور کنید!

چگونه یک سخنران خوب باشیم ؟ اگر عادت دارید که برای سخنرانی تان یک متن حرفه ای تهیه کنید و سخنرانی خود را طبق آن انجام دهید، باید قبل از شروع سخنرانی حداقل 2 بار آن را بخوانید.

اگر بر روی متن خود مسلط نباشید، به احتمال زیاد با استقبال مخاطبان رو به رو نمی شوید! تسلط شما بر روی متن تان باید به قدری باشد که شنونده به وجد بیاید و از مهارت شما لذت ببرد!

نکات سخنرانی خوب
نکات سخنرانی خوب

سعی کنید هیچوقت از روی کاغذ سخنرانی خودتان را انجام ندهید!

بسیاری از افراد، برای جلوگیری از فراموشی متن، از روی یک کاغذ سخنرانی خود را انجام می دهند. اگر استفاده از کاغذ صرفا برای 2 یا 3 ثانیه باشد که یادتان بیاید موضوع بعدی چیست، مشکلی ندارد!

اما اگر بخواهید ساعت ها از روی یک متن، سخنرانی خود را انجام دهید، احتمالا پس از اتمام، تنها خودتان و عوامل برگزاری در محل سخنرانی حضور داشته باشید!

بنابراین پیشنهاد می کنیم قبل از سخنرانی، به خوبی بر روی چیزهایی که می خواهید بگویید، تسلط کافی پیدا کنید تا حضار از سخنان شما لذت ببرند.

سعی کنید متن سخنرانی هم خودتان بنویسید. با این کار باعث می شوید که حتی یک جمله از متن را هم یادتان نرود. اما اگر شخص دیگری این کار را برای شما انجام دهد، حتی ممکن است پس از بارها مرور نیز بخشی از مطلب را فراموش کنید!

نمی گوییم در صورت نوشتن متن توسط خودتان، احتمال فراموشی به صفر می رسد. اما حداقل درصد فراموشی اش نسبت به حالتی که شخص دیگری برایتان می نویسد، کمتر خواهد بود!

4. حواستان باشد چگونه از زبان بدن خود استفاده می کنید!

ممکن است مخاطبان شما حتی ذره ای از مباحث زبان بدن را ندانند. اما به صورت ناخودآگاه متوجه آن می شوند!

نحوه سخنرانی بدون مشکل
نحوه سخنرانی بدون مشکل

بنابراین اینکه چگونه از زبان بدن تان استفاده می کنید، نقش مهمی در رضایت حضار از سخنرانی شما دارد! سعی کنید حالت های غیرطبیعی به  خود نگیرید و همیشه صاف بایستید!

یادتان باشد که تنها 6 ثانیه وقت دارید تا توجه مخاطبان را به خودتان جلب کنید. این زمان آن قدر کوتاه است که حتی نمی توانید به حضار سلام کنید. بنابراین تنها راه جلب توجه، لبخند زدن است. سر خودتان را بالا بگیرید، نگاه خود را بین همه حضار تقسیم کنید و به آنها لبخند بزنید. مطمئن باشید که عاشقتان می شوند!

سعی کنید هنگام سخنرانی، پشت تریبون نایستید و یا یک جای ثابت برای سخنرانی انتخاب نکنید. مدام در حال حرکت باشید و به آرامی قدم بردارید. آرامش شما، به مخاطبان تان نیز منتقل می شود!

هرگز پشت به حضار نایستید! سعی کنید دست به سینه نباشید. با حضار، یک ارتباط چشمی قدرتمند برقرار کنید، مدام به یک نفر خیره نشوید. شما در حال سخنرانی برای زمین و یا آسمان نیستید، پس مدام به آنها نگاه نکنید!

این تکنیک ها شاید به ظاهر ساده باشند. اما به کارگیری همین موارد، می تواند باعث تجربه یک سخنرانی خوب برای شما و مخاطبان تان شود.       در ابتدا ممکن است رعایت همزمان نکات گفته شده برایتان سخت باشد! نگران نباشید، به مرور زمان این مشکل حل خواهد شد!

5. مخاطبان را خیلی درگیر پاورپوینت نکنید!

یکی از روش های سخنرانی موثر، استفاده از پاورپوینت می باشد. امروزه کمتر شخصی را می بینیم که در سخنرانی خود از پاورپوینت استفاده نکند. اما گاهی اوقات، استفاده از پاورپوینت می تواند توجه حضار به سخنران کم کند! زیرا می خواهند تلاش کنند تمامی مطالب موجود در پاورپوینت را بخوانند و این اصلا خوب نیست!

آموزش سخنرانی حرفه ای
آموزش سخنرانی حرفه ای

متاسفانه برخی سخنرانان اصول ساخت پاورپوینت برای سخنرانی را نمی دانند و هر چه می خواهند بگویند را درون پاورپوینت می گذارند. اما این کار اشتباه محض است! مخاطب آمده تا صحبت های شما را بشنود، نه این که پاورپوینت تان را ببیند!

✅ بهتر است برای ساخت پاورپوینت مخصوص سخنرانی، نکات زیر را رعایت کنید:

  • متن زیاد، تعطیل! تنها از عکس و نهایتا دو خط متن استفاده کنید!
  • یک قالب ثابت برای اسلایدهایتان داشته باشید!
  • کلمات را فونت بزرگ بنویسید!
  • یک افکت ساده برای اسلایدها انتخاب کنید

رعایت همین نکات نیز می تواند به شما در امر اسلایدسازی برای سخنرانی کمک شایانی کند. اما برای حرفه ای تر شدن در این مسئله، می توانید از وب سایت های آموزشی مانند فرادرس و فرانش استفاده کنید!

6. ظاهر مناسبی داشته باشید!

همیشه هنگام سخنرانی از ظاهر مناسبی داشته باشید. منظور از ظاهر مناسب صرفا پوشیدن لباس های شیک و گران قیمت نیست! حتما به چهره تان برسید. هرگز با موهای ژولیده سخنرانی تان را آغاز نکنید. اول ظاهر صورت تان را بررسی کنید و بعد از آن به سراغ لباس هایتان بروید.

چگونه سخنرانی کنیم
چگونه سخنرانی کنیم

از مدل موهای عجیب و غریب و ظاهر نامتعارف استفاده نکنید. قرار نیست در یک عروسی سخنرانی کنید! سعی کنید همیشه از کت و شلوار استفاده کنید و تیپ رسمی داشته باشید.

نداشتن ظاهر مناسب، به معنای توهین به مخاطب است! شما که نمی خواهید به مخاطبان و طرفداران تان بی احترامی کنید؟!

7. اطلاعات صحیح به حضار بدهید!

هرگز از منابع غیررسمی برای ارائه اطلاعات به مخاطبان خود استفاده نکنید. قبل از شروع سخنرانی، صحت تک تک جملاتی که می خواهید بگویید را حتما بررسی کنید.

فکر نکنید که مخاطبان متوجه اطلاعات اشتباه شما نمی شوند. آنها از آنچه که فکر می کنید، باهوش تر هستند! باید برای هر مطلبی که عنوان می کنید و هر نظریه ای که ارائه می دهید، استدلال قوی و منطقی داشته باشید!

اگر آماری به مخاطبان می دهید، منبع آن را نیز بگویید! اینطور مخاطبان با شور و علاقه بیشتری به سخنان شما گوش فرا می دهند.

8. شمرده صحبت کنید و کلمات را واضح بگویید!

هرگز تند تند صحبت نکنید! کسی شما را تعقیب نمی کند که بخواهید با هیجان و سرعت بسیار بالا سخن بگویید. اگر مخاطب متوجه حرف های شما نشود، گوش دادن به سخنانتان جذابیتی برایش نخواهد داشت. کلمات را به طور واضح و کامل ادا کنید.

فوت و فن های یک سخنرانی عالی
فوت و فن های یک سخنرانی عالی

برخی سخنرانان عادت دارند انتهای کلمه را بخورند و به طور کامل آن را بیان نکنند! این موضوع به شدت سبب آزردگی حضار می شود. هرگز این کار را تکرار نکنید!

تک تک کلمات و جملاتی که از دهانتان خارج می شوند، باید واضح باشند تا مخاطب بتواند مفهوم آنها را درک کند. شک نکنید که اگر آرام و شمرده صحبت نکنید، در کمتر از 20 دقیقه، همه حضار سالن سخنرانی را ترک می‌کنند!

9. بیش از حد شوخی نکنید!

خیلی خوب است که اگر بتوانید در هنگام سخنرانی، مخاطبان را وادار به خندیدن کنید. اما تکرار بیش از حد این کار، می تواند باعث ناراحتی برخی حضار شود. متاسفانه همه افراد خندیدن را دوست ندارند و ممکن است شما با شوخی های بیش از حد خود، باعث شوید که سالن سخنرانی را ترک کنند.

چگونه یک سخنران خوب باشیم
چگونه یک سخنران خوب باشیم

حواستان باشد شوخی هایی که می کنید، متناسب با شرایط و رده سنی مخاطبان تان باشد. کسی به شوخی های کودکانه نمی خندد! اگر هم برای کودکان سخنرانی می کنید، انتظار نداشته باشید که با شوخی های مخصوص بزرگترها، بخندند!

البته گاهی اوقات نیاز است که کلا شوخی کردن را از برنامه خود حذف کنید. به عنوان مثال اگر در جمع مسئولان و افراد عالی رتبه کشور سخنرانی می کنید، شوخی کردن ممکن است به قیمت جانتان تمام شود! خیلی حواستان را جمع کنید!

اگر می خواهید به یک سخنران خوب تبدیل شوید، باید صبر و تلاش را در دستور کارتان قرار دهید. هیچکس نمی تواند یک شبه به یک سخنران حرفه ای تبدیل شود. سعی کنید دوره های آموزشی زیادی را در این زمینه بگذرانید و کتاب های زیادی بخوانید. برایان تریسی و دیل کارنگی می توانند در این راه شما را کمک کنند!

شما چه پیشنهادهای دیگری برای جواب سوال چگونه یک سخنران خوب باشیم در ذهنتان دارید؟ از طریق بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 4 =