فرهنگ و هنر

سوالات متن درس ششم تاریخ دوازدهم انسانی با جواب

گام به گام نمونه سوال و جواب متن و پرسش های تشریحی و تعریف کنید و نقطه چین درس 6 ششم کتاب تاریخ کلاس دوازدهم رشته انسانی با جواب

سوالات متن درس اول تاریخ دوازدهم انسانی با جواب ؛ در این مقاله پاسخ و جواب نمونه سوال های تشریحی و تعریف کنید و جای خالی مهم امتحانی متن فصل و درس ۱ اول تاریخ نگاری و منابع دوره معاصر کتاب تاریخ دوازدهم انسانی متوسطه دوم را قرار داده ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.

درس بعدی:

سوالات متن درس ششم تاریخ دوازدهم انسانی با جواب

نمونه سوال های متن 6 ششم تاریخ دهم انسانی با جواب

۱) منشا تحولات جهان به ویژه اروپا در قرن نوزدهم را بیان کنید.

پاسخ: عمدهٔ تحولات تاریخ جهان، به ویژه اروپا، در قرن ۱۹م متأثر از تأثیرات و پیامدهای انقلاب کبیر فرانسه و انقلاب صنعتی بود.

۲) مهم ترین تحولات بزرگ جهان در قرن نوزدهم را نام ببرید.

پاسخ: مهم‌ترین این تحولات عبارت‌اند ‌از: تداوم و گسترش رقابت‌های استعماری، رشد اندیشهٔ ملی‌گرایی (ناسیونالیسم) و ظهور قدرت‌های جدید.

۳) چه عواملی موجب گسترش استعمار در جهان شد؟

پاسخ: انقلاب صنعتی و تولید سلاح‌های پیشرفته مانند توپ و کشتی‌های جنگی، موجب گسترش استعمار در جهان شد.

۴) اقدامات روسیه در جهت توسعه طلبی در قرن ١٩ چه بود؟

پاسخ: روسیه نیز با وجود اینکه از نظر علمی و فرهنگی به مراتب از کشورهای اروپای مرکزی و غربی عقب مانده‌تر بود، در قرن 19م قدرت نظامی خود را به‌طور فوق العاده‌ای تقویت کرد و نسبت به همسایگان جنوبی خود سیاست توسعه طلبانه‌ای در پیش گرفت. ارتش روسیه در طول این قرن با هدف رسیدن به دریاهای گرم و آبراه‌های مهم، بارها به قلمرو امپراتوری عثمانی در شبه جزیرهٔ بالکان و حوزهٔ دریای سیاه و نیز سرزمین‌های ایرانی در دو سوی دریای خزر یورش آورد و مناطق وسیعی را تسخیر و تصرف کرد.

۵) ایالت متحده آمریکا در قرن نوزدهم چگونه اقدام به مداخله و نفوذ در امور کشور آمریکای لاتین کرد؟

پاسخ: در قارهٔ آمریکا، ایالات متحده در سدهٔ ۱۹م به کشوری صنعتی و قدرتمند تبدیل شد و با بهره‌گیری از توان نظامی و اقتصادی خود اقدام به نفوذ و مداخله در امور کشورهای آمریکای لاتین (آمریکای جنوبی) کرد.

۶) قیام ها و جنبش‌های اعتراضی علیه استعمار جهانی در قرن نوزدهم و نیمه اول قرن بیستم را نام ببرید.

پاسخ: مردم بسیاری از کشورهای مستعمره در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین (جنوبی) در قرن ۱۹ و نیمهٔ اول قرن ۲۰م در برابر سلطهٔ استعمارگران بر سرزمینشان مقاومت کرده یا جنبش‌های اعتراضی به راه انداختند. قیام مهدیون در سودان به رهبری مهدی سودانی در مقابل انگلیس، مبارزات مردم الجزایر به فرماندهی امیر عبدالقادر بر ضد ارتش فرانسه، اتحاد مسلمانان و هندوها بر ضد استعمار در هند و جنبش استقلال طلبانهٔ مردم آمریکای لاتین به رهبری سیمون بولیوار نمونه‌هایی از مبارزه مردم در سرزمین‌های مستعمره بود.

۷) دو جریان فکری در اروپای قرن نوزدهم که موجب شکل گیری کشور ها و دولت های جدید را نام ببرید.

پاسخ: در سدهٔ ۱۰م، دو جریان فکری ملی‌گرایی و آزادی‌خواهی در بسیاری از سرزمین‌ها و جوامع اروپایی پا گرفت و زمینه‌ساز شکل‌گیری کشورها و دولت‌های ملی جدیدی شد.

۸) تاثیرات تفکر ملیگرایی در اروپای قرن ١٩ را بیان کنید.

پاسخ: تفکر ملی‌گرایی، مردمان و گروه‌های قومی را که تاریخ و فرهنگ و زبان مشترکی داشتند، برانگیخت تا با هم یکی شوند و زیر پرچم حکومتی یکپارچه و مستقل قرار گیرند. ایتالیایی‌ها، آلمانی‌ها، لهستانی‌ها، صرب‌ها و مجارها از جملهٔ این اقوام بودند که تحت تأثیر اندیشهٔ ملی‌گرایی، برای تأسیس حکومت ملی به پا خاستند.

۹) در نیمه دوم قرن نوزدهم ملیگرایان ایتالیایی چگونه توانستند ایتالیا را متحد کنند و تحت حاکمیت حکومت ملی و مستقل در آورند؟

پاسخ: در نیمهٔ دوم این قرن، ملی‌گرایان ایتالیایی قیام کردند و با استفاده از رقابتی که میان اتریش و فرانسه وجود داشت، موفق شدند ایتالیا را متحد کنند و تحت حاکمیت حکومتِ ملی و مستقلی در آورند.

۱۰) آلمان تا میانه قرن نوزدهم چه وضعیتى داشت؟

پاسخ: آلمانی‌ها نیز همچون ایتالیایی‌ها تا میانهٔ قرن ۱۹م فاقد حکومت یکپارچه بودند و سرزمین‌های آنان در اتحادیهٔ ضعیفی موسوم به اتحادیهٔ آلمانی در کنار هم قرار داشتند.

۱۱) چگونگی اتحاد آلمانی ها و تشکیل امپراتوری در قرن نوزدهم را بیان کنید؟

پاسخ: در آن زمان، ملی‌گرایان آلمانی خواهان یگانگی تمام آلمانی‌ها و تشکیل کشوری واحد بودند اما امپراتوری اتریش  مجارستان که نفوذ فراوانی بر اتحادیهٔ آلمانی داشت، مخالف چنین وحدتی بود و شکل‌گیری آلمان متحد و نیرومند را تهدیدی برای خویش می‌دانست. ایالت پروس که یکی از بزرگ‌ترین و قدرتمندترین ایالت‌های اتحادیهٔ آلمانی بود، پیشگام وحدت آلمان شد. ویلهلم یکم فرمانروای پروس به کمک صدراعظم خود بیسمارک، ملقب به مرد آهنین آن ایالت، سرزمین‌های آلمانی را متحد و امپراتوری آلمان را تأسیس کرد (۱۸۷۱م). پروس برای رسیدن به این موفقیت بزرگ، با کشورهای دانمارک، اتریش – مجارستان و فرانسه جنگید و آنها را شکست داد.

۱۲) لقب ببسمارک چه بود؟

پاسخ: مرد آهنين

۱۳) امپراتوری آلمان در مسیر پیشرفت و اقتدار چه اقداماتی انجام داد که به یکی از پیشروترین کشورهای اروپایی در زمینه صنعت تبدیل شد؟

پاسخ: امپراتوری آلمان به سرعت در مسیر پیشرفت و اقتدار گام نهاد. این امپراتوری با تأسیس و توسعهٔ مدارس و دانشگاه‌ها، برپایی صنایع جدید و بسط شبکهٔ حمل و نقل و ارتباطات، خیلی زود به یکی از پیشروترین کشورهای اروپایی در زمینهٔ صنعت تبدیل شد. هم‌زمان با توسعهٔ اقتصادی و صنعتی، قدرت نظامی آلمان نیز با شتاب فراوانی افزایش یافت؛ آلمانی‌ها با ساخت تسلیحات مدرن به‌ویژه توپ، هواپیما، کشتی جنگی و زیردریایی، با انگلستان که در آن زمان قوی‌ترین نیروی دریایی را داشت، به رقابت برخاستند.

۱۴) اقدامات آلمان برای تبدیل شدن به قدرت نظامی چه بود؟

پاسخ: هم‌زمان با توسعهٔ اقتصادی و صنعتی، قدرت نظامی آلمان نیز با شتاب فراوانی افزایش یافت؛ آلمانی‌ها با ساخت تسلیحات مدرن به‌ویژه توپ، هواپیما، کشتی جنگی و زیردریایی، با انگلستان که در آن زمان قوی‌ترین نیروی دریایی را داشت، به رقابت برخاستند.

۱۵) هدف آلمان از انعقاد پيمان اتحاد سياسى و نظامى با برخى از كشورها چه بود؟

پاسخ: آلمان از یک سو با هدف مقابله با تهدیدهای خارجی به‌ویژه خطر حملهٔ فرانسه و از سوی دیگر برای پیشبرد سیاست‌های توسعه‌طلبانهٔ خود در اروپا و فراسوی دریاها، با برخی از کشورها پیمان اتحاد سیاسی و نظامی منعقد کرد.

۱۶) اعضای اتحاد سه گانه را نام ببرید.

پاسخ: اتریش – مجارستان – ایتالیا

۱۷) هدف فرانسه از انعقاد پیمان اتفاق سه گانه چه بود؟

پاسخ: فرانسه برای خروج از انزوای سیاسی و پایان دادن به برتری‌جویی آلمان، نخست با روسیه و سپس با انگلستان پیمان‌های جداگانه‌ای منعقد کرد که آنها را دو به دو شریک و متحد سیاسی، نظامی و اقتصادی یکدیگر قرار می‌داد.

۱۸) اعضای اتفاق مثلث را نام ببرید.

پاسخ: فرانسه – روسیه – انگلستان

۱۹) معاهده ١٩٠٧ بین چه کشورهایی امضا شد و مفاد آن چه بود؟

پاسخ: انگلستان و روسیه با بستن معاهدهٔ ۱۹۰۷م به اختلافات خود در ایران، افغانستان و تبت پایان دادند و اتفاق سه‌گانه (مثلث) را در برابر اتحاد سه‌گانه به‌وجود آوردند.

۲۰) مهمترین علل بروز جنگ جھانی اول چه بود؟

پاسخ: مهم‌ترین علل بروز این جنگ، اختلافات مرزی و دشمنی شدید آلمان و فرانسه، مسابقهٔ تسلیحاتی، رقابت بر سر مستعمرات و اقدام برای توسعهٔ نفوذ و دخالت در منطقهٔ شبه‌جزیرهٔ بالکان بود.

۲۱) جنگ جهانی اول با چه حادثه ای آغاز شد؟

پاسخ: در پی قتل ولیعهد اتریش و همسرش به‌دست یک صرب ملی‌گرا در شهر سارایوو مرکز بوسنی، اتریش به حکومت صربستان مستقل اعلان جنگ کرد.

۲۲) کشورهای عضو اتحاد مثلث و اتفاق مثلث و نام ببرید.

پاسخ: امپراتوری عثمانی و بلغارستان به اتحاد مثلث و ژاپن، یونان، پرتغال، رومانی و برخی کشورهای دیگر به اتفاق مثلث پیوستند و دامنهٔ جنگ به سرعت از اروپا به آسیا و آفریقا کشیده شد. ایتالیا نیز در میانهٔ جنگ از اتحاد مثلث جدا شد و به اتفاق مثلث پیوست.

۲۳) جنگ جهانی اول چند سال طول کشید و چگونه توانستند جهان را به حالت فرسایشی در بیاورند؟

پاسخ: طرف‌های جنگ امیدوار بودند خیلی زود به پیروزی برسند اما جنگ به مدت 4 سال در زمین و دریا و حتی هوا ادامه یافت. در جبههٔ شرقی، روس‌ها به سرعت بسیج شدند و از سقوط و اشغال کشورشان توسط ارتش آلمان جلوگیری کردند. در جبههٔ غربی نیز فرانسوی‌ها با حمایت انگلیسی‌ها و سایر دولت‌های متفق مقاومت کردند و جنگ را به حالت فرسایشی در آوردند.

۲۴) روسیه از چه زمانی شروع به توسعه طلبی سیاسی کردند؟ نتیجه ی این اقدام چه بود؟

پاسخ: تزارهای روس از زمان پتر کبیر برای به چنگ آوردن مستعمرات، برنامه‌هایی در جهت توسعه طلبی سیاسی و نظامی در پیش گرفتند که موجب شد روسیه وارد جنگ‌های متعددی در نقاط مختلف جهان شود. در حالی که بار اصلی این جنگ‌ها بر دوش مردم روسیه بود، ثروت حاصل از برنامه‌های استعماری تنها باعث عمیق‌تر شدن اختلاف طبقاتی در این کشور می‌شد. این شرایط موجب شکل‌گیری گروه‌های مخالف علیه تزارها شد تا جایی که حکومت روسیه مجبور شد در سال 1905م تن به اصلاحات بدهد.

۲۵) مارکسیست ها چه کسانی بودند و از چه گروهی حمایت می‌کردند؟

پاسخ: برخی از گروه‌های مخالف که مارکسیست بودند این اصلاحات را کافی نمی‌دانستند و از حذف سرمایه‌داری خصوصی و درنتیجه مدیریت کارخانه‌ها و زمین‌های کشاورزی توسط کارگران و کشاورزان دفاع می‌کردند.

۲۶) بلشویک‌ها چه کسانی بودند و رهبر آنها چه کسی بود؟

پاسخ: در بین مارکسیست‌های معترض، عده‌ای که به «بلشویک‌ها» معروف بودند، می‌گفتند که انجام اصلاحات مورد نظرشان با استفاده از شیوه‌های مسالمت جویانه و ملایم امکان‌پذیر نیست و انقلابی بنیادافکن (که طی آن طبقه اشراف از قدرت برکنار می‌شدند) چاره کار است. جنگ جهانی اول این فرصت را در اختیار رهبران بلشویک (که در آن زمان در خارج از روسیه در تبعید بودند) قرار داد تا با استفاده از شرایط، به اهداف انقلابی خود برسند.
رهبر آنها لنین بود.

۲۷) دلایل انقلاب ١٩١٧ روسیه چه بود؟

پاسخ: در سال ۱۹۱۷م تزار روسیه، پانزده میلیون نفر که بیشتر کارگران و کشاورزان بودند را برای مقابله با متحدین به جبهه جنگ فراخواند و این امر باعث بروز مشکل در تولید کالاهای مورد نیاز و در نتیجه بالا رفتن خشم عمومی و شورش علیه حکومت شد. درگیری داخلی در روسیه باعث ضعف این کشور در جبهه جنگ با متحدین می‌شد به همین دلیل دولت آلمان به تقویت معترضان پرداخت و به رهبران تبعیدی بلشویک کمک کرد تا به روسیه بازگردند و به این شورش‌ها دامن بزنند.

۲۸) شعارهاى انقلابى لنين چه بود؟

پاسخ: بلشویک ها به رهبری «لِنین» توانستند با شعار «صلح، زمین، نان»، «تسلط کارگران بر تولید» و «همه قدرت از آنِ شوراها» شورشیان را با خود همراه کرده تا جایی که تزار را دستگیر و در نهایت کشتند.

۲۹) اقدامات لنین پس از انقلاب کمونیستی ١٩١٧ چه بود؟

پاسخ: بلشویک‌ها بر روسیه حاکم شدند و شیوه اداره حکومت را کمونیستی اعلام کردند. دولت جدید تلاش کرد تا اراضی کشاورزی را از دست مالکان و اربابان، خارج ساخته و اداره آنها را به شورای کشاورزان بسپارد. همچنین مالکیت کارخانه‌ها، معادن و ماشین‌آلات صنعتی را از سرمایه‌داران به شورای کارگران هر کارخانه منتقل کند.

وقوع انقلاب در جبهه جنگ جهانی اول هم تأثیر گذاشت. لنین که به مردم وعده صلح داده بود، متصرفات وسیعی را به متحدین واگذار کرد و در مقابل با آنها قرارداد صلح بست و سربازان روسی را از جبهه‌های جنگ خارج کرد. با این وجود، صلح واقعی نصیب مردم روسیه نشد و دیری نپایید که آنها درگیر جنگ داخلی شدند. دولت کمونیستی روسیه بعد از سرکوب مخالفان داخلی و برقراری اتحاد، تاسیس کشور «اتحاد جماهیر شوروی» را اعلام کرد. کشور جدید از اتحاد روسیه و مناطق متعلق به امپراتوری روسیه به‌وجود آمد.

۳۰) پیامد ورود آمریکا به جنگ جھانی اول چه بود؟

پاسخ: آمریکا تا سال ۱۹۱۷م مستقیماً وارد جنگ نشد. با اعلان جنگ توسط کنگره آمریکا، تمام نیرو، امکانات و سرمایه آمریکایی‌ها برای غلبه بر آلمان و نیروهای متحدین به کارگرفته شد. پس از چهار سال و اندی (نوامبر ۱۹۱۸م/ پاییز ۱۲۹۷ش) میلیون‌ها نفر کشته، زخمی، مفقود و آواره شدند و بازماندگان در معرض فقر، بیکاری، بیماری، افسردگی و ناامیدی مفرط قرار گرفتند.

۳۱) پیامدهای کنفرانس ورسای برای کشور های درگیر جنگ جهانی دوم چه بود؟

پاسخ:  پیمان صلح ورسای؛ پس از خاتمهٔ جنگ، نمایندگانی از کشورهای مختلف، از جمله دولت‌های پیروز و شکست‌خورده در جنگ، با هدف عقد قرارداد صلح در کاخ ورسای پاریس گرد هم آمدند. پس از ماه‌ها مذاکره، پیمان نهایی صلح، که شامل چندین قرارداد جداگانه بود، با کشورهای مغلوب به امضا رسید. در این میان، پیمانی که با آلمان بسته شده اهمیت بیشتری داشت. براساس این پیمان، مستعمرات آلمان میان متفقین تقسیم شد و بخش‌هایی از خاک این کشور به فرانسه و لهستان واگذار گردید. به‌علاوه، آلمانی‌ها ملزم به پرداخت غرامت به دولت‌های متفق و محدود نگه داشتن توان نظامی خود شدند.

۳۲) کشور عثمانی در طی جنگ جهانی اول در کدام جبهه فعالیت می کرد؟

پاسخ: با شروع جنگ جهانی اول، دولت عثمانی به متحدین پیوست و هر چند در ابتدا توانست موفقیت‌هایی به‌دست آورد ولی در نهایت توسط نیروهای متفقین اشغال شد. این در حالی بود که به دنبال انقلاب در روسیه، این کشور از جبهه جنگ خارج شده بود و فرصت مناسبی برای انگلستان و فرانسه برای تقسیم سرزمین عثمانی میان یکدیگر فراهم شد.

۳۳) بعد از پایان جنگ جهانی اول کشور عثمانی چگونه و بین چه کشورهایی تقسیم شد؟

پاسخ: بین انگلستان و فرانسه
این دو کشور قبل از پایان جنگ قرادادی بین خود به امضا رساندند که به موجب آن با پایان جنگ، امپراتوری عثمانی فروپاشید و کشورهای کنونی ترکیه، عراق، سوریه، اردن، فلسطین، لبنان و عربستان شکل گرفتند. انگلستان سرپرستی عراق، اردن و فلسطین را بر عهده گرفت و لبنان و سوریه تحت سرپرستی فرانسه درآمدند. در مذاکرات ورسای، انگلستان و فرانسه این قرارداد پنهانی را علنی نمودند و در توافقات نهایی گنجاندند.

۳۴) چگونه هندسه سیاسی بخش بزرگی از دنیا در طی جنگ جهانی اول تغییر کرد؟

پاسخ: با جنگ جهانی اول تغییرات شگرفی در دنیا ایجاد شد. دولت‌های بزرگی چون روسیه تزاری و امپراتوری هابسبورگ و عثمانی فروپاشید و به جای آنان اتحاد جماهیر شوروی و جمهوری اتریش و جمهوری‌های متعدد اروپای شرقی و ترکیه و دولت‌های نوین عربی در غرب آسیا (خاورمیانه) پدید آمدند و هندسه سیاسی بخش‌های بزرگی از دنیا تغییر کرده و صورت تازه‌ای گرفت.

۳۵) جامعه ملل شکل اوليه سازمان ملل است.

۳۶) دلایل تشکیل جامعه ملل چه بود؟

پاسخ: پس از جنگ جهانی اول، با طراحی فاتحان جنگ، تشکّلی با عضویت چهل کشور در ژنو سوئیس تأسیس شد تا سلطه قدرت‌های مستکبر بر دنیا که آن را «صلح و امنیت جهانی» می‌نامیدند، در معرض تهدید قرار نگیرد و رقبای بالقوه و بالفعل آنها توان و مجال قدرت یافتن نداشته باشند.

۳۷) جامعه ملل در کجا تاسیس شد؟

پاسخ: در ژنو سوئیس

۳۸) تلفات و خسارت‌ھای جنگ جهانی اول در چه زمینه هایی بود توضیح دهید؟

پاسخ: جنگ جهانی اول تلفات و مصائب جانی، جسمی و روحی فراوانی به بار آورد و باعث ویرانی منابع و مراکز اقتصادی، تولیدی و مالی اروپا و دیگر مناطق جهان شد. بر اساس آمار رسمی، بیش از 9 میلیون نظامی در این جنگ کشته و ده‌ها میلیون نظامی مجروح، اسیر و مفقود شدند. به علاوه، میلیون‌ها غیرنظامی در سرتاسر جهان، بر اثر عملیات جنگی یا اتفاقات ناشی از جنگ مانند کمبود مواد غذایی و شیوع بیماری‌های همه‌گیر کشته، مجروح، بیمار و یا آواره شدند.

۳۹) اوضاع ایران همزمان با آغاز جنگ جهانی اول چگونه بود؟

پاسخ: هم‌زمان با آغاز جنگ بین‌الملل اول، ایران وضعی آشفته داشت و حکومت مشروطه به دلیل اختلاف‌های سیاسی داخلی، ضعف تشکیلات اداری و نظامی، مشکلات اقتصادی و دخالت‌های فزایندهٔ خارجی، قادر به سروسامان دادن به امور و برقراری نظم و امنیت نبود.

۴۰) کشور ایران پس از شروع جن جھانی اول چه سیاستی در پیش گرفت؟

پاسخ: دولت ایران پس از شروع جنگ جهانی اول، اعلام بی‌طرفی کرد.

۴۱) بهانه روسیه و انگلستان برای لشکر کشی به ایران در زمان جنگ جهانی اول چه بود؟

پاسخ: انگلستان و روسیه، به بهانه‌های مختلفی آن را نقض کردند. در اوایل جنگ، مأموران و جاسوسان آلمانی در مناطق مختلف ایران به اقداماتی بر ضد دولت‌های اتفاق مثلث دست زدند. انگلستان و روسیه نیز همین موضوع را بهانهٔ لشکرکشی به ایران قرار دادند.

۴۲) اقدامات انگلستان و روسیه در ایران در زمان جنگ جهانی اول چه بود؟

پاسخ: انگلستان گروهی از افسران انگلیسی و مزدوران هندی را به ایران فرستاد و در بخش‌های جنوبی میهن ما، نیروی پلیس جنوب را تشکیل داد. نظامیان روسی نیز، بخش وسیعی از نیمهٔ شمالی کشورمان را که بر اساس معاهده ۱۹۰۷ منطقهٔ تحت نفوذ روسیه شناخته می‌شد، اشغال کردند. این دو دولت اشغالگر سپس در قرارداد ۱۹۱۵ ایران را به دو قسمت تقسیم کردند؛ نیمهٔ شمالی متعلق به روسیه و نیمهٔ جنوبی سهم انگلستان شد.

۴۳) اقدامات کشور عثمانی در ایران در زمان جنگ جهانی اول چه بود؟

پاسخ: با شروع جنگ بزرگ، ارتش عثمانی نیز مناطقی از غرب کشور ما را اشغال کرد و با نیروهای اتفاق مثلث درگیرشد.

۴۴) تشکیل دولت موقت ملی توسط میلیون را در زمان جنگ جهانی اول توضیح دهید. چرا فرو پاشید؟

پاسخ: با نزدیک شدن ارتش روسیه به تهران، شماری از ملّیون، شامل برخی از نمایندگان مجلس شورای ملی، وزیران و شخصیت‌های مذهبی، به کرمانشاه مهاجرت نمودند و دولت موقت ملی را در آن شهر تأسیس کردند اما به دنبال شکست سپاه عثمانی از نیروهای اتفاق مثلث، دولت موقت فروپاشید و اعضای آن پراکنده شدند.

۴۵) مقاومت ایرانیان در برابر اشغالگران در زمان جنگ جهانی اول را توضیح دهید.

پاسخ: اگر چه حکومت قاجار ارادهٔ محکم و توان کافی برای رویارویی با نیروهای اشغالگر نداشت، اما مردم و به خصوص عشایر در قسمت‌های مختلف ایران مانند فارس، بوشهر و خوزستان، تحت تأثیر فتوای مراجع تقلید در برابر متجاوزان ایستادند و از استقلال وطن خویش تا سرحد جان دفاع کردند. دلاورمردان تنگستانی، دشتستانی و دشتی به فرماندهی رئیسعلی دلواری و مردم کازرون به رهبری ناصر دیوان کازرونی با شجاعت و شهامت با نیروهای انگلیسی نبرد کردند و ضربه‌های سنگینی به آنان وارد آوردند. عشایر عرب خوزستان نیز در «نبرد جهاد» غیورانه با قوای بیگانه جنگیدند.

۴۶) نتایج جنگ جهانی اول برای ایران چه بود؟

پاسخ: جنگ جهانی اول برای کشور ایران، که دولت و مردمش هیچ نقش و دخالتی در شروع و ادامهٔ آن نداشتند، فاجعه‌آمیز و ویران‌کننده بود. این جنگ موجب قحطی بزرگی شد که در نتیجهٔ آن عده بسیار زیادی از هم وطنان ما به سبب گرسنگی، سوء تغذیه و بیماری‌های ناشی از آن به‌طرز دلخراشی جان دادند. به دلیل ضعف آمار و آمارگیری، نمی‌توان میزان تلفات انسانی کشور ما در جنگ جهانی اول را به شکل دقیق برآورد کرد، اما گزارش برخی از نویسندگان حکایت از آن دارد که جمعیت ایران پس از خاتمهٔ جنگ نسبت به ابتدای آن به شکل فجیع و دردناکی کاهش یافته بود.

۴۷) اصلی ترین مقدمات بروز قحطی فراگیر چه بود؟

پاسخ:  یکی از اصلی‌ترین مقدمات بروز این قحطی فراگیر، سیاست‌ها و اقدامات انگلستان در ایران بود. گزارش‌های مقامات انگلیسیِ مستقر در ایران اشاره می‌کند که خرید، جمع‌آوری و دپوی گسترده غلّه ایران برای تأمین نیروهای متفقین در جریان جنگ، از عوامل اصلی کمبود آن در ایران است.

۴۸) نتایج جنگ جهانی اول از نظر سیاسی برای ایران چه بود؟

پاسخ: جنگ جهانی اول و اشغال ایران، علاوه بر ویرانی اقتصادی و تلفات گستردهٔ انسانی، موجب تزلزل و بی‌ثباتی دولت مرکزی، تعطیلی مجلس شورای ملی و تضعیف بیشتر نظام مشروطه نیز شد.

۴۹) چرا دولت روسیه نیروهای خود را از ایران خارج کرد؟

پاسخ: به دنبال پیروزی انقلاب روسیه (نوامبر ۱۹۱۷/ پاییز ۱۲۹۶) دولت بلشویکی این کشور نیروهایش را از ایران فراخواند.

۵۰) پس از خروج روسیه از ایران انگلستان چه سیاستی در پیش گرفت؟

پاسخ:  انگلستان با تقویت واحدهای نظامی خود، علاوه بر نواحی جنوبی، مناطقی از نیمهٔ شمالی ایران را نیز اشغال کرد.

۵۱) انگلستان تحت چه شرایطی قرارداد ١٩١٩ را با ایران امضا کرد؟

پاسخ: در آن زمان، حکومت ایران در نهایت ضعف و انحطاط سیاسی و اقتصادی بود و دولت مرکزی توان اعمال حاکمیت در بسیاری از مناطق کشور را نداشت. برخی از سران ایلات و حاکمان محلی نافرمانی می‌کردند و شورش‌هایی در گوشه و کنار مملکت در حال شکل‌گیری بود. از نظر اقتصادی نیز دولت در تنگنای شدیدی قرار داشت و برای تأمین بخش عمده‌ای از مخارج روزمرهٔ خود، به دریافت پول از انگلستان نیاز داشت. در چنین شرایطی و در حالی که روس‌ها سرگرم جنگ داخلی بودند، انگلیسی‌ها فرصت را برای تحکیم نفوذ و سلطهٔ پایدار خود و تأمین منافع درازمدتشان در ایران مغتنم شمردند و قرارداد ۱۹۱۹ را با دولت وثوق‌الدوله (۱۲۹۷- ۱۲۹۹ش) منعقد کردند.

۵۲) قرارداد ١٩١٩ ایران با کدام کشور خارجی امضا شد و نخست وزیر ایران در این قرار داد چه کسی بود؟

پاسخ: با دولت انگلستان و در زمان نخست وزیرى وثوق الدوله

۵۳) چرا انگلستان قرارداد ١٩١٩ را با ایران امضا کرد؟

پاسخ: انگلیسی‌ها فرصت را برای تحکیم نفوذ و سلطهٔ پایدار خود و تأمین منافع درازمدتشان در ایران مغتنم شمردند و قرارداد ۱۹۱۹ را با دولت وثوق‌الدوله (۱۲۹۷- ۱۲۹۹ش) منعقد کردند.

۵۴) به موجب قرارداد ١٩١٩ چه امتیازاتى به انگلستان داده شد؟

پاسخ: به موجب قرارداد ۱۹۱۹، ادارهٔ امور دارایی و برخی دیگر از ادارات و وزارتخانه‌های ایران در اختیار انگلستان قرار می‌گرفت؛ همچنین مسئولیت تجدید سازمان و ایجاد ارتش یکپارچهٔ ایران و تأمین اسلحه و تدارکات آن نیز به افسران انگلیسی داده می‌شد.

۵۵) تعهد دولت انگلستان به ایران در قرارداد ١٩١٩ چه بود؟

پاسخ: انگلستان متعهد می‌شد که وامی در اختیار دولت ایران قرار دهد تا تحت نظارت کارشناسان انگلیسی هزینه شود. برخی مفاد این قرارداد پیش از آنکه به تصویب مجلس شورای ملی برسد، به اجرا گذاشته شد.

۵۶) مخالفان قرارداد ١٩١٩ چه کسانی بودند و چگونه مخالفت می کردند؟

پاسخ: قرارداد ۱۹۱۹ با مخالفت گسترده و شدید شخصیت‌های ملی، سیاسی و مذهبی، گروه‌ها و احزاب گوناگون در سرتاسر کشور روبه‌رو شد. مخالفان با برگزاری نشست‌ها، ایراد سخنرانی و نشر اعلامیه و شب‌نامه مخالفت خود را با این قرارداد نشان دادند. آیت‌الله سید حسن مدرس یکی از جدی‌ترین این مخالفان بود.

۵۷) واکنش وثوق الدوله در برابر مخالفان قرارداد ١٩١٩ چه بود؟

پاسخ: دولت وثوق‌الدوله علاوه بر دفاع از قرارداد در مجامع سیاسی و نشریات، مخالفان را سرکوب و تعدادی از آنان را زندانی و تبعید کرد. با این حال، اعتراض به قرارداد ۱۹۱۹ و مخالفت با آن ادامه یافت و یکی از علل مهم سقوط دولت وثوق‌الدوله بود.

۵۸) ایتالیا تا اواسط قرن ۱۹ میلادی چه وضعیتی داشت؟

پاسخ: تا حدود اواسط قرن ۱۹م ایتالیا کشوری چندپاره بود که بر هر قسمت آن خاندان‌های مختلف، پاپ‌ها و یا کشورهای همسایه (اتریش و فرانسه) حکومت می‌کردند.

۵۹) مخالفت با قرارداد ۱۹۱۹م. چه نتیجه ای به دنبال داشت؟

پاسخ: یکی از علل مهم سقوط دولت وثوق الدوله بود.

۶۰) دولت وثوق الدوله در برابر مخالفت ها و اعتراضات به قرار داد ۱۹۱۹م چه اقداماتی انجام داد؟

پاسخ: دولت وثوق الدوله علاوه بر دفاع از این قرارداد، در مجامع سیاسی و نشریات، مخالفان را سرکوب و تعدادی از آنان را زندانی و تبعید کرد.

۶۱) مخالفت با قرارداد ۱۹۱۹ واعتراضات مردم یکی از علل مهم سقوط دولت وثوق الدوله بود.

۶۲) یکی از جدی ترین مخالفان قرارداد ۱۹۱۹ مدرس بود.

۶۳) عامل و امضاء کننده‌ی ایرانی قرارداد ۱۹۱۹م چه کسی بود؟

پاسخ: وثوق الدوله

۶۴) پیروزی انقلاب ۱۹۱۷ روسیه چه نتیجه ای برای ایران داشت؟

پاسخ: دولت بلشویکی این کشور نیروهایش را از ایران فراخواند.

۶۵) در کدام نبرد عشایر عرب خوزستان غیورانه با قوای بیگانه (در جریان جنگ جهانی اول) جنگیدند؟

پاسخ: نبرد جهاد

۶۶) دلاور مردان تنگستانی و دشتستانی به فرمانده‌ای رییس علی دلواری با شجاعت و شهامت در مقابل نیروهای انگلیسی نبرد کردند.

۶۷) ایران در قرارداد ۱۹۱۵م به چند قسمت و بین کدام کشورهای استعماری تقسیم شد؟

پاسخ: ایران را به دو قسمت تقسیم کردند؛ نیمهٔ شمالی متعلق به روسیه و نیمهٔ جنوبی سهم انگلستان شد.

۶۸) چرا ایران در جنگ جهانی اول با وجود بی طرفی اشغال نظامی شد؟

پاسخ: زیرا موقعیت جغرافیایی ایران برای کشورهای درگیر جنگ مهم بوده است.

۶۹) جنگ جهانی اول به فروپاشی امپراتوری های اتریش، مجارستان و عثمانی انجامید.

۷۰) بر اساس پیمان ورسای بخش هایی از خاک آلمان به فرانسه و لهستان واگذار گردید.

۷۱) نتایج مذاکرات و پیمان نامه ورسای را فهرست‌وار بنویسید.

پاسخ: ۱- تقسیم مستمرات آلمان میان متفقین
۲- بخش های از خاک آلمان به فرانسه و انگلیس واگذار شد
۳- پرداخت غرامت توسط آلمان به متفقین
۴- محدود نگه داشتن توان نظامی آلمان
۵- فروپاشی امپراطوری‌های اتریش و مجارستان و عثمانی و شکل گیری کشورهای جدید

۷۲) پس از پایان جنگ جهانی اول، کدام قرارداد صلح بین کشورهای درگیر جنگ بسته شد؟

پاسخ: قرارداد صلح ورسای

۷۳) با ورود کدام نیروی نظامی به جبهه‌ی جنگ جهانی اول، ارتش متفقین ابتکار عمل را بدست گرفت؟

پاسخ: امریکا

۷۴) بعد از انقلاب ۱۹۱۷ نام روسیه به اتحاد جماهیر شوروی تغییر یافت.

۷۵) سه شعار اساسی لنین چه بود؟

پاسخ: صلح، زمین، نان/ تسلط کارگران بر تولید / همه قدرت از آنِ شوراها

۷۶) کدام جنگ نقش تعیین کننده در رخدادها و تحولات جهان در سده ی بیستم میلادی داشت؟

پاسخ: جنگ جهانی اول

۷۷) بر اساس قرارداد ۱۹۰۷ قسمت شمال ایران به عنوان منطقه تحت نفوذ روسیه شناخته شده بود.

۷۸) در سدهٔ ۱۹م، دو جریان فکری ملی‌گرایی و آزادی‌خواهی در بسیاری از سرزمین‌ها و جوامع اروپایی پا گرفت.

۷۹) عمده تحولات تاریخ جهان به ویژه اروپا در قرن ۱۹ م متأثر از آثار و پیامد های کدام انقلاب ها بود؟

پاسخ: انقلاب کبیر فرانسه و انقلاب صنعتی

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

درس قبلی: سوالات متن درس پنجم تاریخ دوازدهم انسانی با جواب

همچنین بخوانید: جواب فعالیت های درس ششم تاریخ دوازدهم انسانی

سوالات متن درس ۶ ششم کتاب تاریخ دوازدهم انسانی متوسطه دوم با جواب را در این مقاله مشاهده کردید. امیدوارم از آن استفاده کرده باشید و از صفحات دیگر ماگرتا دیدن نمایید. برای بهتر پیدا کردن جواب ها در آخر کلمات جستجو شده داخل گوگل کلمه ماگرتا را قرار دهید. همچنین سوالات خود را در بخش دیدگاه بنویسید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 8 =