مطلب پیشنهادی :
ad
+
خودروفناوری

علائم خرابی سنسور اکسیژن چیست ✔️و زمان مناسب تعویض آن

چگونه تشخیص دهیم که سنسور اکسیژن خودرو خراب شده است؟ زمان مناسب تعویض سنسور اکسیژن ماشین و علل اصلی خرابی این سنسور

سنسور اکسیژن چیست و چه وظیفه‌ای دارد؟ علل خرابی سنسور اکسیژن ماشین : سنسور اکسیژن نسبت اکسیژن به سوخت را اندازه گیری کرده و آن را به ECU یا مغز اتومبیل انتقال می‌دهد. در نتیجه خرابی سنسور اکسیژن به ایجاد مشکل در میزان مصرف سوخت، کاهش شتاب، افزایش آلایندگی و عملکرد معیوب خودرو منجر می‌گردد. با دانش خودرویی ماگرتا همراه باشید.

همچنین بخوانید : نشانه های تسمه دینام خراب خودرو

سنسور اکسیژن چیست؟

سنسور اکسیژن قطعه‌ای کوچک و الکترونیکی است که در برخی از خودروها روی ابتدای مسیر لوله اگزوز و در برخی دیگر بر منیفولد دود و یا جایی دیگر بسته می‌شود. لازم به ذکر است که برخی از خودروها دارای یک سنسور اکسیژن بوده و برخی تعداد بیشتری از این سنسور دارند. این موضوع به مدل خودرو بستگی خواهد داشت.

خودروهای دارای دو سنسور اکسیژن، یک سنسور در بخش ورودی مخزن کاتالیست داشته و سنسور دیگر در قسمت خروجی آن نصب می‌شود. طبیعتاً در این خودروها میزان آلایندگی به شکلی بهینه‌تر کنترل می‌گردد.

(مخزن کاتالیست وظیفه پاکسازی گازهای سمی خودرو و در نتیجه کاهش آلایندگی هوا را برعهده دارد. به این صورت که گازهای هیدروکربن را به دو مولکول آب و دی اکسید کربن تبدیل ساخته و اکسید ازت را نیز به ازت بدل می‌سازد.) سنسور اکسیژن مسئولیت رصد دائمی مخلوط سوخت را بر عهده دارد.

عکس سنسور اکسیژن ماشین
عکس سنسور اکسیژن ماشین

در صورتی که نسبت هوا و سوخت در تناسب درست قرار نداشته باشد، احتراق به درستی انجام نخواهد شد. به این شکل علاوه بر ازدیاد مصرف سوخت، میزان آلایندگی خودرو نیز بالا می‌رود.

کامپیوتر خودرو، در شرایط آب و هوایی و میزان درجه حرارت مختلف، نسبت هوا به سوخت را تعیین کرده و سنسور اکسیژن می‌باید این نسبت را تنظیم نماید.

سنسور اکسیژن در ماشین چه کاربردی دارد؟

سنسور اکسیژن در خودرو وظیفه‌اش محاسبه میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی موتور است. این سنسور در سیستم اگزوز واقع شده و به انژکتور و سیستم زمان‌بندی پیشرانه اجازه می‌دهد تا به صورت بهینه کار کنند، امری که نهایتاً به کمک سیستم کنترل میزان آلایندگی هم می‌آید.

سنسور اکسیژن داده‌های خود را به ECU خودرو ارسال می‌کند تا این قطعه بتواند نسبت ایده آل هوا به سوخت را برای پیشرانه تعیین نماید. یک سنسور اکسیژن خراب یا معیوب تاثیری منفی روی میزان آلایندگی پیشرانه و همچنین عملکرد کلی آن خواهد گذاشت.

نشانه‌هایی وجود دارند که با دقت به آن‌ها، می‌توانید قبل از خراب شدن کامل سنسور اکسیژن، نسبت به تعویض آن اقدام کنید.

از کجا بفهمیم سنسور اکسیژن خراب شده است؟

خراب شدن سنسور اکسیژن خبر بسیار بدی است که می‌تواند شما را در زحمت بیندازد. در این قسمت نشانه‌هایی که خبر از خراب شدن این قطعه می‌دهند را با یکدیگر بررسی کرده‌ایم.

روشن شدن چراغ پشت آمپر

یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای آگاهی از خرابی سنسور اکسیژن، روشن شدن چراغ چک آن خواهد بود. از این روی است که همیشه توصیه می‌شود تا نسبت به چراغ‌های پشت آمپر توجه کافی داشته باشید.

انتشار بوی بد و سوخته از اگزوز

علامت بعدی خرابی سنسور اکسیژن نیاز به کمی دقت و مشامی تیز دارد. در صورتی که احساس کردید بوی دود خارج شده از اگزوز متفاوت بوده و چیزی شبیه به سوختن بنزین خام از آن استشمام می‌شود، باید نسبت به خرابی سنسور اکسیژن شک کنید.

(البته تمام خودروها این چراغ هشدار را در چراغ‌های پشت آمپر خود نداشته و نمی‌توانید از این روش برای پی بردن به سلامت یا معیوب بودن سنسور استفاده نمایید.)

افزایش چشمگیر و ناگهانی مصرف سوخت

زمانی که سنسور اکسیژن مشکلی داشته باشد، متوجه افزایش سوخت غیر متعارف خواهید شد. (باز این مورد نیز صد در صد قابل اتکا نیست. زیرا برخی اوقات تغییر در نحوه رانندگی شما می‌تواند علت بالا رفتن میزان مصرف باشد.)

علل خرابی سنسور اکسیژن خودرو
علل خرابی سنسور اکسیژن خودرو

افزایش میزان آلایندگی خودرو

بالا رفتن میزان آلایندگی چیزی ست که شاید بتوانید از وضعیت خروج دود از اگزوز خودروی خود متوجه شوید. اما از آن دقیق‌تر تست‌های آلایندگی خودرو هستند، که در صورت عدم قبولی اتومبیل شما در آن‌ها؛ احتمال خرابی سنسور اکسیژن داده می‌شود.

عدم کشش خودرو در سربالایی

زمانی که سنسور اکسیژن معیوب شده و عملکرد خود را به درستی انجام ندهد، معمولاً خودرو در سربالایی‌ها بدون توان بالا رفته و یا ریپ می‌زند. 

به طور کلی خرابی سنسور اکسیژن موجب تنبل شدن و بی‌شتابی خودرو خواهد شد. اما هیچ یک از علائم بالا آن قدرها قابل اتکا نیستند که برای اطمینان از سلامت سنسور اکسیژن، تنها به آن‌ها بسنده کنیم.

به همین دلیل لازم است که حتماً در سرویس‌های دوره‌ای، این سنسور را چک کرده و در صورت مشاهده هر عیبی، آن را برطرف نموده یا سنسور را به طور کامل تعویض نمایید.

زمان مناسب برای تعویض سنسور اکسیژن

اگر خودرو شما طی 15 سال اخیر تولید شده است، سنسور اکسیژن آن را بین 100 تا 150 هزار کیلومتر باید تعویض کنید. سنسور اکسیژن یک قطعه مصرفی است و با گذر زمان ممکن است از کیفیت عملکرد آن کم شود.

تعویض یک سنسور اکسیژن خراب، نه تنها میزان آلاینده‌هایی که خودرو شما وارد محیط زیست می‌کند را کاهش می‌دهد، بلکه سبب بهتر و روان‌تر کار کردن پیشرانه آن می‌شود. 

به محض این که متوجه روشن شدن چراغ چک، افزایش مصرف سوخت، یا بالا بودن دور موتور در حالت درجا شدید، سریعاً به یک مکانیک ماهر مراجعه کرده و سنسور اکسیژن خودرو را عوض کنید. این کار به افزایش طول عمر موتور خودرو کمک بسیار زیادی خواهد کرد.

بهترین موقع عوض کردن سنسور اکسیژن
بهترین موقع عوض کردن سنسور اکسیژن

علل خرابی سنسور اکسیژن

خراب شدن سنسور اکسیژن ماشین می‌تواند علت‌های مختلفی داشته باشد. در این قسمت سه دلیل رایجی که باعث ایجاد مشکل در این قطعه می‌شوند را بیان کرده‌ایم.

استفاده از سوخت بی کیفیت

از آن جایی که سنسور اکسیژن ارتباط مستقیم با سوختی که خودروی شما مصرف می‌کند دارد، بنابراین طبیعی است که پایین بودن کیفیت سوخت ورودی به خودروی‌تان باعث کاهش طول عمر و اختلال در عملکرد سنسور اکسیژن شود.

بر همین اساس به شما پیشنهاد می‌کنیم اگر برای سلامتی ماشینتان ارزش قائلید، حتماً از بنزین سوپر که دارای مقادیر خوبی از اکتان هستند استفاده نموده تا سنسور اکسیژن شما عملکرد بهتری از خود نشان دهد.

مشکل داشتن شمع های ماشین

اگر شمع ماشین شما معیوب و دارای مشکل است، باید بدانید که این مورد هم می‌تواند موجب اختلال در سنسور اکسیژن خودرو شما شود. معمولاً شمع‌هایی که ناقص هستید، باعث احتراق ناقص شده و دودهایی که از این فرآیند حاصل می‌شود می‌تواند به راحتی عملکرد سنسور اکسیژن را با اختلال روبرو کند.

وارد شدن ضربه به سنسور اکسیژن

یکی از رایج‌ترین علت‌های خرابی سنسور اکسیژن، وارد شدن ضربه شدید به آن است. معمولاً ماشین‌هایی که دچار تصادف سنگین می‌شوند این قطعه را با مشکل روبرو می‌کنند. چرا که سنسور اکسیژن یک قطعه حساس و شکننده است و با وارد شدن ضربه شدید از بین می‌رود. همچنین ماهیت الکتریکی این قطعه باعث شده در برابر ضربات مقاومت کمی داشته باشد.

از این که تا پایان مطلب علل خرابی سنسور اکسیژن ماشین همراه تیم تحریریه محتوای ماگرتا بودید از شما صمیمانه متشکریم؛ شما عزیزان می‌توانید نظرات و پیشنهادات خود را در رابطه با این مطلب یا سایر مطالب از طریق فرم نظرات در زیر به اطلاع ما و سایر کاربران برسانید.

طهرانی

بنیانگذار مجله اینترنتی ماگرتا و متخصص سئو ، کارشناس تولید محتوا ، هم‌چنین ۱۰ سال تجربه سئو ، تحلیل و آنالیز سایت ها را دارم و رشته من فناوری اطلاعات (IT) است . حدود ۵ سال است که بازاریابی دیجیتال را شروع کردم. هدف من بالا بردن سرانه مطالعه کشور است و اون هدف الان ماگرتا ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × پنج =