ادبیاتفرهنگ و هنر

معنی کلمات و آرایه های حکایت باغبان نیک اندیش فارسی نهم

مفهوم و ارایه های ادبی و زبانی حکایت باغبان نیک اندیش صفحه 29 فارسی نهم ؛ معنی واژگان و لغت های مهم حکایت باغبان نیک اندیش

معنی کلمات و آرایه های حکایت باغبان نیک اندیش فارسی نهم ؛ در این نوشته بخش آموزش و پرورش ماگرتا با معنی لغات و مفهوم و ارایه های ادبی و زبانی حکایت باغبان نیک اندیش صفحه ۲۹ کتاب فارسی نهم متوسطه اول آشنا می شوید. در ادامه با ما همراه باشید.

همچنین بخوانید: معنی درس چهارم هم نشین فارسی نهم
و
جواب تمرینات خودارزیابی و نوشتن درس چهارم فارسی نهم

معنی کلمات و آرایه های حکایت باغبان نیک اندیش فارسی نهم
معنی کلمات و آرایه های حکایت باغبان نیک اندیش فارسی نهم

معنی و مفهوم و ارایه های حکایت باغبان نیک اندیش فارسی نهم صفحه 29

روزی خسروی به تماشای صحرا بیرون رفت. باغبانی پیر و سالخورده را دید که سرگرم کاشتن نهال درخت بود.

معنی: در یک روزی پادشاهی برای تفریح و خوشگذرانی به دشت و صحرا رفت. در آنجا باغبان پیر و ناتوانی را دید که مشغول کاشتن نهال درختی است.

نکات دستوری: روزی: اسم نکره (ی: نکره) و ساده
بیرون: قید
باغبانی: مشتق و با «ی» نکره – مفعول
پیر و سال خورده: ترکیب وصفی
سال خورده: صفت مشتق – مرکّب
سرگرم: قید – مرکّب
کاشتن: مشتق

خسرو گفت: «ای پیرمرد، در موسم کهنسالی و فرتوتی، کار ایّام جوانی پیشه کرده‌ای. وقت آن است که دست از این میل و آرزو برداری و درخت اعمالِ نیک در بهشت بنشانی، چه جای این حرص و هوسِ باطل است؟ درختی که تو امروز نشانی، میوهٔ آن کجا توانی خورد؟»

معنی: پادشاه گفت: این پیرمرد، در هنگام پیری و ناتوانی، کار دوران جوانی را انجام می دهی. الان وقت آن شده است که از به علاقه و میل به کارهای دنیایی دست برداری و به فکر انجام کارهای نیک و شایسته باشی تا نتایج آن را در بهشت ببینی. تو نباید در این سن و سالی که داری حرص و طمع کنی و آرزوهای مادی و دنیوی داشته باشی. چون تو تا زمانی که این درخت بزرگ شود و محصول بدهد زنده نمی مانی و نمی توانی از میوه و محصول آن استفاده کنی.

آرایه: اعمال نیک به درخت تشبیه شده است.
درخت، بنشانی: مراعات نظیر

نکته دستوری: جمله “چه جای این حرص و هوسِ باطل است؟ درختی که تو امروز نشانی، میوهٔ آن کجا توانی خورد؟ ” جمله، پرسشی انکاری (استفهام انکاری) است.

مفهوم جمله “وقت آن است که دست از این میل و آرزو برداری و درخت اعمالِ نیک در بهشت بنشانی” : توصیه به ترک دنیای مادی و ذخیر‌ه‌ی اعمال معنوی.

باغبان پیر و پاک دل گفت: «دیگران نشاندند، ما خوردیم، اکنون ما بنشانیم تا دیگران خورند.»

معنی: باغبان پیر و خوش قلب گفت: انسان های گذشته (قبل از ما) زحم

آرایه: دیگران اولی به معنای گذشتگان و دیگران دومی به معنای آیندگان است. در اینجا بین دیگران و دیگران جناس تام وجود دارد.

مفهوم: کاری را بدون داشتن چشمداشتی برای دیگران انجام دادن

نکته دستوری: باغبان: مشتق
پاک‌دل: صفت مرکب

تاریخ ادبیات حکایت باغبان نیک اندیش فارسی نهم

این حکایت از کتاب مرزبان نامه بود، مرزبان نامه کتابی به شیوه کلیه و دمنه، و به نثر فنّی و مصنوع است که نوشته مرزبان بن رستم است که او آن را در اصل به زبان مازندرانی کهن نوشته بوده، اما بعدها سعدالدّین وَراوینی این کتاب را در قرن ششم به فارسی دری بازنویسی کرده است.

معنی لغات و کلمه های حکایت باغبان نیک اندیش فارسی نهم

روزی: یک روزی
خسرو: پادشاه
تماشا: گردش کردن برای تفریح
سالخورده: پیر
نهال: درخت کوچک

موسم: زمان، وقت، هنگام
ایام: جمع روزها
میل: علاقه
فرتوت: پیری، ناتوانی
بنشانی: بکاری

باطل: بیهوده
آرزو:‌ خواسته
اعمال: جمع عمل، کارها
پاک‌دل: خوش قلب
نشاندند: کاشتند

همچنین بخوانید: معنی درس سوم مثل آیینه و شعر کار و شایستگی فارسی نهم

توجه: شما دانش آموزان پایه نهم متوسطه اول عزیز اگر می خواهید به راحتی به معنی کلمات و جواب سوال های کتاب فارسی نهم دسترسی داشته باشید، تنها کافیه جواب و معنی کلمات درس مورد نظرتان را به همراه عبارت « ماگرتا » در گوگل جست و جو کنید.

در انتها امیدواریم که مقاله معنی کلمات و آرایه های حکایت باغبان نیک اندیش صفحه 29 فارسی پایه نهم ، برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد و توانسته باشید تا از آن استفاده و بهره برده باشید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

‫6 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × سه =