جواب درس سوم جامعه شناسی یازدهم انسانی ⭕️ نمونههای فرهنگ جهانی ۱
پاسخ و حل تحلیل کنید ، گفت و گو کنید ، با هم تکمیل کنید ، مفاهیم اساسی و خلاصه کنید درس 3 سه کتاب جامعه شناسی 2 پایه یازدهم انسانی
جواب درس سوم جامعه شناسی یازدهم انسانی ؛ در این مطلب به پاسخ و جواب سوالات تحلیل کنید ، گفت و گو کنید ، با هم تکمیل کنید و مفاهیم اساسی و خلاصه کنید صفحه ۱۹ ، ۲۰ ، ۲۲ ، ۲۵ و ۲۶ درس ۳ سوم «نمونههای فرهنگ جهانی ۱» کتاب جامعه شناسی ۲ پایه یازدهم رشته انسانی پرداخته ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، همراه ما باشید.
بعدی: جواب درس چهارم جامعه شناسی یازدهم انسانی
جواب سوال های متن صفحه ۱۹ درس سوم جامعه شناسی یازدهم
آیا فارابی با این توضیحات، آرمان و ارزش اجتماعی برتر جامعه تغلب را به شما معرفی کرده است؟
پاسخ: بله – به گفته فارابی، در جامعهٔ غلبه، آرمان و ارزش اجتماعی برتر به معنای پیروزی مردم بر سایر ملتهاست. این پیروزی شامل تسلط بر فرهنگهای دیگر و اتحاد مردم جامعهٔ غلبه به منظور مقهور کردن جوامع دیگر میباشد.
آیا چنین فرهنگی در محدوده مرزهای جغرافیایی و قومی خود باقی می ماند؟
پاسخ: خیر – زیرا آنها نگاهی سلطهجویانه به دیگر اقوام دارند و از محدوده قومی و منطقهای خود فراتر میروند. عقاید و ارزشهای آنها به قوم، منطقه و ملتهای دیگر ناظر است.
اگر چنین فرهنگی در راه جهانی شدن قدم بگذارد چه آثار و نتایجی در پی دارد؟
پاسخ: این فرهنگ میتواند منجر به تقسیمبندی جهان به دو منطقه شود: منطقهای که تحت تسلط قرار میگیرد و به خدمت گرفته میشود و منطقهای که بر آن غلبه مییابد. در چنین فرهنگی (جامعه تغلب)، مردم به غلبه بر ملتهای دیگر علاقهمند میشوند و احساس برتری نسبت به آنها دارند و خود به یک منطقه مرکزی تبدیل میشوند که نسبت به سایر اقوام احساس سلطه و برتری میکند.
جواب سوالات متن صفحه ۲۰ درس ۳ جامعه شناسی یازدهم
در طول تاریخ فرهنگهایی از مرزهای جغرافیایی خود عبور کرده و به سوی جهانی شدن گام برداشتهاند. برخی از آنها فرهنگ سلطه و استکبار بودهاند. عملکرد فرهنگ سلطه در گذر تاریخ چگونه بوده است؟
پاسخ: کشورگشایی، گسترش نفوذ جهانی، بهکارگیری ابزارهای نظامی، کشتار و جنگ، سلطهطلبی، ویرانی شهرها و نابودی انسانها و حتی حیوانات، و ایجاد خسارات جانی و مالی.
نمونههای مختلف این فرهنگ کداماند؟
پاسخ: فرهنگ مغولان با استفاده از قدرت نظامی خود مناطق وسیعی را تصرف کرد، اما بهدلیل ویژگیهای قومی و قبیلهای خود، شایستگی لازم برای تبدیل شدن به یک فرهنگ جهانی را نداشت. نمونههای دیگری از فرهنگ سلطه در تاریخ شامل فرهنگ اعراب جاهلیت و حمله آنها به ایران در دوره ساسانیان، همچنین فتوحات ایرانیان باستان و حمله اسکندر مقدونی به ایران است.
آیا غلبه نظامی همواره با غلبه فرهنگی همراه است؟
پاسخ: خیر
جواب تحلیل کنید صفحه ۲۲ درس ۳ جامعه شناسی یازدهم
به نظر شما فرهنگ سلطه به دنبال چه نوع تأثیرات فرهنگی بر جوامع مغلوب است؟ چرا؟
پاسخ: تضعیف مقاومت فرهنگی، ایجاد تزلزل و تحول فرهنگی در قوم مغلوب، تحقیر فرهنگی قوم مغلوب، هویت زدایی فرهنگی قوم مغلوب، وابستگی فرهنگی قوم مغلوب، با رسوخ در الیه های بنیادین فرهنگ (ارزش ها و باورها و عقاید) جامعه مغلوب را تسلیم خود می کند. در این راه از ابزارهای فرهنگی (رسانه، دین، مد و …) استفاده می کند.
چرا: در صورتی که فرهنگ سلطه بخواهد به اهداف و آرمان های خود در جامعه مغلوب دست یابد، لازم است تا فرهنگ جامعه مغلوب را دستخوش تغییرات جدی کند. خطرناک ترین نوع سلطه، سلطه فرهنگی است. اگر فرهنگ سلطه بتواند آنان را دچار از خود باختگی فرهنگی کند، خیلی راحت تر می تواند به اهداف سیاسی و نظامی و اقتصادی خود در جامعه مغلوب دست یابد.
جواب سوالات بخش امپریالیسم و استعمار صفحه ۲۲ درس ۳ جامعه شناسی یازدهم
اروپا در پنج قرن اخیر، کانون شکلگیری فرهنگ جدیدی است که آن را به نام فرهنگ غرب میشناسیم. فرهنگ غرب در این مدت، اشکال مختلفی از سلطه را پدید آورده است. از سلطهٔ غرب با نامهایی مانند امپریالیسم و استعمار یاد کردهاند. دربارهٔ این دو واژه چه میدانید؟
پاسخ: امپریالیسم: این اصطلاح که ریشهای فرانسوی دارد، از واژه قدیمیتری به نام امپراتوری نشأت گرفته و به نظامی اطلاق میشود که به منظور اهداف اقتصادی یا سیاسی، قصد دارد از مرزهای ملی و قومی خود فراتر رود و سرزمینها و ملتها و اقوام دیگر را تحت سلطه خود درآورد.
استعمار: این واژه عربی به معنای آباد کردن است، اما بهطور خاص به شیوههای رفتار کشورهای توانمند سیاسی، مانند کشورهای اروپایی، با سرزمینهای مستعمره اشاره دارد.
پاسخ گفت و گو کنید صفحه ۲۵ درس سوم جامعه شناسی یازدهم
مفاهیمی چون تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی و ناتوی فرهنگی به کدام یک از مراحل استعمار مرتبط اند؟ به نظر شما کشور ما برای مقابله با این شکل از استعمار چه ظرفیتهایی دارد؟
پاسخ: کشور ما دارای فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی و مردم و جوانانی با عزت و غیرت است که با روحیهٔ تلاشگری خود میتوانند در حفظ فرهنگ خود و مقابله با استعمار بکوشند.
حل با هم تکمیل کنید صفحه ۲۵ درس ۳ جامعه شناسی یازدهم
انواع استعمار | ابزارها | شکل حضور |
---|---|---|
استعمار قدیم | صنعت نظامی و اقتصادی | حضور مستقیم به صورت آشکار |
استعمار نو | کودتا، ترور شخصیت های علمی و دانشمندان و استفاده از نهاد های اقتصادی جهانی | استعمارگران پنهان و مجریان آشکار |
استعمار فرانو | نرم افزار ها رسانه ها فناوری اطلاعات فضای سایبری | استعمارگران پنهان و مجریان آشکار |
جواب مفاهیم اساسی صفحه ۲۶ درس سوم جامعه شناسی یازدهم
فرهنگ سلطه، ….
پاسخ: جهان گشایی، امپریالیسم، استعمار نو، استعمار فرا نو جامعه تغلّب، چیرگی، سلطه و استکبار، جهانگشایی و امپراتوری، امپریالیسم سیاسی، امپریالیسم اقتصادی، امپریالیسم فرهنگی، استعمار قدیم، استعمار نو، استعمار فرانو و …
پاسخ خلاصه کنید صفحه ۲۶ درس ۳ جامعه شناسی یازدهم
– امپریالیسم به هر نوع سلطهای گفته میشود و میتواند صورتهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی داشته باشد.
پاسخ: – دولتهای استعمارگر برای به قدرت رساندن نیروهای وابسته از کودتای نظامی استفاده میکنند.
– برخی فرهنگها و جوامع، سلطه بر دیگر جوامع را ارزش اجتماعی برتر میدانند.
– در گذشته تاریخ، فرهنگ سلطه و استکبار، امپراتوریهای بزرگ را بهوجود آورده است.
– اروپا در پنج قرن اخیر، کانون شکلگیری فرهنگ جدیدی است که آن را فرهنگ غرب مینامند.
– اشکال مختلف سلطه در فرهنگ غرب، امپریالیسم و استعمار است.
– استعمار به اشغال یک سرزمین خارجی با توسل به قدرت نظامی و سیاسی اشاره میکند.
– استعمار نو پس از شکلگیری جنبشهای استقلال طلبانهٔ کشوری مستعمره طی قرن ۲۰ به وجود آمد.
جواب آنچه از این درس آموختیم صفحه ۲۶ درس ۳ جامعه شناسی یازدهم
پاسخ: در این درس متوجه شدیم که در گذشته، فرهنگ سلطه موجب شکلگیری امپراتوریهای بزرگ شده است. در تاریخ، اقوامی وجود داشتهاند که با استفاده از قدرت نظامی بر سایر اقوام تسلط یافتهاند، اما غلبه نظامی همیشه به گسترش فرهنگی قوم مهاجم منجر نشده است.
قبلی: جواب درس دوم جامعه شناسی یازدهم انسانی
توجه: شما دانش آموز پایه یازدهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب جامعه شناسی یازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.
✅ در انتها امیدواریم که مقاله جواب سوالات درس ۳ سوم کتاب جامعه شناسی پایه یازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 💕