فرهنگ و هنر

سوالات متن درس اول تاریخ دوازدهم انسانی با جواب

گام به گام نمونه سوال و جواب متن و پرسش های تشریحی و تعریف کنید و نقطه چین درس 1 اول کتاب تاریخ کلاس دوازدهم رشته انسانی با جواب

سوالات متن درس اول تاریخ دوازدهم انسانی با جواب ؛ در این مقاله پاسخ و جواب نمونه سوال های تشریحی و تعریف کنید و جای خالی مهم امتحانی متن فصل و درس ۱ اول تاریخ نگاری و منابع دوره معاصر کتاب تاریخ دوازدهم انسانی متوسطه دوم را قرار داده ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.

درس بعدی:

سوالات متن درس اول تاریخ دوازدهم انسانی

نمونه سوال های متن 1 اول تاریخ دهم انسانی با جواب

۱) ویژگی های تاریخ نگاری سنتی را بنویسید.

پاسخ: عده‌ای از تاریخ‌نگاران سنّتی، بیشتر به ثبت وقایع شاهان و امور آنها همت داشتند. آنها آثار خود را غالباً با خصوصیات ادبی تألیف می‌کردند و در این میان‌گاه با زبان تملّق و مدح شاهان سخن گفته و بیش از آنکه مورخ حقیقت باشند، کاتب دربار بودند. سبک نگارش نیز در بسیاری موارد، سخت است و تحلیل و تفسیر، کمتر در این آثار به چشم می‌خورد.

۲) چگونه می توان به اطلاعات ارزشمندی درباره زندگی اقتصادی اجتماعی و فرهنگی گذشتگان پیدا کرد؟

پاسخ:با احیای میراث غنی و گنجینه‌هایی که شامل گستره‌ای فراتر از تاریخ نگاری صرف هستند (مانند تحقیقات رجالی، کتاب شناسی‌ها، زندگی نامه‌های عالمان، بزرگان و…)، می‌توان به مکتوبات ارزشمندی درباره زندگی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی گذشتگان و همچنین منابعی جدی برای سنجش و نقد وقایع گذشته دست یافت.

۳) زمینه های پیدایش تاریخ نگاری نوین در ایران چه بود؟

پاسخ:جنگ‌های ایران و روسیه در دوران پادشاهی فتحعلی‌شاه قاجار، توجه زمامداران و نخبگان ایران را به دنیای غرب جلب کرد. آنان با مقایسهٔ وضعیت ایران در دوره قاجار و پهلوی و وضعیت غرب، در جست‌وجوی درک علل پیشرفت جوامع غربی و عقب‌ماندگی جامعهٔ ایران برآمدند. در نتیجهٔ چنین کنجکاوی‌هایی بود که از زمان عباس میرزا (ولیعهد فتحعلی شاه) ترجمهٔ آثار اروپایی به تدریج آغاز شد.

۴) از مورخان مشهور عصر قاجار که به ریاست دارالترجمه همایونی برگزیده شد؟

پاسخ:محمد حسن خان اعتمادالسلطنه، از مورخان مشهور عصر قاجار، یکی از چهره‌های برجستهٔ فرهنگی این دوره بود که به ریاست دارالترجمهٔ همایونی برگزیده شد. در دوره ریاست او آثار فراوانی به فارسی ترجمه شد.

۵) نتایج ترجمه آثار اروپاییان به زبان فارسی چه بود؟

پاسخ:نوشته‌های تاریخی بخش قابل توجهی از نخستین آثار ترجمه شده از زبان‌های اروپایی به زبان فارسی را تشکیل می‌دادند و ترجمهٔ آنها تأثیر بسزایی در آشنایی نویسندگان و مورخان ایرانی با بینش و روش مورخان اروپایی داشت.

۶) پیامد فعالیت های علمی باستان شناسان چه بود؟

پاسخ: کتیبه‌های بیستون و طاق بستان رمزگشایی شد و اطلاعات جدیدی درباره تاریخ ایران به‌دست آمد. گسترش کشفیات باستان‌شناسی در ایران، منابع نوینی را پیش روی مورخان قرارداد و زمینهٔ تحولی عمیق و اساسی را در تاریخ‌نگاری فراهم آورد.

۷) چه کسانی به تاریخ نویسی سنتی انتقاد کردند؟

پاسخ: خاوری شیرازی – میرزا محمد جعفر خورموجی – محمد حسن خان اعتماد السلطنه – میرزا فتحلی خان آخوند زاده – میرزا آقاخان کرمانی

۸) از پیشگامان انتقاد به تملق و متکلف نویسی چه کسی بود؟

پاسخ: یکی از پیش‌گامان انتقاد به تملق و متکلّف‌نویسی، خاوری شیرازی مورخ مشهور زمان فتحعلی شاه و نویسندهٔ تاریخ ذوالقرنین است. او به حقیقت‌نویسی و مختصر نویسی علاقه نشان داد و تملق‌گویی را نکوهش کرد.

۹) نخستین کسی که واقعیت قتل امیر کبیر را بازتاب داده است، چه بود؟

پاسخ: میرزا محمد جعفر خورموجی، از مورخان عصر ناصری و مؤلف کتاب حقایق الاخبار ناصری، که از منتقدان تملق‌گویی بوده، نخستین کسی است که واقعیت قتل امیر کبیر را بازتاب داده است.

۱۰) صدر التواریخ اثر کیست؟

پاسخ: محمدحسن خان اعتمادالسلطنه نیز اگر چه تاریخ‌نویسی درباری بود، گام‌های بلندی در حوزه تاریخ‌نویسی عصر قاجار برداشت و سعی کرد آثار خود را تا حدودی از پرده‌پوشی‌ها و مداحی‌های رایج مورخان رسمی دور سازد. او در یکی از آثارش به نام صدرالتواریخ، امیر کبیر را ستایش می‌کند.

۱۱) یکی از متفکران دوره قاجار که تاریخ نویسی سنتی را به شیوه علمی نقد کرد، چه کسی بود؟

پاسخ: میرزا فتحعلی خان آخوندزاده (۱۲۲۸ – ۱۲۹۵ق)، یکی از متفکران دوره قاجار، با اینکه مورخ نبود، تاریخ نویسی سنتی را به شیوه علمی نقد کرد.

۱۲) روش تاریخ نگاری معاصر چگونه بود؟

پاسخ: در این شیوه تاریخ‌نگاری، تاریخ‌نویسان و پژوهشگران با استفاده از روش تحقیق علمی، بهره‌برداری از منابع و اسناد و مدارک معتبر و گزینش و نقد آنها، رویدادهای تاریخی را ارزیابی می‌کردند و یافته‌های علمی خود را به زبانی ساده می‌نوشتند . تاریخ‌نگاران جدید همچنین تلاش می‌کردند از نتایج تحقیقات علومی چون باستان شناسی، زبان‌شناسی، جغرافیا، جامعه‌شناسی و اسطوره‌شناسی در مطالعهٔ تاریخ بهره‌مند شوند.

۱۳) عوامل ترویج و توسعه روش پژوهش علمی تاریخ در ایران را نام ببرید.

پاسخ: گسترش مدارس جدید، تأسیس دانشگاه و رواج آموزش تاریخ به عنوان یک رشتهٔ علمی در دوره معاصر، به ترویج و توسعهٔ روش پژوهش علمی تاریخ در ایران کمک شایانی کرد. علاوه بر این، ایجاد مراکز تحقیقاتی و نشریات تخصصی در حوزه مطالعات تاریخی و نیز تألیف، ترجمه و نشر کتاب‌ها و مقاله‌های علمی فراوان، تأثیر بسزایی در گسترش و ارتقای روش تاریخ نگاری معاصر در ایران داشته است.

۱۴) تاریخ نگاری سنتی بر اساس چه چیزی بود؟

پاسخ: اساس کار تاریخ‌نگاری سنتی، غالبا بررسی زندگی پادشاهان و شرح فتوحات آنان بود.

۱۵) بینش تاریخ نگاری معاصر چگونه بود؟

پاسخ: در تاریخ نویسی معاصر، به برخی جنبه‌های سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی حیات انسانی بیشتر توجه می‌شود. انقلاب مشروطیت تأثیر عمیقی بر دگرگونی بینش مورخان ایرانی داشت و توجه آنان را به ابعاد گوناگون رویدادهای تاریخی و به‌ویژه نقش مردم جلب کرد. این بینش در کتاب تاریخ بیداری ایرانیان نوشتهٔ میرزا محمد ناظم الاسلام کرمانی (۱۲۸۰ – ۱۳۳۷ق) پدیدار شده است. نویسنده این کتاب ضمن توجه به مردم، نقش طبقات اجتماعی مختلف را در انقلاب مشروطیت نشان داده است.

۱۶) رویدادهای مهمی که تاثیر عمیقی بر بینش مورخان ایرانی گذاشتن را نام ببرید.

پاسخ: علاوه بر انقلاب مشروطه، رویدادهای مهم دیگری همچون نفوذ و دخالت کشورهای استعمارگر، جنگ‌های جهانی اول و دوم و اشغال ایران، جنبش ملی شدن نفت و انقلاب اسلامی تأثیر عمیقی در بینش مورخان ایرانی گذاشتند.

۱۷) منابع مهم پژوهش در دوره معاصر تاریخ ایران را نام ببرید.

پاسخ: انواع کتاب‌ها (تاریخی، ادبی، خاطرات، سفرنامه‌ها، زندگی نامه‌ها (تَراجِم) و …)؛ نشریات (روزنامه‌ها و مجلات)؛ اسناد و منابع آرشیوی، بناها، وسایل و ابزارهاست.

۱۸) در دوره معاصر به ویژه در عصر قاجار مورخان ایرانی با چند رویکرد، کتاب های تاریخی را نوشته اند؟

پاسخ: در دورهٔ معاصر و به‌ویژه عصر قاجار، مورخان ایرانی با دو رویکرد سنتی و جدید کتاب‌های متعددی در موضوع تاریخ نوشته‌اند که پیش از این با برخی از آنها آشنا شدید.

۱۹) سفرنامه ها حاوی چه اطلاعات ارزشمندی هستند؟

پاسخ: سفرنامه‌ها از نظر مطالعهٔ تاریخ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اهمیت فوق‌العاده‌ای دارند و حاوی اطلاعات ارزشمندی دربارهٔ موضوع‌های اقتصادی مانند مالیات، گمرک، راه‌ها، مسائل اجتماعی از قبیل آداب و رسوم، پوشاک و تغذیه و مباحث فرهنگی، دینی، هنری و معماری هستند.

۲۰) نشریات از طریق آگاهی بخشی عمومی چه تاثیراتی بر جامعه ایرانی گذاشت؟

پاسخ: تأثیرات فکری، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی زیادی بر جامعهٔ ایرانی گذاشتند.

۲۱) اولین روزنانه ایران را میرزا صالح شیرازی به عنوان کاغذ اخبار در تهران منتشر کرد.

۲۲) چرا برخی روزنامه نگاران در خارج از ایران اقدام به نشر روزنامه به زبان فارسی کردند؟

پاسخ: به دلیل ماهیت استبدادی حکومت قاجار و نبود آزادی بیان، برخی از روزنامه‌نگاران در خارج از کشور اقدام به نشر روزنامه‌هایی به زبان فارسی کردند.

۲۳) قدیمی ترین منبع پژوهی ارزشمند در مطالعات تاریخ چیست؟

پاسخ: نشریات قدیمی منبع پژوهشی ارزشمندی در مطالعات تاریخ معاصر محسوب می‌شوند.

۲۴) اسناد تاریخی شامل چه چیزهایی می باشد؟

پاسخ: اسناد تاریخی از مهم‌ترین منابع پژوهش تاریخی به شمار می‌آیند و شامل کلیهٔ مکاتبات حکومتی، فرمان‌ها، معاهدات سیاسی، نامه‌های شخصی و اداری، اسناد مالی و قضایی، گزارش‌های اقتصادی، فرهنگی، نظامی و حقوقی می‌شوند.

۲۵) آرشیو به چه مکانی گفته می شود؟

پاسخ: با توجه به اهمیت اسناد در پژوهش‌های تاریخی، در بسیاری از کشورهای جهان محلی برای نگهداری، حفاظت، مرمت، طبقه‌بندی و آماده‌سازی آنها و استفاده محققان ایجاد شده است که به آن آرشیو گفته می‌شود.

۲۶) اسناد حاوی چه اطلاعاتی هستند؟

پاسخ: اسناد حاوی اطلاعاتی بسیار ارزشمند و منحصر به فرد درباره مسائل و موضوع‌های سیاسی، اداری، اقتصادی (مالی، ملکی و معاملات) و فرهنگی، دیدگاه و عملکرد افراد، شخصیت‌ها، احزاب و گروه‌های سیاسی، اجتماعی و مذهبی است.

۲۷) نشریه به عنوان رسانه گروهی یکی از ابداعات تاثیر گذار تمدن جدید غربی بود که در دوره قاجار به ایران راه یافت.

۲۸) پس از پیروزی انقلاب مشروطه، نشریات رشد سریعی پیدا کردند.

۲۹) انواع تاریخ نگاری را نام ببرید.

پاسخ: ۱- تاریخ نگاری سنتی ۲- تاریخ نگاری جدید

۳۰) صدها سال ثبت و ضبط وقایع تاریخی از سوی چه کسانی انجام گرفت؟

پاسخ: از سوی مورخان مسلمان که تعداد قابل توجهی از آنان ایرانی هستند، میراثی غنی و منبع مهمی برای فهم و تفسیر بسیاری از رخداد های مهم تاریخی برای ما فراهم آورده است.

۳۱) تاریخ نگاری سنتی چه نوع تاریخ نگاری بود؟

پاسخ: بیشتر به ثبت وقایع شاهان و امور آنها همت داشتند. آنها آثار خود را غالباً با خصوصیات ادبی تألیف می کردند و در این میان گاه با زبان تملّق و مدح شاهان سخن گفته و بیش از آنکه مورخ حقیقت باشند، کاتب دربار بودند.

۳۲) سبک نگارش در تاریخ نگاری سنتی چگونه است؟

پاسخ: سبک نگارش در بسیار موارد، سخت بوده و در این آثار کمتر تحلیل و تفسیر به چشم می خورد.

۳۳) تعداد زیادی از منابع در دسترس در تاریخ، بیشتر بر تاریخ شاهان. و جنگ های آنها تأکید دارد.

۳۴) احیای میراث غنی و گنجینه هایی که شامل گستره ای فراتر از تاریخ نگاری صرف هستند شامل چه مواردی است؟

پاسخ: شامل تحقیقات رجالی، کتاب شناسی ها، زندگی نامه های عالمان، بزرگان و …

۳۵) با احیای میراث غنی و گنجینه هایی که شامل گسترده ای فراتر از تاریخ نگاری صرف هستند چه دستاوردی داشته است؟

پاسخ: می توان به مکتوبات ارزشمندی در باره زندگی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی گذشتگان و همچنین منابعی جدی برای سنجش و نقد وقایع گذشته دست یافت.

۳۶) چرا در تاریخ به امروز بسیاری از میراث مکتوب (نسخه ها) از دست رفته است؟

پاسخ: تا امروز تلاش های زیادی برای احیای میراث مکتوب صورت گرفته است، امّا اهتمام و حمایت از این اقدام، به اندازه کافی وجود نداشته است؛ میراثی که بخش زیادی از آن نیاز به تصحیح، ترجمه و چاپ دارد و به دلیل غفلت در برهه هایی از تاریخ، بسیاری از نسخه ها از دست رفته است.

۳۷) چه عواملی زمینه تحول اساسی و عمیق در تاریخ نگاری سنتی ایران ایجاد کرد؟

پاسخ: – جنگ های ایران و روسیه در دوران پادشاهی فتحعلی شاه قاجار
– تأسیس مدرسه دارالفنون و ایجاد دارالطباعه دولتی و دارالترجمه همایونی در زمان ناصرالدین شاه
– ترجمه آثار اروپایی
-رمز گشایی کتیبه های بیستون و طاق بستان

۳۸) جنگ های ایران و روس چگونه زمینه ساز تحول در تاریخ نگاری ایران شد؟

پاسخ: توجه زمامداران و نخبگان ایران را به دنیای غرب جلب کرد. آنان با مقایسه وضعیت ایران و غرب در جست و جوی درک علل پیشرفت جوامع غربی و عقب ماندگی جامعه ایران برآمدند.

۳۹) چه حادثه ای سبب توجه زمامداران و نخبگان ایران به دنیای غرب در دوره ی معاصر شد؟

پاسخ: جنگ های ایران و روس

۴۰) مدرسه‌ی دارالفنون و کانون های فرهنگی دارالطباعه‌ی دولتی و دارالترجمه همایونی در زمان کدام شاه قاجار تاسیس شدند؟

پاسخ: ناصر الدین شاه قاجار

۴۱) از زمان ولیعهدی عباس میرزا ترجمه آثار اروپایی آغاز شد.

۴۲) ترجمه آثار اروپائیان با تاسیس چه مراکزی و در زمان کدام پادشاه قاجار گسترش یافت؟

پاسخ: تأسیس مدرسه دارالفنون و ایجاد دارالطباعه دولتی و دارالترجمه همایونی / ناصر الدین شاه

۴۳) محمد حسن خان اعتمادالسلطنه که بود؟

پاسخ: از مورخان مشهور عصر قاجار، یکی از چهره های برجسته فرهنگی این دوره بود که به ریاست دارالترجمه همایونی برگزیده شد.

۴۴) ترجمه چه نقشی در تحول تاریخ نگاری داشت؟

پاسخ: ترجمه آنها تأثیر بسزایی در آشنایی نویسندگان و مورخان ایرانی با بینش و روش مورخان اروپایی داشت.

۴۵) چه زمینه ای سبب رمزگشایی کتیبه های بیستون و طاق بستان شد و اطلاعات دقیق و جدید درباره ی تاریخ ایران بدست آمد؟

پاسخ: با گسترش فعالیت علمی شرق شناسان

۴۶) در عصر قاجار کدامیک از تاریخ نگاران، به ساختار کلی و ویژگی تاریخ نویسی سنتی انتقاد نمودند؟ نام ببرید؟ (پیشگامان انتقاد به تملق و متکلف نویسی را نام ببرید.)

پاسخ: خاوری شیرازی مورخ مشهور زمان فتحعلی شاه نویسنده کتاب تاریخ ذوالقرنین – میرزا محمد جعفر خورموجی، از مورخان عصر ناصری و مؤلف کتاب حقایق الاخبار ناصری- محمد حسن خان اعتمادالسلطنه نویسنده کتاب صدرالتواریخ

۴۷) یکی از پیشگامان انتقاد به تملق و متکلف نویسی، خاوری شیرازی مورخ مشهور دوره فتحعلی شاه و نویسنده تاریخ ذوالقرنین است.

۴۸) نخستین مورخی که واقعیت قتل امیر کبیر را بازتاب داده است میرزا محمد جعفر خورموجی نام دارد.

۴۹) محمدحسن خان اعتمادالسلطنه در کتاب صدرالتواریخ، از چه کسی ستایش کرده است؟

پاسخ: امیر کبیر

۵۰) آخوند زاده و آقاخان کرمانی در زمینه تاریخ نگاری جدید چه دیدگاهی داشتند؟

پاسخ: وی در رساله ایراد، شیوه تاریخ نویسی رضا قلی خان هدایت را به دلیل استفاده او از شعر در بیان رویدادها و به کار بردن الفاظ مصنوع ادبی مورد انتقاد قرار داد او معتقد بود که مورخان جدید اروپایی با بررسی سیر حوادث و مطالعه علل و نتایج رویدادها به قوانینی دست یافته اند «حکمت تاریخی» که آن می نامند.

۵۱) فتحعلی آخوند زاده به چه دلایلی شیوه تاریخ نگاری رضا قلی خان هدایت را مورد انتقاد قرارداد؟

پاسخ: شیوه تاریخ نویسی رضا قلی خان هدایت را به دلیل استفاده او از شعر در بیان رویدادها و به کار بردن الفاظ مصنوع ادبی مورد انتقاد قرار داد.

۵۲) در کدام دوره سفرنامه نویسی گسترش فراوانی یافت؟

پاسخ: در عصر قاجار

۵۳) خاطرات و سفرنامه ها را باهم مقایسه کنید. چه وجوه اشتراکی دارند؟

پاسخ: خاطرات، این آثار حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره اوضاع سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و شرح حال رجال این دوره اند که به ندرت در سایر منابع یافت می شود.

سفرنامه ها از نظر مطالعه تاریخ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اهمیت فوق العاده ای دارند و حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره موضوع های اقتصادی مانند مالیات، گمرک، راه ها، مسائل اجتماعی از قبیل آداب و رسوم، پوشاک و تغذیه و مباحث فرهنگی، دینی، هنری و معماری هستند.

۵۴) سفرنامه ها از چه جهت در تاریخ اهمیت دارند و حاوی چه اطلاعاتی هستند؟

پاسخ: سفرنامه ها از نظر مطالعه تاریخ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اهمیت فوق العاده ای دارند و حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره موضوع های اقتصادی مانند مالیات، گمرک، راه ها، مسائل اجتماعی از قبیل آداب و رسوم پوشاک و تغذیه و مباحث فرهنگی، دینی، هنری و معماری هستند.

۵۵) چرا سفرنامه ها از نظر مطالعه‌ی تاریخ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اهمیت فوق العاده ای دارند؟

پاسخ: سفرنامه ها از نظر مطالعه تاریخ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اهمیت فوق العاده ای دارند و حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره موضوع های اقتصادی مانند مالیات، گمرک، راه ها، مسائل اجتماعی از قبیل آداب و رسوم پوشاک و تغذیه و مباحث فرهنگی، دینی، هنری و معماری هستند.

۵۶) نشریه به عنوان رسانه گروهی در دوره پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار به ایران راه یافت.

۵۷) نشریات چگونه در تاریخ نگاری حائز اهمیت هستند؟

پاسخ: نشریات از طریق آگاهی بخشی عمومی، تأثیرات فکری، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی زیادی بر جامعه ایرانی گذاشتند.

۵۸) اولین و دومین روزنامه در ایران با چه عناوینی و توسط چه کسانی به چاپ رسید؟

پاسخ: اولین روزنامه ایران را میرزا صالح شیرازی به نام کاغذ اخبار / امیرکبیر به نام وقایع اتفاقیه

۵۹) امیر کبیر به چه منظوری روزنامه وقایع اتفاقیه را چاپ کرد و بعدا این روزنامه با چه نامی تغییر یافت؟

پاسخ: برای رشد آگاهی های سیاسی و اجتماعی مردم و توسعه فکری و فرهنگی جامعه / روزنامه دولت علیه ایران

۶۰) اسناد و منابع آرشیوی شامل چه منابعی هستند؟ آنها را نام ببرید؟

پاسخ: شامل کلیه مکاتبات حکومتی، فرمان ها، معاهدات سیاسی، نامه های شخصی و اداری، اسناد مالی و قضایی، گزارش های اقتصادی، فرهنگی، نظامی و حقوقی

۶۱) آرشیو ملی هر کشور، محل نگهداری چه چیزهایی است؟

پاسخ: آرشیو ملی هر کشور محل نگهداری اسناد و مدارک با ارزش و معتبر مربوط به آن کشور است.

۶۲) آرشیو به چه مکانی گفته می شود؟ و علت تشکیل آن چیست؟

پاسخ: با توجه به اهمیت اسناد در پژوهش های تاریخی، در بسیاری از کشورهای جهان محلی برای نگهداری، حفاظت، مرمت، طبقه بندی و آماده سازی آنها و استفاده محققان ایجاد شده است که به آن آرشیو گفته می شود.

۶۳) اسناد حاوی چه اطلاعاتی هستند؟

پاسخ: اسناد حاوی اطلاعاتی بسیار ارزشمند و منحصر به فرد درباره مسائل و موضوع های سیاسی

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

درس قلبی:

همچنین بخوانید: جواب فعالیت های درس اول تاریخ دوازدهم انسانی

سوالات متن درس ۱ اول کتاب تاریخ دوازدهم انسانی متوسطه دوم با جواب را در این مقاله مشاهده کردید. امیدوارم از آن استفاده کرده باشید و از صفحات دیگر ماگرتا دیدن نمایید. برای بهتر پیدا کردن جواب ها در آخر کلمات جستجو شده داخل گوگل کلمه ماگرتا را قرار دهید. همچنین سوالات خود را در بخش دیدگاه بنویسید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − 3 =